24℃ 12℃
május 1. Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József
Házikert

Hogyan, hol és mikor termesszünk kaprot?

Agrofórum Online

A kapor az egyik legnépszerűbb hazai fűszernövény, amelyet viszonylag könnyű termeszteni, és amelyet rengeteg ételhez lehet a későbbiekben felhasználni.

A kapor egyéves fűszernövény, amelyet levelei, magjai és virágai miatt termesztenek. Ezeket pikáns ételek fűszerezésére használják, de gyakran tartósítják, befőzik, konzerválják és (sóval keverve, nyersen) télire is elteszik. Tollszerű lombjának íze a zeller és az édeskömény keresztezésére emlékeztet.

A kapor Európában és Ázsiában őshonos. Vonzza a beporzókat és a pillangókat, különösen a keleti fekete fecskefarkú lepkét. Önmagát elveti, ezért a virágfejek levágásával tarthatjuk kordában a magvetést.

A kapor viszonylag hidegtűrő növény, ha fagypont felett tartják. Kora tavasszal, a fagyveszély elmúltával magról vethető. Gyorsan nő, a palánták általában körülbelül 10 nap múlva jelennek meg.

Hogyan ültessünk kaprot?

Bár kapható cserépben is, általában a legjobb, ha a kapormagot közvetlenül a kertbe vetjük, mivel hosszú gyökérzete van, és nem szereti, ha megbolygatják.

Mikor kell elvetni?

Tavasszal vagy ősszel érdemes elvetni. A legjobban 15 és 20 Celsius-fok közötti hőmérsékletű talajban csírázik. A palánták 10-14 nap múlva jelennek meg – a folyamatos termés érdekében kéthetente további magokat vethetünk.

A termőhely kiválasztása

Válasszunk napos helyet, termékeny, jó vízelvezetésű talajjal. Azt is fontolóra vehetjük, hogy egy nagy, elegendő vízelvezető lyukakkal ellátott cserépben termesztjük a kaprot. Nem árt, ha tudjuk: a kapor nem szereti a hideg, nyirkos körülményeket.

Társnövények és „ellenségek”

Számos növény, köztük a bazsalikom, a kukorica és a spárga kiváló társnövénye lehet a kapornak. Más növényeket, mint a sárgarépát, a paprikát, a burgonyát és a levendulát nem szerencsés kapor mellé ültetni.

Távolság, mélység és alátámasztás

A magokat 0,5-1 cm mélyen vessük el és enyhén fedjük be földdel. A magokat egymástól 2,5-5 cm távolságra vessük el. Ha sorokba ültetjük, a sorokat egymástól 30 cm távolságra kell kialakítani. A kapor fajtától függően akár 150 cm magasra is megnőhet. Használjunk bambusznádat a növény szárának megtámasztására, ha a kapor a nehéz magfejtől meginogna. Ezenkívül érdemes eltávolítani a nehéz virágfejeket, hogy több lombot és hajtást tudjunk elérni.

Fényigény

A kaprot olyan helyre ültessük a kertbe, amely naponta legalább 6-8 órán át folyamatos napfényben lesz. Ha különösen meleg helyen lakunk, egy kis délutáni árnyék nem árt, és ezt a növény nagyra értékeli a forró nyári hónapok során.

Talaj

A kapor a gazdag, laza és jó vízelvezetésű talajt kedveli. A talaj pH-értéke szempontjából nem válogat, de a legjobban az enyhén savanyú talajban fejlődik. Ne feledjük, hogy a kapornak karógyökere van (egy középső főgyökér, amelyből kisebb gyökerek nőnek ki), ezért a tömör talaj problémát jelenthet. Mivel a kapor önvetésre képes, fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol szabadon mozoghat, vagy ahol még azelőtt betakaríthatjuk, hogy elvetné magát.

Öntözés

Tartsa a kapor földjét folyamatosan nedvesen, anélkül, hogy a talaj elázna vagy túlvizesedne. Az öntözések között semmiképpen ne hagyja, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, mert ez a növény idő előtti magvetését okozhatja.

Hőmérséklet és páratartalom

A kapor hidegtűrő, és akár a -3 °C-ot is elviseli. Ennek ellenére a kapor számára az optimális hőmérséklet az, amikor a talaj hőmérséklete körülbelül 21 Celsius-fok, ami a tavasztól nyár végéig tart. A kapornak nincs különösebb páratartalom-igénye.

Műtrágyázás

A legtöbb fűszernövényhez hasonlóan a kapor sem igényli a tápoldatozást. Ha a kertünk talaja szerves anyagokban gazdag, a kapornak nem lesz szüksége további műtrágyára. Ha a talaj kissé szegényes marad, aromásabb növények teremnek rajta.

