Házikert
Házikert

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

Agrofórum Online

Amint kisüt a nap és már májushoz közeledünk, vagy netán el is hagyjuk, egyre jobban fókuszálhatunk a balkonra is. Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez hoztam pár növénytippet!

A tavaszi balkon még az a kategória, amivel óvatosan kell bánni, hiszen éjjel még mindig fagyponthoz közeli a hőmérséklet, de napközben komoly melegek vannak már.

A leanderek és citrusok már kiköltöztek

A leandereket és a citrusféléket már többnyire kiköltöztettük, jönnek sorra a bougainvilleák és más mediterrán növények is. Első körben még csak a kinti fényekhez szoktatás következhet, de már van fény az alagút végén, hogy ne kelljen ki- és becipelni minden áldott nap őket. Azért most még a hideg éjszakákon valamilyen módon nem árt a növényeket takarni védelemként.

Mi a helyzet a fűszernövényekkel?

Az első körös fűszernövények már ilyenkor kint lehetnek, metélőhagymától egészen a metélőpetrezselyemig és az első bazsalikomtövek is kikerülhetnek most már.

Az idei évben talán még nagyobb szerep jut a hasznos növényeknek a balkonon is, ahogyan a közösségi kertekben is egyre többen fordulnak a növénytársítás mellett a hasznos növények ültetése felé is.

Pont alig egy hete sikerült előadást tartanom egy közösségi kertben, ahol örömmel konstatáltam, hogy a hallgatóság nagy százaléka maximum balkontulajdonos, így végre egyre többen gondolkodnak abban, hogy a hasznos zöldségek és fűszerek is mennyire fontosak a mindennapokban.

Egy balkonon is kis csodákat teremthetünk a mindennapokra (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/piros-viragok-nyar-epulet-1122857/)

Lehet már paprikát és paradicsomot kiültetni?

Ha nagyon védett balkonunk van, akkor talán azt merem mondani, hogy igen, de azért éjjel még legyünk résen és inkább hozzuk be a ládákat, ha úgy adódik.

Egy 60 cm hosszú balkonládába akár 1-3 törpenövésű paradicsom, egy bazsalikom, egy metélőhagyma, egy folytontermő szamóca is elférhet, de ne vigyük túlzásba, mert ha túl sűrűn ültetünk, akkor nehezebben fog beérni a termés a fényhiány miatt.

A paprika még melegigényesebb a paradicsomhoz képest, talán várjuk meg a májusi fagyokat az ültetés előtt.

A fűszerekkel már bátrabbak lehetünk, főleg erkélyen: vethető a zsázsa, bazsalikom, borsikafű, tárkony. A zöldségfélék közül a karalábé is belekerülhet a földbe most már.

Ha nagyobb balkonunk van, akkor egy kis helyet szoríthatunk némi céklának is, de akkor még jobban járunk, ha mángoldból is vetünk, hiszen annak a levele nagyszerű salátának és rakott ételekhez is.

Használjuk ki a teret!

Bár még csak az ablakpárkányon, de elvethető már az uborka is hamarosan. Ha viszont már kiültethető időt jósolnak, akkor használjuk ki a teret felfelé terjeszkedve is, és futtassuk fel a babokat, uborkát is rácsra vagy uborkahálóra!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

7 jó tanács a forró nyári napokra: hogyan segítsünk a muskátliknak a nagy hőségben

2024. július 22. 13:10

A muskátlik tartós károsodás nélkül elviselik az átmeneti szárazságot, mivel száruk és húsos leveleik képesek elraktározni a vizet.

Még nem késő - ezek a legfontosabb júliusi teendők a kertben

2024. július 22. 05:40

A nyár közepén már ontja magából a kert a gyümölcsöket, zöldségeket, de ezerszám nyílnak a virágzók is. Nézzük sorra a júliusi legfontosabb teendőket a kertben!

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Nagyon hideg van, fával fűtik az üvegházakat a török gazdák

2024. január 23. 15:40

A kemény téli hideg sok gazdának okoz fejfájást, hiszen fűtés nélkül az egész éves munkájuk, az összes növényük tönkremehet.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?