Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kukoricavetés a szárazságban – Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Kukoricavetés a szárazságban – Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Agrofórum Online

Berettyóújfalu határában is nagy erőkkel dolgoztak a mezőgazdasági gépek április végén, hiszen a Balogh-Farm Tépe Kft. területein is megkezdődött a kukorica vetése - természetesen modern szemlélettel, folyamatosan fejlesztett gépparkkal és a helyspecifikus gazdálkodás jegyében.

A Debrecent elkerülő autópálya mellett fekvő táblán a Dekalb DKC 4943 hibridje került a talajba, átlagosan 73 000 darabos tőszámmal, ám a csapadékszegény időszak miatt idén ezen némiképp csökkenteni kellett. Idén ugyanis a megszokottnál is fontosabb feladat, hogy a talaj nedvességévét minél hatékonyabban megőrizzék. Bár május első napjaiban országszerte sok eső esett, az év első négy hónapjában mindössze 35 millimétert mértek Debrecen környékén, amivel takarékoskodni kell.

„Ezen a táblán a kukorica elővetemény után differenciált műtrágyaszórást alkalmaztunk. Ezt követően szántóföldi kultivátorral 25-28 cm mélységben munkáltuk el a talajt még októberben. Néhány hónapig vártuk a téli csapadékot, de ebből nem sok érkezett meg, így a még talajban maradt nedvességre nagyon vigyáznunk kellett tavasszal. Emiatt csak egy hengerezést végeztünk március közepén, amivel a talaj legfelső rétegét lezártuk, és ezt így hagytuk egészen április 23-áig, amikor megkezdtük a vetést” – magyarázta a technológia alapjait Balogh Sándor ügyvezető, aki úgy véli, ez az időszak a legalkalmasabb a kukorica vetésére.

Speciális sávtisztító és sorkímélő ikerkerekek a gépeken

A Balogh-Farm Tépe Kft. fejlett eszközparkkal rendelkezik, aminek köszönhetően a nagyjából 450 hektár kukorica vetését ideális esetben akár egy héten belül is elvégzik. A gyorsaság és a hatékonyság mellett pedig mindezt precízen, a növény igényeit minél inkább szem előtt tartva. Az ikerkerekek kialakítása miatt a traktor például nem tapos le egyetlen sort sem, de a vetőgépre egy speciális sávtisztítót is szereltek.

„Ha megnézzük a területet, akkor látszik, hogy ahol elment a vetőgép, ott még nedvesek a sávok, tehát jó helyre kerültek a magok. A kukorica szára nagyon hasznos a talaj felszínén, hiszen nyáron véd a túlzó napsugárzástól, illetve kevésbé engedi elpárologni a nedvességet a talajból. A vetés idején ugyan okozhat egy kis gondot, hiszen könnyen összetorlódik, gombócokba áll a növénymaradvány, de egy korszerű, modern vetőgép ezt megelőzni. Nálunk például a munkaeszközre egy sávtisztítót szereltünk, ami a kukorica szárát, illetve a beállításoktól függően a talaj felső, néhány centiméteres poros rétegét eltávolítani az útból, így aztán a mag ideális környezetbe kerül” – tudtuk meg a szakembertől.

A Berettyóújfalu határában alkalmazott, csökkentett menetszámú, forgatásnélküli technológia számos előnnyel jár. Kevesebb üzemanyagra van szükség, ami a költségek csökkentése, valamint a környezetvédelem szempontjából is fontos, de kisebb a taposási kár, több vizet tudnak a talajban tartani, egyszóval az egész gazdálkodás fenntarthatóbb. Ráadásul mindez az évek előrehaladtával egyre csak fokozódik az összevont műveleteknek, az okszerű talajművelésnek köszönhetően.

„Ez a kedvező állapot egy tudatos, 10-20 éves talajművelés eredménye. Réti csernozjom talajon gazdálkodunk, és idő kellett ahhoz, hogy ilyen „beéredett talajaink” legyenek, ami többek között annak is köszönhető, hogy a szármaradványokat mindig bekeverjük a felső rétegbe. A talaj állapota miatt pedig lényegesen kevesebb az üzemanyag-felhasználásunk, hiszen lényegesen könnyebb művelni a területeinket” – tette hozzá Balogh Sándor.

