Kevesen ültetnek rebarbarát, pedig a növény nevelése könnyűszerrel megtanulható, felhasználása sokrétű, fogyasztása egészséges, ráadásul a növény a maga hatalmas, egyedülálló leveleivel és színeivel egyedi látványt nyújt a kertben.
A rebarbara egy olyan évelő zöldségféle, amelyet színpompás és zamatos szárai miatt termesztünk, és amelyet márciustól júniusig lehet betakarítani.
„A rebarbara nagyszerű választás, mivel miután a kertbe ültettük, tulajdonképpen meg is feledkezhetünk róla. Ráadásul egy csomó pénzt takaríthatunk meg vele, hiszen ahelyett, hogy a boltban vásárolnánk meg ezt az egyébként nem olcsó növényt, egyszerűen betakaríthatjuk eztán a kertünkből – fejtette ki Humaira Ikram kerttervező. – A rebarbarapalánták mindemellett kertépítészeti szempontból is lenyűgözőek.”
Évelő növényként a rebarbara szára és lombja késő ősszel, amikor a növény téli nyugalmi állapotba kerül, természetes módon elhal, hogy a következő tavasszal új hajtásokat hozzon.
Mikor kell megmetszeni a rebarbarát?
A rebarbarát azután kell visszavágni, hogy az aktuális idény hajtásai elfonnyadtak és elhaltak. Ez általában október-november körül következik be.
A rebarbara metszése meglehetősen egyszerű, ha követjük a növény visszametszésének egy igen egyszerű módját:
- Az elhasznált lombozatot és a szárakat vágjuk vissza teljesen a növény tövéig.
- Távolítsuk el a virágzó szárakat, hogy megakadályozzuk a rebarbara magvetését.
- Dobjuk ki a régi leveleket (a tévhitek ellenére a komposztálásuk biztonságos).
Most azonban lássuk részletesen a teendőket!
1.) Vágjuk vissza az elhalt lombozatot!
Ha a rebarbara szára és levelei elhervadtak, eltávolíthatjuk őket a növényről, így a növény fejlődő részei szabadon maradnak. Ez történhet úgy, hogy a szárakat a növény tövéhez közel, egy éles metszőollóval vagy késsel levágjuk, vagy óvatosan lehúzzuk.
„Azt tanácsolnám, hogy a rebarbara levelek eltávolításakor próbáljuk meg a szárakat a növény tövétől leválasztani, ne vágjuk vagy törjük le őket, hacsak nem túl kemények – javasolja Dan Ori kertész-tanácsadó. – Ez segít megelőzni a rothadást és a korona károsodását. Ha nem távolítják el, az elhalt lombozat elkezd felpuhulni és rothadni, ami olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a gyökérrothadás.”
2.) Távolítsuk el a virágzó szárakat!
Bár nem túl gyakori, a rebarbarapalánták néha kivirágoznak a nyári hónapokban, különösen a hevesebb esőzések után. Ezek a virágzó szárak, amelyek végül magot hoznak, ha nem távolítják el őket, értékes energiát vonhatnak el, és ezáltal meggyengítik a növényt. A virágzó szárak eltávolításához egyszerűen vágjuk le a szárat a növény tövénél egy tiszta metszőollóval.
3.) A régi lombozat eltávolítása
A rebarbara esetében, mivel csak a növény szárai ehetők, gyakran felmerül a kérdés az emberekben, hogy ha a levelek nem fogyaszthatók, akkor hogyan adhatnák azokat a komposzthoz? Aggodalomra azonban semmi ok, mivel a komposztálás során a levelekben található oxálsav lebomlik, ami azt jelenti, hogy a levelek biztonságosan komposztálhatók.