Növénytermesztés
Növénytermesztés

Kukoricavetés a szárazságban – Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Kukoricavetés a szárazságban – Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

Agrofórum Online

Berettyóújfalu határában is nagy erőkkel dolgoztak a mezőgazdasági gépek április végén, hiszen a Balogh-Farm Tépe Kft. területein is megkezdődött a kukorica vetése - természetesen modern szemlélettel, folyamatosan fejlesztett gépparkkal és a helyspecifikus gazdálkodás jegyében.

A Debrecent elkerülő autópálya mellett fekvő táblán a Dekalb DKC 4943 hibridje került a talajba, átlagosan 73 000 darabos tőszámmal, ám a csapadékszegény időszak miatt idén ezen némiképp csökkenteni kellett. Idén ugyanis a megszokottnál is fontosabb feladat, hogy a talaj nedvességévét minél hatékonyabban megőrizzék. Bár május első napjaiban országszerte sok eső esett, az év első négy hónapjában mindössze 35 millimétert mértek Debrecen környékén, amivel takarékoskodni kell.

“Ezen a táblán a kukorica elővetemény után differenciált műtrágyaszórást alkalmaztunk. Ezt követően szántóföldi kultivátorral 25-28 cm mélységben munkáltuk el a talajt még októberben. Néhány hónapig vártuk a téli csapadékot, de ebből nem sok érkezett meg, így a még talajban maradt nedvességre nagyon vigyáznunk kellett tavasszal. Emiatt csak egy hengerezést végeztünk március közepén, amivel a talaj legfelső rétegét lezártuk, és ezt így hagytuk egészen április 23-áig, amikor megkezdtük a vetést” – magyarázta a technológia alapjait Balogh Sándor ügyvezető, aki úgy véli, ez az időszak a legalkalmasabb a kukorica vetésére.

Speciális sávtisztító és sorkímélő ikerkerekek a gépeken

A Balogh-Farm Tépe Kft. fejlett eszközparkkal rendelkezik, aminek köszönhetően a nagyjából 450 hektár kukorica vetését ideális esetben akár egy héten belül is elvégzik. A gyorsaság és a hatékonyság mellett pedig mindezt precízen, a növény igényeit minél inkább szem előtt tartva. Az ikerkerekek kialakítása miatt a traktor például nem tapos le egyetlen sort sem, de a vetőgépre egy speciális sávtisztítót is szereltek.

“Ha megnézzük a területet, akkor látszik, hogy ahol elment a vetőgép, ott még nedvesek a sávok, tehát jó helyre kerültek a magok. A kukorica szára nagyon hasznos a talaj felszínén, hiszen nyáron véd a túlzó napsugárzástól, illetve kevésbé engedi elpárologni a nedvességet a talajból. A vetés idején ugyan okozhat egy kis gondot, hiszen könnyen összetorlódik, gombócokba áll a növénymaradvány, de egy korszerű, modern vetőgép ezt megelőzni. Nálunk például a munkaeszközre egy sávtisztítót szereltünk, ami a kukorica szárát, illetve a beállításoktól függően a talaj felső, néhány centiméteres poros rétegét eltávolítani az útból, így aztán a mag ideális környezetbe kerül” – tudtuk meg a szakembertől.

A Berettyóújfalu határában alkalmazott, csökkentett menetszámú, forgatásnélküli technológia számos előnnyel jár. Kevesebb üzemanyagra van szükség, ami a költségek csökkentése, valamint a környezetvédelem szempontjából is fontos, de kisebb a taposási kár, több vizet tudnak a talajban tartani, egyszóval az egész gazdálkodás fenntarthatóbb. Ráadásul mindez az évek előrehaladtával egyre csak fokozódik az összevont műveleteknek, az okszerű talajművelésnek köszönhetően.

“Ez a kedvező állapot egy tudatos, 10-20 éves talajművelés eredménye. Réti csernozjom talajon gazdálkodunk, és idő kellett ahhoz, hogy ilyen “beéredett talajaink” legyenek, ami többek között annak is köszönhető, hogy a szármaradványokat mindig bekeverjük a felső rétegbe. A talaj állapota miatt pedig lényegesen kevesebb az üzemanyag-felhasználásunk, hiszen lényegesen könnyebb művelni a területeinket” – tette hozzá Balogh Sándor.