Szemléletváltás nélkül nincsen precíziós gazdálkodás

A Balogh-Farm Tépe Kft. hazánkban az első agrárvállalatok között volt, amely a precíziós gazdálkodással kezdett foglalni. Nem véletlen, hogy két éve a KITE Zrt. és a Debreceni Egyetem vezetésével megalakult konzorcium egyik tesztüzemeként is működnek. A helyspecifikus gazdálkodás bevezetése pedig alapjaiban változtatta meg a hozzáállásukat, gondolkodásukat.

„Nálunk mindez egy szemléletváltással kezdődött. Kiderült, hogy ugyanúgy oda kell figyelni a gyengébb adottságú területekre, mint a jobb képességűekre. Ha pedig a precíziós gazdálkodásnál már ezt megfogalmazzuk, ezt szem előtt tartjuk, akkor biztos, hogy az eredmény pozitív lesz” – hangsúlyozta a vállalat ügyvezetője, aki tavaly nyáron az Amerikai Egyesület Államokban is megfordult, ahol több farmot is meglátogattak. „Nem sok különbséget láttunk az ott alkalmazott, és a például ezen a táblán működő módszer között. A farmer ugyanolyan büszkén hozta azokat a talajvizsgálati eredményeket, amelyeket egy magyarországi szaktanácsadó cég is elkészít. Megnéztük, elemeztük, és szinte teljesen ugyanaz a módszer, mint nálunk”.

Mindig előrébb kell lépni – szerencsére

A fejlesztések természetesen nem álltak le a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél, ám a közeljövőben leginkább a finomításon, valamint az elhasználódó eszközök cseréjén van a hangsúly. Az elv, hogy az új gépek beszerzésénél még profibb technológia érkezzen a gazdaságba. Emellett például a berettyóújfalui táblán 2020-ra már öntözőrendszer fogja segíteni az egyre aszályosabb körülmények között történő növénytermesztést.

„Nincsen más lehetőségünk, lépni kell előre. Az időjárás átszabta a gazdálkodásunkat, ezért kényszerültünk bele a precíziós technológiába – hála Istennek. Tehát mindig előrébb kell lépni” – nyomatékosította beszélgetésünk végén Balogh Sándor.

A Balogh-Farm Tépe Kft.-nél tehát semmit nem bíznak a véletlenre – legalábbis azokat az elemeket nem, amiket befolyásolni tudnak. De hiába a nagy szakértelem, a megfontolt döntések, és a folyamatosan korszerűsödő, profi gépállomány, ha nem esik az eső. A most talajba juttatott kukorica későbbi fejlődéséhez ugyanis csapadék szükséges, ami május első napjaiban meg is érkezett. A folytatás azonban még sok bizonytalanságot hordoz magában.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Digitális fejlesztés a jövő kulcsa

2020. augusztus 27. 08:17

A precíziós gazdálkodás nem csak a növénytermesztésben van jelen, a kertészeti-, szőlészeti-, gyümölcs- és állattenyésztési ágazatokban is megjelennek adatalapú fejlesztések.

A precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez megbízható talajinformációk szükségesek

2019. december 12. 07:37

A globálisan összehangolt, friss és megbízható talajinformációk ismerete a napjainkban egyre fontosabbá váló precíziós gazdálkodás fejlesztéséhez és a talajok védelme szempontjából egyaránt nélkülözhetetlenek.

A tavaszi fejtrágya differenciált kijuttatása

2018. március 5. 06:46

A február végi, március első napjait jellemző időjárás igencsak keresztbe tett az első fejtrágya mihamarabbi kijuttatásának.

A német kormány kiemelten támogatja a precíziós mezőgazdaságot

2019. február 24. 14:37

A modern mezőgazdasági üzemek precíziós módszerekkel, illetve gépekkel fognak dolgozni annak érdekében, hogy minimalizálják a vegyszer és műtrágya használatot.