A datolyaszilva egy megosztó növény és sokáig még én magam is kétkedve fogadtam a kertekben. De tavaly megtört a jég és ültettem. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a datolyaszilváról!
A datolyaszilva könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amely ízletes és tápláló kiegészítője lehet a kertünknek és étrendünknek is.
A datolyaszilva (Diospyros kaki) egy egzotikus gyümölcs, amely a kelet-ázsiai régiókból származik, de világszerte népszerűvé vált. Íme néhány fontos tudnivaló a datolyaszilváról.
Általános jellemzők
- Növénycsalád: Ebenaceae (ébenfafélék).
- Származási hely: Kína, Japán, Korea.
- Fa mérete: Általában 4-10 méter magasra nő.
- Élettartam: Hosszú élettartamú fa, amely akár több száz évig is élhet.
Gyümölcse igen kellemes megjelenésű
A datolyaszilva gyümölcse gömbölyded vagy lapos, színében a sárgától a narancssárgáig terjedhet. Édes, enyhén fanyar, különösen, ha még nem teljesen érett. Ősszel, általában októbertől decemberig érik. Fogyasztható frissen, szárítva, vagy különféle ételekben és desszertekben használva.
Több típusa ismert
A fanyar (astringens) datolyaszilva: ez a típus csak akkor fogyasztható, ha teljesen érett, mivel a benne lévő tanninok miatt korábban fanyar ízű.
Másik típusa a nem fanyar (non-astringens) datolyaszilva: ehető, akár még kissé kemény állapotban is. Példa erre a ‘Fuyu’ fajta.
Így termesszük a kertben
- Talaj: Jó vízáteresztő, termékeny talaj szükséges. A semleges pH értékű talajt kedveli.
- Napfény: Teljes napsütésben fejlődik a legjobban.
- Öntözés: Az öntözés különösen fontos a növekedési időszakban, de a fa viszonylag szárazságtűrő is.
- Metszés: Az alakító metszés segíti a fa egészséges növekedését és a gyümölcsök könnyebb szedését.
Mire kell a növényvédelemnél odafigyelni?
- Betegségek: Gombás fertőzések, például a lisztharmat és a levélfoltosság, de ezek ritkák, ha a növény megfelelően gondozott.
- Kártevők: Levéltetvek és gyümölcslegyek támadhatják meg.
Jótékony a szervezetünknek is
Tápanyagokban igen gazdag: A-vitaminban, C-vitaminban, rostban és antioxidánsokban bővelkedik.
Segíthet az immunrendszer erősítésében, a látás javításában, a bélrendszer egészségének fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
A datolyaszilvát egyszerűen meghámozva és felszeletelve lehet fogyasztani. Használható süteményekben, pudingokban, lekvárokban és gyümölcssalátákban. Szárított formában is népszerű, különösen Ázsiában.
Kiemelt kép: Pixabay