Házikert
Házikert

A leander ápolása teleltetés előtt

A leander ápolása teleltetés előtt

Agrofórum Online

Elkezdődött a “mikor vihetem be a leandert?” szezon, vagyis egyre többen dilemmáznak a leander teleltetése miatt. Nézzük is sorra a legfontosabb tudnivalókat!

Augusztus vége óta kezdődik valójában a hobbikertészek fejében a dilemma azzal, hogy vajon meddig tápoldatozzuk, vagy hogyan is legyen ez a szezonvég a leandernél és más mediterrán növénynél, hiszen virággal még lehet, hogy tele van, de mégis érezzük, hogy itt a „nyár vége”.

Egy hosszú ősznél sem szabad abba a hibába esni, hogy azt gondoljuk, hogy a nyár sosem ér véget, mert az időjárás szeszélyes, és ezt a növényeink is “tudják”.

Tápoldatozás: meddig érdemes tápanyaggal öntözni?

A tápoldatozás, akármelyik tápanyaggal öntöztük eddig minden esetben egy csökkenő tendenciát kell mutasson. Ha eddig például egy 10 literes locsolókannába 1 kupakkal tettünk a leandertápból, akkor most kezdjük el a kupakmennyiséget felezni és 1-3 hétig már csak fél kupaknyit tegyünk a vízhez, majd ezt is felezzük meg és a végén elhagyható teljesen a tápoldatos vízzel való öntözés.

Így a növény is észreveszi a finom átmenetet és elkezd felkészülni a télre.

Mikor metszhetem vissza a leandert?

Mindenki másra esküszik, ha a közösségi oldalak zárt csoportjaiban felmerül ez a kérdés. Kicsit visszakanyarodnék az öntözés-tápanyagozás témakörhöz viszont, mert a kettő összefügg.

Ha elvirágzott a leander idénre, akkor érdemes alaposan visszavágni és ezzel egy időben az öntözések gyakoriságát is lehet csökkenteni.

Ha elvirágzott a leander idénre, akkor érdemes alaposan visszavágni (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/gyar-viragzas-virag-novenyvilag-10201573/)

Nem cél ősszel, hogy a sok öntözés és tápanyagozás miatt rengeteg friss hajtás induljon meg rajta, mert ez a kedvence lesz a kártevőknek, mint friss, zsenge salátabár az ő szemükben.

Ami nekem bevált, hogy a nagy dézsányi növényeket kétharmadig visszametszem, a nagyon sűrűsítő belső hajtásokat is levágom, hogy télen ne tudjon elbújni sem a takácsatka, sem más kártevő, és az első fagyokig kint hagyom a töveket.

Van, aki a tavaszi metszésre esküszik, de a virágbimbók a téli időszakban fejlődnek ki, így jobban és szebben virágzik, ha a metszést ősszel tesszük meg. Nekem ez a tapasztalatom az elmúlt hosszú évek során. A tavaszi metszés után – mert bizony teszteltem – például egészen júliusig nem is hozott bimbót, csak zöld hajtástengert.

Meddig hagyhatjuk kint a leandert?

Itt szándékosan nem hónapot és napot írok, mert az manapság semennyi támpontot nem ad. A nappali hőmérséklet sem feltétlenül érdekes. Sokkal izgalmasabb az éjszaka, amikor már 5-9 Celsius-fok körül van a hőmérséklet. A leander -5 Celsius-fokig bírja a hideget, és a tapasztalatom alapján hagyom is addig kint őket, hogy a kártevők és kórokozók “megfázzanak” kicsit. Így a teleltetés során sem lesz nehézségem miattuk. A leanderek meg élnek és virulnak egy átmeneti -5 fokos hidegnél. Egyszer-kétszer megcsípi őket a hideg és mehetnek a teleltetőbe, mely nekem egy világos nyárikonyha, régi melléképületből, ablakkal és fagymentesen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gondoskodás a gyepről forróságban és más extrém időjárási viszonyok között

2024. július 16. 16:10

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Mitől hullik a leander levele?

2024. július 16. 07:10

Ha a levélhullás sárgulással, sérült lombozattal, rovarokra utaló jelekkel párosul, könnyebb behatárolni az okozati tényezőket.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

Miért növesztett furcsa alakú hajtásokat a kaktusz?

2023. január 12. 04:36

Kaktuszom furcsa alakú hajtásokat növesztett: vékonyak és világoszöldek. Miért ilyenek, hogyan tudom helyrehozni a problémát?

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

Hogyan védekezhetek az uborka levélbetegsége ellen?

2023. július 1. 11:37

Házikertemben Roma F1, már termő uborkám levélbetegségének meghatározásában kérem a segítségüket. Több, mint egy hete észleltem a levelein apró, helyenként már nagyobb lyukszerű, világos foltokat. Atka kártételére gondoltam, és egy hete megpermeteztem Nissuron atkaölővel. A helyzet azóta sem javult, sok levél elszáradt, illetve fonnyad. Hogyan védekezhetek ellene?

Meghosszabbodik az öntözési idény

2019. március 31. 07:17

Március 1-jétől október 31-ig tart az öntözési idény az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett, igazodva a klímaváltozáshoz és a gazdálkodók igényeihez.