Házikert
Házikert

Hogyan teleltessük a fuksziát?

Hogyan teleltessük a fuksziát?

Agrofórum Online

A fukszia nyáron egy csodaszép virágzónk a kertben, teraszon, balkonon. Nem is lehetne szebbet kívánni, mint a fuksziát. De amikor jön a tél és a hideg, rögtön kérdés lesz: hogyan teleltessük a fuksziát?

Honnan származik a fukszia?

A fukszia vagy Krisztus vércseppje (Fuchsia) Dél-Amerika nyugati partvidékén őshonos, ahol egy évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival hódította meg a kertészek szívét. A fajtáknak végtelen a listája, lágy- és fás szárú, magas és alacsony, kúszó és csüngő változatok egyaránt léteznek, és a színváltozatokról és kombinációkról nem is beszéltünk még. Talán pont ezért tudott ennyire elterjedni dísznövényként a világban.

Milyen igényei vannak általában a fuksziának?

A fukszia főleg az árnyékos, árnyas kerteket szereti, és fontos, hogy mindig legyen nedves a talaja. Éppen ezért olyan kertészeknek ajánlott, akik gondosan odafigyelnek, hogy ne hagyják kiszáradni talaját, megadják a növénynek a szükséges tápanyagokat is. Mivel igen tápanyagigényes növény, a sok virágzáshoz bőven kell dúskálniuk a tápelemekben. Már ültetéskor érdemes tápdús talajba tenni. Nagyon jó talajkeveréket lehet készíteni neki komposzt, kókuszrost és tőzeg keverékéből is, meg fogja hálálni a törődést.

A fukszia meghálálja a törődést

Hogyan teleltetjük a fuksziát?

Eredeti élőhelyét ismerve szerintem a legtöbben tudják, hogy teleltetni kell. Ehhez egy sötét kb. 10 Celsius-fokos helyiséget válasszunk, és csökkentsük minimálisra az öntözést. Ez akár a havi 2 öntözést is jelentheti. Átültetni és visszavágni tavasszal érdemes.

Hogyan szaporítsuk?

Szaporítani hajtásdugvánnyal vagy magról lehet. Praktikusabb egyébként dugványról. A dugványozáshoz friss hajtásokat kell levágni a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz lesz. Vágjunk le 5-10 cm-es egészséges hajtásokat, és távolítsuk el róluk az alsó leveleket. Ha van otthon kéznél gyökereztető hormon, akkor a dugvány talpát tegyük hormonba és aztán így duggassuk el a talajba. Ezzel segítjük majd az eredményes gyökeresedést. A dugványok csak frissen jók, fonnyadtan már romlanak a gyökeresedési esélyek.

Jó vízellátottságú és szerkezetű, komposztban és rostban gazdag talajkeveréket készítsünk az eredményes gyökereztetéshez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

Új öntözési rendszer: Csepegtető öntözés körforgó berendezéssel

2020. augusztus 8. 12:02

A Dragon-Line társaság által kidolgozott rendszer a körforgó öntözési berendezéseket kombinálja a csöpögtető öntözéssel.

Mire ügyeljünk a paradicsompalánták kiültetése során?

2023. május 8. 04:36

Kezdő kertész vagyok, idén próbálkozom először paradicsom termesztésével. Szeretném, ha sikeres lenne a palánták kihelyezése. Mire ügyeljek a paradicsompalánták kiültetése során?

Tovább folytatódik a hazai öntözésfejlesztés

2019. április 12. 11:16

Az öntözés fejlesztése hosszú távon akkor lesz sikeres és a mezőgazdasági vízgazdálkodás akkor lesz fenntartható, ha a termelők gazdaságosan öntöznek.

NAK: nem kell mezőgazdasági vízszolgáltatási díjat fizetni öntözéskor

2023. május 10. 16:00

A kormány úgy döntött, hogy az idei évben az állam teljeskörűen átvállalja a termelőktől a mezőgazdasági vízszolgáltatási díj megfizetését.