Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

KITE Zrt.

Az Oxbo márkanév ismerősen csenghet azon gazdálkodók fülében, akik a speciális betakarítógépek világában jártasak.

A speciális önjáró betakarítógépeket gyártó vállalat, az Oxbo International Corporation és a KITE Zrt. partneri kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, mely eddig kukorica-, hibridkukorica- vagy zöldborsó-betakarításra kínált hatékony megoldásokat.

Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Az önjáró eszközhordozók családja három tagból áll. Az európai TerraGator híg- és szervestrágya-kijuttatók örökségét tovább hordozva, modernizálva, a mai kor precíziós eszközeit felhasználva készült el az AT-széria két tagja 4103 és 5105 típusjelzéssel, míg a harmadik típus, az 5104 a hagyományos alvázú, négykerékhajtású kialakítást kapta.

Az eszközhordozó gépek erejét Scania dízelmotorok biztosítják két elérhető teljesítményszinttel. A kisebb motor, egy 5 hengeres turbódízel erőforrás az AT4103 modellbe került beszerelésre, mely 400 lóerejével biztosítja az adott munkafolyamathoz szükséges teljesítményt, míg a két nagyobb testvérben az erősebb, 6 hengeres motor található, mely 550 lóerős névleges teljesítményre képes.

A hajtáslánc korszerűségét és megbízhatóságát sem bízta a véletlenre a gyártó. A ZF márka már többször bebizonyította, hogy képes a nagy forgatónyomatékot üzembiztosan a hajtáslánc többi elemének biztosítani különböző mezőgazdasági gépekben.

Az „AT” szériában egy fokozatmentes kivitelű ZF ECCOM típus található, mely négy mechanikus tartománnyal rendelkezik, amelyek között a váltás teljesen automatikus.

A nagy nyomatékot figyelembe véve egy dupla áttételű bolygóműves véglehajtás került beszerelésre, mely akkor is képes az erőhatásokat elviselni, ha az önjáró kijuttató valamilyen nagy vonóerőt igénylő munkaeszközt üzemeltet.

A három- és ötkerekes kivitelek esetében a mellső kerék hajtása egy hidromotorral történik. A maximális 70°-os mellső kormányzási szögnek és a hátsó tengelyek kormányozhatóságának köszönhetően a fordulási sugár minimális. A hagyományos négykerekes kivitelek esetében pedig lehetőség van oldalazó kormányzásra is, mellyel nagyobb felületen osztható el a gép tömege.

Az alapfelszereltség részeként elérhető 1050/50 R32 méretű gumiabroncsok hatékonyan csökkentik a nagy össztömegű önjáró gépek talajtömörítő hatását. Az alapfelszereltségen felül természetesen elérhetők különböző méretű, speciális sorközjáró és alacsony nyomású gumiabroncsok is.

Három géptípus három különböző térfogattal rendelkező tartállyal. Az AT4103 16 m3, az AT5104 22 m3, az AT5105 25 m3 tartálykapacitással rendelkezik. A poliuretán tartály feltöltése a feltöltőkar segítségével kevesebb, mint 2 perc.

Az úgynevezett Superload centrifugálszivattyú a szívókar részét képezi, melynek maximális teljesítménye 12 m3/perc. A kar segítségével tartálykocsiból, síktárolóból vagy akár föld alatti tárolóból is képes trágyát a tartályba juttatni.

A felszívásért és kijuttatásért ezen kívül még egy 9 m3/perces Börger lebenyszivattyú felel (opcióban 12 m3/perces is elérhető), melynek fordulatszáma fokozatmentesen állítható, így könnyen változtatható a kijuttatási mennyiség.

Az eltömődések megakadályozásáért egy Vogelsang RotaCut aprítóegység került beszerelésre, melyen minden körülmények között áthalad az anyag. Az egység oldalt került elhelyezésre a könnyű karbantartás és tisztítás érdekében.

A tartály feltöltési szintjéről állandó visszajelzés kapható a fülkében elhelyezkedő monitorról, mely az előre megadott értéket elérve automatikus leállítja a feltöltést, így megakadályozva a nem kívánt túltöltést. A gépen található csövezések átmérője 8” és 10”, melyekben könnyen és eltömődésektől mentesen képes áramlani a hígtrágya.