Szemléletváltás nélkül nincsen precíziós gazdálkodás

A Balogh-Farm Tépe Kft. hazánkban az első agrárvállalatok között volt, amely a precíziós gazdálkodással kezdett foglalni. Nem véletlen, hogy két éve a KITE Zrt. és a Debreceni Egyetem vezetésével megalakult konzorcium egyik tesztüzemeként is működnek. A helyspecifikus gazdálkodás bevezetése pedig alapjaiban változtatta meg a hozzáállásukat, gondolkodásukat.

“Nálunk mindez egy szemléletváltással kezdődött. Kiderült, hogy ugyanúgy oda kell figyelni a gyengébb adottságú területekre, mint a jobb képességűekre. Ha pedig a precíziós gazdálkodásnál már ezt megfogalmazzuk, ezt szem előtt tartjuk, akkor biztos, hogy az eredmény pozitív lesz” – hangsúlyozta a vállalat ügyvezetője, aki tavaly nyáron az Amerikai Egyesület Államokban is megfordult, ahol több farmot is meglátogattak. “Nem sok különbséget láttunk az ott alkalmazott, és a például ezen a táblán működő módszer között. A farmer ugyanolyan büszkén hozta azokat a talajvizsgálati eredményeket, amelyeket egy magyarországi szaktanácsadó cég is elkészít. Megnéztük, elemeztük, és szinte teljesen ugyanaz a módszer, mint nálunk”.

Mindig előrébb kell lépni – szerencsére

A fejlesztések természetesen nem álltak le a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél, ám a közeljövőben leginkább a finomításon, valamint az elhasználódó eszközök cseréjén van a hangsúly. Az elv, hogy az új gépek beszerzésénél még profibb technológia érkezzen a gazdaságba. Emellett például a berettyóújfalui táblán 2020-ra már öntözőrendszer fogja segíteni az egyre aszályosabb körülmények között történő növénytermesztést.

“Nincsen más lehetőségünk, lépni kell előre. Az időjárás átszabta a gazdálkodásunkat, ezért kényszerültünk bele a precíziós technológiába – hála Istennek. Tehát mindig előrébb kell lépni” – nyomatékosította beszélgetésünk végén Balogh Sándor.

A Balogh-Farm Tépe Kft.-nél tehát semmit nem bíznak a véletlenre – legalábbis azokat az elemeket nem, amiket befolyásolni tudnak. De hiába a nagy szakértelem, a megfontolt döntések, és a folyamatosan korszerűsödő, profi gépállomány, ha nem esik az eső. A most talajba juttatott kukorica későbbi fejlődéséhez ugyanis csapadék szükséges, ami május első napjaiban meg is érkezett. A folytatás azonban még sok bizonytalanságot hordoz magában.

Közraktározással a magasabb terményárakért

2019. május 23. 17:29

A közraktározásnak köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

A sóskaborbolya szerepe a rozsdagomba terjedésében

2019. május 15. 07:33

A sóskaborbolya jelentette veszélyt az is világosan jelzi, hogy a 2017-es svédországi szárrozsda-járvány olyan területen tört ki, ahova ezt a növényt visszatelepítették.

Teszt nélkül győzött meg

2019. május 14. 14:33

Gyakorlati tapasztalatok a Multoleo biostimulátorral az Arysta termékcsaládból.

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

2019. február 21. 13:03

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

A tavaszi fejtrágya differenciált kijuttatása

2018. március 5. 06:46

A február végi, március első napjait jellemző időjárás igencsak keresztbe tett az első fejtrágya mihamarabbi kijuttatásának.

5 trend amely átformálja a mezőgazdaságot

2018. augusztus 28. 10:17

A Boston Consultig Group (BCG) felmérése szerint a következő trendek fogják meghatározni a mezőgazdaságot: precíziós gazdálkodás, automatizálás, konszolidáció, professzionalizmus és munkaerő hiány.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.