Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Itt a zöldborsószezon – a KITE Zrt. bemutatta a legújabb fajtákat

Itt a zöldborsószezon – a KITE Zrt. bemutatta a legújabb fajtákat

KITE Zrt.

A KITE Zrt. idei zöldborsófajta-bemutatóját 2019. május 28-án rendezte meg Tiszavasváriban, a Lipták Farmon. 19 hektáron 16 zöldborsófajtát szemlézhetett a közönség, melyek közül 12 normál, 4 pedig apró szemméretű. Az állomány 3 fajta afila levélzettípussal rendelkezik.

Az ország minden szegletében jelen vannak a KITE Zrt. és a van Waveren közös együttműködésében kínált zöldborsófajtái. Ma Magyarországon nincs olyan feldolgozó, illetve integrátor, aki az elmúlt években ne használta volna ezeket a fajtákat. A két cég közötti kiváló kapcsolattal sikerült Magyarországon piacvezető pozíciót elérni, sőt azt is ki lehet jelenteni, hogy a van Waveren fajták hozzájárulnak a magyarországi rentábilis zöldborsótermesztéshez.

Fajtáink kiváló genetikai tisztasággal, több kórokozó elleni rezisztenciával rendelkeznek. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei közepette a KITE Zrt. által kínált fajták megfelelő termésmennyiséget, kiváló minőséget biztosítottak a termelőknek, illetve a feldolgozóknak egyaránt. A mostani rendkívüli időjárási anomáliákban a megbízhatóság, azaz a termésbiztonság magasabb pontszámot ér el a vetőmag-értékmérő tulajdonságok listáján, mint mondjuk a termésmennyiség, hisz egy stabil, közel azonos mennyiséget produkáló fajta ma Magyarországon kiszámíthatóságot, azaz tervezhetőséget biztosít a termelőnek.

A rezisztencia nem csak azt jelenti, hogy egy vagy több kórokozó nem betegíti meg a növényeinket, így kevesebb növényvédő szerrel tudjuk elérni ugyanazt a hatást, mint egy hagyományos fajtánál, tehát egyrészt költséget csökkentünk. Másrészt a rezisztenciát tovább boncolgatva és visszatérve a hektikus időjárásra egy rezisztens vagy ellenálló fajta ennél sokkal többet ad a használójának, mivel egy egészséges növény nagyobb eséllyel tud ellenállni az abiotikus károknak, mint az aszály, a szélterhelés, a fagy, a bekeményedett talaj vagy a tápelem-felvételi zavarok stb. Egy ilyen növény a negatív hatások elmúltával szinte azonnal robbanásszerűen kilábal a problémából, folytatja zavartalanul a fejlődését, és az idő előrehaladtával ezen tünetek észrevehetetlenek lesznek, pl. a bemutató helyszínéül szolgáló Tiszavasváriban húsvét előtt -4,7 °C volt, a fagy tünetei azonban mára már nem láthatók.

A gyártó a zöldborsóvetőmagokat Magyarországon állítja elő import elit német anyamagból. A termelést folyamatosan kézben tartják, az előírt technológiát szigorúan betartatják. A területet többször bejárva ellenőrzik, szemlézik az állományokat. A kész terméket magyarországi és német akkreditált laboratóriumokban vizsgáltatják be, így tudják biztosítani, hogy a KITE Zrt. által forgalmazott vetőmagok minimum 90%-a épp csíra eredménnyel rendelkezik.

A van Waveren fajtákról általánosságban elmondható, hogy nincs olyan fajta, amiben ne lenne egy-két kórokozó elleni rezisztencia, illetve, ami 1 virágot hozna nóduszonként. A korai fajták is minimum 2 virágot hoznak nóduszonként 4-5 emelet magasan, a közép és közép-kései fajtáknál nem ritka 3-4 virág/nódusz sem. A fajtákra vonatkozó leírásokat a mellékletben találhatják.