A kijuttatóeszközök felfogatásáról a hátsó hárompont-függesztés gondoskodik, melyre a megfelelő eszközt kiválasztva képes rétekre, álló állományokba vagy akár tarlóba injektálva kijuttatni a folyékony szerves trágyákat.

Precíziós technológiai megoldások is szintén rendelkezésre állnak. Az „AT” széria automatakormányzás-előkészítéssel rendelkezik, így bármilyen John Deere monitorral és antennával képes a beállított nyomvonalon tartani a berendezést. RTK jelpontossággal sorközjáró kivitelben megvalósítható a sávos alapműveléssel együtt történő pozícionált hígtrágya-lehelyezés is, mely tovább javítja a tápanyagok hasznosulását.

Bővebb információkért keresse területileg illetékes gépértékesítési menedzser kollégánkat!

Bán Máté, kereskedelmet támogató mérnök

Kramer szerviz KITE alapokkal

2024. június 13. 14:10

Több mint 350 szervizes kollégánk komoly alapot biztosít arra, hogy a Kramer gépeket is el tudjuk látni megfelelő szintű szolgáltatással.

Továbbra is gyengélkedik a mezőgazdasági pótkocsipiac

2024. június 11. 10:10

Idén a május a két legjobb hónap közé tartozik a hazai mezőgazdaságipótkocsi-piacon, hiszen ugyanúgy 67 darabos forgalomba helyezést regisztráltak, mint áprilisban.

Fókuszban a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsora

2024. június 9. 12:10

A szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fókuszt.

6+1 ok, amiért szó szerint nagyot kaszálhat a gazda egy új New Holland silózóval

2024. május 28. 09:10

Az alternatív takarmánynövények felé is fordulhat a több európai piacon a silózók eladási listáit vezető New Holland Forage Cruiser betakarítógépeivel.

Picasso: „profitgarancia” az olajos növények termesztésében!

2019. június 1. 11:39

A Magyarországon termesztett olajos növények sorából vetésterületét tekintve a napraforgó és a repce emelkedik ki. A két növény együttes termőterülete 2015-ben meghaladta a 850.000 hektárt. Olajos növényeink termesztésének sikeréhez nagyban hozzájárul a gombabetegségek elleni védekezés. A KITE Zrt., BASF Hungária Kft. forgalmazásában elérhető Picasso dimoxistrobin és boszkalid hatóanyagai egymást kiegészítve, egymás hatását erősítik.

Mit tegyünk a repcével ősszel?

2020. szeptember 17. 07:57

A repce őszi menedzselése képzi az alapját egy igazán jó termésszintnek. Az őszi teendőink célja, hogy olyan repcét „engedjünk a télbe”, ami 8-12 levelet és kb. 30 cm-es karógyökérzetet fejlesszen minimum 1 cm-es gyökérnyakátmérővel. Ha ezeket a paramétereket el tudjuk érni, akkor nyugodtak lehetünk afelől, hogy a növényünk át fog telelni. Ahhoz viszont, hogy ezt a fejlettséget a növény el is tudja érni, ahhoz az őszi teendőket kézben kell tartani.

Kulcsot adunk a precíziós gazdálkodáshoz!

2021. november 12. 08:59

Új időket élünk a mezőgazdaságban. A digitális forradalom már jelen van a mindennapjainkban. Olyan változások tanúi lehetünk nap mint nap, amelyek a 70-80-as évek agrotechnológiai fejlesztéseinek horderejét idézik fel. A felhasználók rengeteg információval találkoznak, szembesülhetnek ezek előnyével és jövőbe mutató szerepével. Arról azonban sokkal kevesebbet lehet hallani, hogyan építhetők be ezek a megoldások napjaink agrotechnológiájába.

Hatékony is lehet a fenntarthatóság? - John Deere gépek a talajvédelmi bemutatón

2022. június 15. 17:13

Talajvédelmi technológiai megoldásokkal, a szélsőséges környezeti viszonyoknak is jobban ellenálló fajtákkal, és jövőbemutató megoldásokkal várta a termelőket a KITE Zrt. a mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon.