Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Vetőgép-diagnosztizálás és -leforgatás

Vetőgép-diagnosztizálás és -leforgatás

KITE Zrt.

Nagyon fontos a növényállományunk robbanásszerű és egyenletes kelése. Ha nem egyenletes és egyöntetű a kelés, akkor a később kelő növények már kevesebb termést fognak hozni, hiszen a már kikelt, fejlettebb társai gyorsabban jutnak tápanyaghoz.

Természetesen ahhoz, hogy a vetésünk folyamatosan kiváló minőségű legyen, elengedhetetlen, hogy a vetőgép mindig kifogástalan állapotban álljon rendelkezésünkre. Ezt az állapotot úgy tudjuk fenntartani, hogy folyamatosan szemmel tartjuk a vetőgépünk működését és mindig felkészítjük a vetési szezonra. Másik fontos tevékenység a beállítás. Minden esetben követni kell a változó körülményeket és azokra gyors beállításokkal kell reagálni.  

Mint látjuk, ahhoz, hogy pontos vetést tudjunk végrehajtani, elengedhetetlen, hogy kifogástalan műszaki állapotban legyen a vetőgépünk és mindig pontos beállításokkal dolgozzon. Az említett két feltétel megfelelésében kétféle szolgáltatással tudjuk támogatni a kimagasló minőségű vetést.

Az első a vetőgép-diagnosztika. A vákuumrendszerű vetőgépek nagy részét képesek vagyunk diagnosztizálni (a pontos kompatibilitáshoz kérje a gépüzemeltetési kollégák segítségét!). Ezt a folyamatot még a vetési szezon előtt, a vetésre való felkészítéskor kell elvégezni. Egy speciális leforgatópad segítségével minden vetőházat megvizsgálunk és megállapítjuk az esetleges hibákat. Determináljuk a vetőtárcsa kopottságát, a vetőház tömítetlenségi problémáit, a maglesodró elemek kopottságát és egyéb hajtási problémákat.

A másik lépés a beállítást támogatja, ez a leforgatási szolgáltatás. Ebben az esetben a kijavított és hibamentes vetőgépről kiválasztunk egy vetőházat és leforgatjuk a vetendő vetőmagfajtákra. Meg tudjuk mondani, hogy az adott vetőmagfajtát milyen vetőtárcsával és milyen sebességgel lehet a legpontosabban elvetni. Nagyon fontos, hogy különböző fajtákra különböző beállítással kell használni a vetőgépet. Minden fajtára, de akár fajtán belül változó alakú és ezermagtömegű vetőmagra más beállítással és más vetési sebességgel érhetjük el a legpontosabb vetést.

A fent említett két szolgáltatás nagymértékben hozzájárul a pontos vetéshez. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vetőgép-diagnosztikai szolgáltatás használatával, több mint 90%-kal nőtt a vetőgép műszaki biztonsága a vetési szezonban, illetve a leforgatással is több mint 90%-os vetésiminőség-javulást értünk el.

A vetés kiemeleten fontos művelet, éppen ezért a lehető legpontosabban kell azt végrehajtani. Kis segítséggel nagymértékű termésnövekedést érhetünk el, ami minden esetben bevételnövekedést eredményez.

Vegye igénybe szolgáltatásainkat és növelje bevételeit! Bármilyen kérdés esetén kérje a gépüzemeltetési kollégák segítségét, vagy látogasson el a www.pgr.hu honlapunkra!

Hodos Lajos, gépüzemeltetést támogató vezető

SIP újdonságok Hannoverből

2024. február 23. 17:40

A SIP a hannoveri AGRITECHNICA expón impozáns kiállítással ünnepelte 70. születésnapját. 70 esztendő, amely alatt a márkanév egybeforrott a strapabíró szálastakarmány-betakarító gépek fogalmával.

Automatizált járművezetéssel jön a BMW 5-ös Touring

2024. február 17. 14:10

A BMW 5-ös Touring, a prémium felső-középkategória vezetési élményének, sportos eleganciájának és modern funkcionalitásának megtestesítője új korszakba lép.

ANDEST: akik kékben gondolkodnak

2024. február 14. 15:10

Akár 600 LE-s traktorokhoz való, nagy területteljesítményű, robusztus munkagépeire helyezte a hangsúlyt az ANDEST-2005 Kft. az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon.

Az új G5 kijelzőkkel a gépkezelők munkája tovább egyszerűsödik

2024. február 13. 17:40

A kijelzők képernyőelrendezése és használata folytatja a már bevált GEN4 kijelzők tematikáját.

Mindent egy helyről, a KITE Zrt.-től a digitális átálláshoz

2021. május 18. 14:02

A digitális megoldások szerepe felértékelődött a mindennapjainkban. A gépek, eszközök alkalmazásához szervesen kapcsolódnak a szoftverek, a precizitást elősegítő lehetőségek, melyekre idén júliustól együtt lehet pályázni. A KITE Zrt. biztosítja annak lehetőségét, hogy Ön mindent egy helyről elérhessen. Jelezze felénk pályázati igényét, és mi kész megoldásokat kínálunk Önnek!

Akcióban a legújabb magágykészítők, íme az árak!

2021. január 15. 08:20

A magágykészítés a vetés előtti legfontosabb feladat, hiszen célja a vetéshez szükséges optimális magágy kialakítása. A tökéletes magágy kialakítása nagymértékben függ a magágykészítőtől is, nemcsak a munkaművelet optimális idejétől. A KITE Zrt.-nél most akciós áron vásárolhatja meg új Kongskilde magágykészítőjét!

Kalászos gabonák gombaölő szere, ami biztos tudással rendelkezik a jelen és a jövő kihívásaival szemben

2023. április 10. 08:34

Az európai hatóanyagfelülvizsgálati eljárások (visszavonás vagy megújítás) számos új kérdést vetnek fel a magyarországi kalászos termesztéstechnológiát illetően is.

A gazdálkodás üzemeltetésének biztonsága

2022. április 8. 10:16

Beharangozó a KITE Zrt. jövedelmező biztonságról szóló sorozat legfrissebb epizódjához.