Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kukoricavetés a szárazságban – Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Kukoricavetés a szárazságban – Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Agrofórum Online

Berettyóújfalu határában is nagy erőkkel dolgoztak a mezőgazdasági gépek április végén, hiszen a Balogh-Farm Tépe Kft. területein is megkezdődött a kukorica vetése - természetesen modern szemlélettel, folyamatosan fejlesztett gépparkkal és a helyspecifikus gazdálkodás jegyében.

A Debrecent elkerülő autópálya mellett fekvő táblán a Dekalb DKC 4943 hibridje került a talajba, átlagosan 73 000 darabos tőszámmal, ám a csapadékszegény időszak miatt idén ezen némiképp csökkenteni kellett. Idén ugyanis a megszokottnál is fontosabb feladat, hogy a talaj nedvességévét minél hatékonyabban megőrizzék. Bár május első napjaiban országszerte sok eső esett, az év első négy hónapjában mindössze 35 millimétert mértek Debrecen környékén, amivel takarékoskodni kell.

“Ezen a táblán a kukorica elővetemény után differenciált műtrágyaszórást alkalmaztunk. Ezt követően szántóföldi kultivátorral 25-28 cm mélységben munkáltuk el a talajt még októberben. Néhány hónapig vártuk a téli csapadékot, de ebből nem sok érkezett meg, így a még talajban maradt nedvességre nagyon vigyáznunk kellett tavasszal. Emiatt csak egy hengerezést végeztünk március közepén, amivel a talaj legfelső rétegét lezártuk, és ezt így hagytuk egészen április 23-áig, amikor megkezdtük a vetést” – magyarázta a technológia alapjait Balogh Sándor ügyvezető, aki úgy véli, ez az időszak a legalkalmasabb a kukorica vetésére.

Speciális sávtisztító és sorkímélő ikerkerekek a gépeken

A Balogh-Farm Tépe Kft. fejlett eszközparkkal rendelkezik, aminek köszönhetően a nagyjából 450 hektár kukorica vetését ideális esetben akár egy héten belül is elvégzik. A gyorsaság és a hatékonyság mellett pedig mindezt precízen, a növény igényeit minél inkább szem előtt tartva. Az ikerkerekek kialakítása miatt a traktor például nem tapos le egyetlen sort sem, de a vetőgépre egy speciális sávtisztítót is szereltek.

“Ha megnézzük a területet, akkor látszik, hogy ahol elment a vetőgép, ott még nedvesek a sávok, tehát jó helyre kerültek a magok. A kukorica szára nagyon hasznos a talaj felszínén, hiszen nyáron véd a túlzó napsugárzástól, illetve kevésbé engedi elpárologni a nedvességet a talajból. A vetés idején ugyan okozhat egy kis gondot, hiszen könnyen összetorlódik, gombócokba áll a növénymaradvány, de egy korszerű, modern vetőgép ezt megelőzni. Nálunk például a munkaeszközre egy sávtisztítót szereltünk, ami a kukorica szárát, illetve a beállításoktól függően a talaj felső, néhány centiméteres poros rétegét eltávolítani az útból, így aztán a mag ideális környezetbe kerül” – tudtuk meg a szakembertől.

A Berettyóújfalu határában alkalmazott, csökkentett menetszámú, forgatásnélküli technológia számos előnnyel jár. Kevesebb üzemanyagra van szükség, ami a költségek csökkentése, valamint a környezetvédelem szempontjából is fontos, de kisebb a taposási kár, több vizet tudnak a talajban tartani, egyszóval az egész gazdálkodás fenntarthatóbb. Ráadásul mindez az évek előrehaladtával egyre csak fokozódik az összevont műveleteknek, az okszerű talajművelésnek köszönhetően.

“Ez a kedvező állapot egy tudatos, 10-20 éves talajművelés eredménye. Réti csernozjom talajon gazdálkodunk, és idő kellett ahhoz, hogy ilyen “beéredett talajaink” legyenek, ami többek között annak is köszönhető, hogy a szármaradványokat mindig bekeverjük a felső rétegbe. A talaj állapota miatt pedig lényegesen kevesebb az üzemanyag-felhasználásunk, hiszen lényegesen könnyebb művelni a területeinket” – tette hozzá Balogh Sándor.