A termesztéstechnológiáról

A vetés a bemutató területén az alábbi négy szakaszban történt meg:

1. 03.14. a 905 °C hőegység feletti igénnyel rendelkező fajták
2. 03.20. a 800-860 °C közötti hőegységigényű fajták
3. 03.26. a 740-800 °C közötti hőegységigényű fajták
4. 03.30. a 675-715 °C közötti hőegységigényű fajták

A területen az időjárási körülmények idén a 2017-es évhez hasonlóak, annyi különbséggel, hogy akkor az április volt csapadékos, hűvös, a kevés napfény hatására nem tudott az állomány felszáradni, a folyamatos víznyomás hatására pedig a viaszréteg nem tudott megvastagodni, így a nagy szélben, a peronoszpóra ivaros és ivartalan alakjai is jól tudtak terjedni tábláról táblára. 2019 májusában ismételten hasonlóak voltak a körülmények. Mind a két évben rendkívül nagy károkat okozott a peronoszpóra. Az idei évben annyival nehezebb a védekezés, hogy a jól fejlett állományokban nem csak a gombák, hanem a gyomok és a kártevők is nagy bajokat fognak okozni, amennyiben a védekezés eltolódik.

Mivel 2019-ben a zöldborsóállományokra mondhatjuk, hogy szakmai szemnek gyönyörűek, ezért a peszticides védekezések elkerülhetetlenek. A védekezések elmaradásának az oka lehet, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt nem tudnak rámenni a talajra 1-2 hétig, és ennyi idő alatt a peronoszpóra akár 100%-os kárt is okozhat.

A KITE Zrt. ezen probléma orvoslására az ACROBAT MZ WG eseti, szükséghelyzeti légi kijuttatására engedélykérelmet nyújtott be.

A bemutató területén 5 különböző lombtárgyát és biostimulátort alkalmaztak beillesztve az állomány fungicid és insecticid kezeléseibe az idő szűkösségé miatt, valamint a menetszám-takarékosság érdekében. Ezáltal elkerülhető a többletköltség, a többszöri talajtaposás, valamint a nagyobb növényi kár. A termékek nem okoztak semmi problémát, a kijuttatás során nem volt csomósodás vagy fúvókaelzáródás. Jól látható, hogy a növényállományban sem volt perzselés.

Az afilákról általánosságban elmondható, hogy a kacsokkal összekapcsolódik az állomány, így nem dőlnek meg a hüvelyek, nem érik el a talajt. A kacsokról gyorsabban folyik le a víz, átjárja a szél, így a kisebb csapadék és harmat hamarabb felszárad, ezen körülmények hatására jobb a növényállomány mikroklímája, így a korokozók nehezebben tudnak felszaporodni. Hazai éghajlaton az egyetlen problémája, hogy a betakarítása jóval lassabb, mint a normál levélzetű borsó esetén, csak fél területteljesítménnyel számolhatunk. Igaz, ez függ a borsókombájn korszerűségétől is, de nem ez a meghatározó.

Betakarítás szempontjából az apró szemű fél afila fajták valamivel kisebbek, mint a normál fél afila fajták, a növény magassága pedig kb. a fele, így ebben a kategóriában van lehetőség a fél afila elterjedésének, melyet ebben az évben vizsgálat alá vetnek. Jelenleg tesztelés alatt áll, hogy van-e egyáltalán sebesség-, vagy területcsökkenés betakarítás közben, illetve, ha van, akkor mekkora mértékűre lehet majd számítani.

Fotók: KITE Zrt.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

2019. július 10. 11:47

A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez.

Syngenta a világ élvonalában a kalászos vetőmagban is

2018. július 31. 14:14

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ egyik vezető vállalatává lépett elő.

Duplán jó duó

2018. szeptember 11. 13:54

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel két ilyen fajta is. A hitelesség kedvéért egy olyan kísérletsorozat eredményeinek segítségével fogom bemutatni ezt, amely mindenki számára elérhető.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

SAATEN-UNION-hibridkalászosok. A növénytermesztés jövője.

2019. július 4. 14:52

A SAATEN-UNION a tavalyi évben nemzetközi szinten egyesítette és azóta a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.