Mitől kezdtek el sárgulni a kurkuma levelei?

Mitől kezdtek el sárgulni a kurkuma levelei?

Agrofórum Online

Van, volt egy gyönyörűen virágzó kurkumanövényem, aminek a levelei kezdenek sárgulni. Mit csinálok rosszul, hogy ilyen tüneteket mutat? Ugyanúgy ápolom, mint előtte.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A kurkuma (Curcuma longa) fűszernövényként ismert, trópusi éghajlaton élő, hazánkban nem termesztett növény. A talajban élő, tápanyag raktározására módosult szárát, a rizómáját fűszerként fogyasztják.

Az egyre népszerűbb, elsősorban cserepes virágként kapható díszkurkuma, bár rokona, de másik növényfaj (Curcuma alismatifolia). Trópusi eredetű növény, kifejezetten melegigényes, 12 °C foknál alacsonyabb hely, még a nyugalmi időszakában sem megfelelő számára. Neveléséhez 20 °C vagy annál melegebb, fényes, világos, de közvetlen napfénytől védett hely az ideális. Megfelelő az ablak közeli elhelyezés, de a tűző naptól óvni szükséges. Párás levegőt igényel. Szép zöld, dús levélzete a 60 cm-t is eléri, helyigénye meglehetősen nagy. Nem igényel különleges talajt, az általános, B típusú virágföld megfelelő. Földje mindenképpen laza, tőzeggel dúsított legyen. Tápanyagigénye is közepes, a levélnövekedés és virágzás alatt érdemes tápoldatozni, a növény számára fontos a foszfor- és káliumtartalom is a nitrogén mellett. Olyan tápoldatot használjunk, amelyben az N-, P- és K-tartalom közel azonos mennyiségű.

Virágzó kurkuma

Tavasz végétől nyár végéig, amikor a hőmérséklet szabadban is eléri és állandósul 20 °C körül, és az éjszakai hőmérséklet sem süllyed 15 fok alá, kihelyezhető, és tartható a kurkuma félárnyékos helyen odakint.

Kurkuma (Curcuma alismatifolia) virágai

A szobanövényként és vágott virágként is ismert díszkurkuma 3-4 hétig is virágzik, virágainak színe a fehértől a rózsaszínen át a lilásig változhat, dekoratív, különleges látványt nyújt. A kurkuma nagyméretű virágának jellegzetes alakját a virágot borító színes fellevelek alkotják. Elvirágzást követően a zöld szára és levelei sárgulni kezdenek, lesárgulnak, a növény nyugalmi állapotba kerül, ez eltarthat 2-3 hónapig is. Virágzás után a virágzati szárát érdemes levágni. Virágzás után csökkenteni kell az öntözés gyakoriságát, a vízmennyiséget is. A levelek visszahúzódása alatt se száradjon ki teljesen földje, maradjon nedvesen, de ne vizesen, a tápoldatozás is kerülendő. A tartása ekkor is szobahőmérsékleten, de minimum 15 °C-on történjen.

A nyugalmi időszak befejeztével elkezdhető a virág „életre keltése”, kezdjük el a szokásos módon öntözni és tápoldatozni 2 hetente, a levelek végleges kifejlődése után számíthatunk az újravirágzásra is.

Kormányinfó: idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés

2023. április 20. 11:04

A kormány mérsékelni kívánja a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés.

Megújult Magyarország legnépszerűbb öntöződobja

2024. január 18. 10:10

A Bauer új E széria csévélődobos öntözőberendezései számos olyan részletben újultak meg, amelyek megkönnyítik a kezelést és a karbantartást, miközben megőrzik a termék kiemelkedő hírnevét a teljesítmény és a tartósság tekintetében.

Ki kell dobni a fonnyadó, barnuló levelű muskátlit?

2023. június 23. 04:37

A muskátlim levelei közt egy-egy levél fonnyadni, barnulni kezdett. A levélen hosszan, V alakban barna folt jelent meg. A levél fonákján a barna folt környékén kevés, fekete nagyon kicsi valamik vannak, de lehet, hogy csak kevés földmaradvány. Mi lehet a baja? Netán kidobjam?

Öntözési terveket készítő vízitervezők elérhetősége

2019. július 23. 12:58

Az öntözés vízjogi engedélyes tevékenység. A vízjogi engedélyezési eljárás iránti kérelemnek pedig tartalmaznia kell az engedélyezési tervdokumentációt, elvi vízjogi engedélyezés esetén a műszaki megoldást tartalmazó dokumentációt.