Szemléletváltás nélkül nincsen precíziós gazdálkodás

A Balogh-Farm Tépe Kft. hazánkban az első agrárvállalatok között volt, amely a precíziós gazdálkodással kezdett foglalni. Nem véletlen, hogy két éve a KITE Zrt. és a Debreceni Egyetem vezetésével megalakult konzorcium egyik tesztüzemeként is működnek. A helyspecifikus gazdálkodás bevezetése pedig alapjaiban változtatta meg a hozzáállásukat, gondolkodásukat.

“Nálunk mindez egy szemléletváltással kezdődött. Kiderült, hogy ugyanúgy oda kell figyelni a gyengébb adottságú területekre, mint a jobb képességűekre. Ha pedig a precíziós gazdálkodásnál már ezt megfogalmazzuk, ezt szem előtt tartjuk, akkor biztos, hogy az eredmény pozitív lesz” – hangsúlyozta a vállalat ügyvezetője, aki tavaly nyáron az Amerikai Egyesület Államokban is megfordult, ahol több farmot is meglátogattak. “Nem sok különbséget láttunk az ott alkalmazott, és a például ezen a táblán működő módszer között. A farmer ugyanolyan büszkén hozta azokat a talajvizsgálati eredményeket, amelyeket egy magyarországi szaktanácsadó cég is elkészít. Megnéztük, elemeztük, és szinte teljesen ugyanaz a módszer, mint nálunk”.

Mindig előrébb kell lépni – szerencsére

A fejlesztések természetesen nem álltak le a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél, ám a közeljövőben leginkább a finomításon, valamint az elhasználódó eszközök cseréjén van a hangsúly. Az elv, hogy az új gépek beszerzésénél még profibb technológia érkezzen a gazdaságba. Emellett például a berettyóújfalui táblán 2020-ra már öntözőrendszer fogja segíteni az egyre aszályosabb körülmények között történő növénytermesztést.

“Nincsen más lehetőségünk, lépni kell előre. Az időjárás átszabta a gazdálkodásunkat, ezért kényszerültünk bele a precíziós technológiába – hála Istennek. Tehát mindig előrébb kell lépni” – nyomatékosította beszélgetésünk végén Balogh Sándor.

A Balogh-Farm Tépe Kft.-nél tehát semmit nem bíznak a véletlenre – legalábbis azokat az elemeket nem, amiket befolyásolni tudnak. De hiába a nagy szakértelem, a megfontolt döntések, és a folyamatosan korszerűsödő, profi gépállomány, ha nem esik az eső. A most talajba juttatott kukorica későbbi fejlődéséhez ugyanis csapadék szükséges, ami május első napjaiban meg is érkezett. A folytatás azonban még sok bizonytalanságot hordoz magában.

RAPOOL-REPCÉK. PHOENIX CL ÉS CLAVIER CL

2019. július 17. 15:03

Nem lehet többé kérdéses, hogy a legújabb Clearfield-repcehibridek már felveszik a versenyt a nagy terméspotenciállal rendelkező hagyományos hibridekkel.

Talajjavítás növényekkel

2019. július 17. 09:37

A szakszerű köztesnövény-keverékek segítenek a talajszerkezet javításában (megfelelő pórusméret) és biztosítják az egészséges talajélet körülményeit.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Jallon hibridárpa: a többlettermés idén sem maradt ígéret

2019. július 15. 09:03

A Jallon hibridárpa kedvezőtlen adottságú talajokon is kiváló terméseredményekre képes.

Mérsékelni lehet az aszálykárokat

2019. június 4. 08:02

Az aszály elleni védekezés leghatékonyabb technikai eszköze a precíziós gazdálkodás.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Orlovits Tamás az Agrofil-SZMI Kft. kiemelt parnerkapcsolati vezetője a Precíziós Műhely szolgáltatásait ismerteti

2019. január 20. 06:17

Orlovits Tamás a Precíziós Műhely szolgáltatásairól tart előadást 2019. február 7-én, Kecskeméten, az AgroFIELD Akadémia Konferencián.

Hazánkba is megérkeztek a mezőgazdasági robotok - Naïo agrobotok a magyar földekre

2018. március 6. 08:34

Egy Naïo agrobot jelenleg nem olcsó beruházás, hiszen a viszonylag kis darabszám miatt a legegyszerűbb mezőgazdasági robot is 26 ezer euró, tehát nagyjából 7-8 millió forint.

5 trend amely átformálja a mezőgazdaságot

2018. augusztus 28. 10:17

A Boston Consultig Group (BCG) felmérése szerint a következő trendek fogják meghatározni a mezőgazdaságot: precíziós gazdálkodás, automatizálás, konszolidáció, professzionalizmus és munkaerő hiány.