Betakarítás

A leveleket a fejlődés későbbi szakaszában is betakaríthatjuk, bár a kapor általában a vetés után körülbelül 8 héttel érik be és virágzik. Amint a virágok kifejlődnek, a növények nem hoznak többé lombot, és a magok fejlődésére összpontosítanak. A magokat akkor lehet betakarítani, amikor azok barnulni kezdenek. Figyeljünk oda, különben maguktól kiszóródnak. A magok frissen felhasználhatók, vagy két-három hétig hűtőben tárolhatók.

A kapor felhasználása

A kaporlevelek frissen, fagyasztva vagy szárítva felhasználhatók: kenyerekhez, salátákhoz, levesekhez és öntetekhez adhatók. Emellett burgonyához, lazachoz, más halételekhez, bárányhúshoz és számos zöldséghez, többek között borsóhoz, céklához és spárgához is remekül illik.

  • Frissen vágva: Vágjuk le a leveleket, a hajtásokat és a virágokat, és frissen ízesítsük velük az ételeket. A virágok savanyításhoz vagy virágkötészeti díszítésekhez is felhasználhatók.
  • A kapor szárítása: A leveles szálakat fejjel lefelé, csokorba kötve, jól szellőző, sötét helyen több hétig lógassuk fel. Ha megszáradtak, távolítsuk el a leveleket, és tegyük őket egy légmentesen záródó edénybe.
  • A magok felhasználása: Szedjük le a magokat, amint a növényen megbarnulnak. Tegyük a magfejet egy zacskóba, hagyjuk két hétig száradni, távolítsuk el a magokat, és tároljuk őket egy légmentesen záródó edényben. Tegyük el a magokat a következő évi ültetéshez, vagy használjuk fel egészben vagy őrölve az év során az ételek ízesítésére.
  • A kapor savanyítása: Az intenzív kapros íz eléréséhez használjuk a leveleket, a virágfejeket és a magokat. Tegyük a kaprot egy befőttesüvegbe a savanyítani kívánt zöldségekkel együtt, és keverjük össze forró vízzel, ecettel, sóval és cukorral.

Teleltetés

A kapor nem éli túl a téli fagyokat, és nem fog tovább nőni a beltérben napfény nélkül. A hűvösebb hőmérséklet beálltával takarítsuk be e zsenge egynyári növény magjait, hogy a következő szezonban elvethessük őket.

Gyakori kártevők és betegségek

A kapor gyakorlatilag problémamentes növény. Vonzza a hasznos rovarokat a kertjébe – a recésszárnyú fátyolkák és a zengőlégyfélék a növény virágporával táplálkoznak, és a közelben rakják le petéiket. A lárvák viszont levéltetvekkel táplálkoznak, amelyek sok növénynél okozhatnak problémát.

Árnyékos ékkő: a rododendron helyes nevelése

2025. április 30. 13:10

A rododendron nemcsak látványos virágaival hódít, de hosszú életű, igénytelen díszcserje is – mutatjuk, hogyan gondozza sikeresen!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Színes zöldségek, amikre rácsodálkoznak majd

2025. április 29. 11:10

Unja a szokványos zöldségeket? Ezekkel a különleges fajtákkal nemcsak a tányér, de a kert is színekben pompázik majd!

Így lesz bőtermő a kapor a házikertben

2025. április 28. 13:10

A kapor aromás és hasznos fűszernövény, de csak tudatos vetéssel lesz belőle bőtermő, illatos tő. Mutatjuk, mire figyeljen!

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

2023. február 21. 10:26

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak.

Tavaszi készülődés a kedvenc fűszernövényekkel - II. rész

2021. február 24. 09:37

A cikk előző részét azoknak ajánlottam, akik minden évben megfogadják, hogy jövőre biztosan termesztenek valamit a kertben, a balkonládában, a teraszon, de minimum a konyhában. És ez a nap évek óta nem jött el.

Hogyan termesszünk fejfájás-csillapító növényeket, és miként használjuk őket?

2022. szeptember 29. 14:34

Érdemes utánanézni, milyen természetes módszerek és gyógynövények állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy javítsunk a közérzetünkön és megszüntessük a panaszainkat.

Jelentős fejlesztés a bazsalikom fajtafejlődésében

2022. május 22. 05:44

A SAIS Seeds bazsalikomra vonatkozó génjavító kutatásainak eredményeként jött létre a Gentile (sa 1164) védett fajta.