Házikert
Házikert

Hogyan termesszünk konténeres hagymát?

Hogyan termesszünk konténeres hagymát?

Agrofórum Online

A konténeres hagymatermesztés hálás és egyszerű feladat, ó pláne, ha valaki tisztában van azzal, mire kell különösen odafigyelnie. Cikkünkben a konténeres hagymatermesztés minden csínját-bínját ismertjük, beleértve a napfényigényt, a talajigényt, a termesztési időt, valamint a legjobb hagymafajtákat, amelyek kis helyen is jól fejlődnek.

Lehet cserépben is egészséges hagymát termeszteni?

Még szép, hogy lehet! A hagyma az egyik legsokoldalúbban termeszthető zöldség, amely kitűnően érzi magát kisebb-nagyobb cserepekben és konténerekben is. Beltéren és szabadban egyaránt termeszthető; kevés helyet igényel, mivel a gyökerei nem nyúlnak túl mélyre a tápanyagokért. Kevesebb odafigyelést igényelnek, mint más növények, és ha cserépben neveli őket, akkor valószínűleg jobb négyzetméterenkénti terméshozamot kap, mintha szabadföldben termesztené őket.

Az emberek sokszor meglepőnek találják, hogy az olyan zöldségek, mint a sárgarépa, a sütőtök, a burgonya, vagy a fűszernövények milyen jól fejlődnek konténerben. Gondolta volna, hogy teljes értékű, gazdagon termő „zöldségest” hozhat létre anélkül, hogy lenne saját kertje? Még kisebb gyümölcsbokrokat, például áfonyát és málnát is termeszthet nagyobb dézsákban vagy konténerekben. Ne hagyja hát, hogy a hely korlátozza a saját élelmiszer-termesztési lehetőségeit!

Milyen előnyei vannak a cserepes / konténeres hagymatermesztésnek?

A konténeres hagymatermesztésnek számos előnye van: Ön szabályozhatja, hogy mennyi napfényt kapjanak a hagymái. Ha edényben ültette el őket, és nem szeretné, hogy túlságosan gyorsan nőjenek, helyezze a cserepet egy árnyékos helyre, hogy lelassítsa a folyamatot!

A konténerekből való betakarítás nem is lehetne egyszerűbb. Nem kell a saras kertben kotorászni, bepiszkolódni, szerszámokat elővenni, vagy a földet mozgatni. A hagymák könnyedén kihúzhatók a konténerekből, így a betakarítás gyors és tiszta.

A hagyma konténerekben történő termesztése könnyen kivitelezhető megoldás még azok számára is, akik korlátozott földterülettel vagy hellyel rendelkeznek, de szeretnének friss zöldségeket.

Milyen hátrányai vannak a konténeres hagymatermesztésnek?

Az egyik hátrány az, hogy a cserepes / konténeres termesztés nem biztos, hogy megfelelő nagyságú hagymákat eredményez, hiszen nincs elég hely a növekedéshez. Figyeljünk oda a konténerek öntözésére – ha nem öntözzük őket eleget, túlságosan felmelegedhetnek, és hajlamosak lehetnek a penészesedésre. A konténerek a nyári hőségben nagyon gyorsan kiszáradhatnak, ami stresszelheti a hagymás növényeket. A stresszes növények pedig fogékonyabbak a kártevőkre és a betegségekre.

Hogyan ültessünk hagymát nagyobb dézsákba / konténerekbe?

A hagymamagokat beltérben kezdje el csíráztatni, legalább 8 héttel az ültetés előtt. Ha palántává fejlődtek, ültesse őket ki a konténerbe, egymástól 8-10 cm távolságra. Aki nem akar a magokkal bíbelődni, vásárolhat rögtön palántát is. Ültesse őket el úgy, hogy a növények 2/3-része földben legyen egy olyan edényben, amelynek alján vízelvezető lyukak vannak.

A gyökerekhez folyamatosan adjon földet, miközben a növények növekednek. Amikor a hagymák levelei körülbelül 15 centiméter magasak, adjon hozzájuk még több termőföldet, hogy a hagymacsúcsokat kissé befedje a talajszint fölött.

Milyen méretű edényre van szüksége a hagymás növényekhez?

Az edény méretének helyes megválasztása igencsak fontos kérdés a hagymatermesztésnél. Egy legalább 15 cm mélységű és szélességű cserép már jól működhet, de ha ennél nagyobbat választ, az még jobb. Fontos, hogy a hagymák ne érjenek egymáshoz növekedés közben, legyenek legalább 10 cm távolságban egymástól.

A hagymás növények akár 90 cm magasra is megnőhetnek; ezért válasszon kellőképpen széles edényt, amelyben kényelmesen elfér az összes növény.

Milyen talajt használjon a hagymatermesztéshez?

A talajigény meghatározása a hagymatermesztés következő kulcsa – a megfelelő talajban ugyanis csodásan fejlődik a konténeres hagyma!

A termékeny homokos vályog a legjobb talajtípus a hagyma termesztéséhez. Sok szerves anyagot kell tartalmaznia, és nem szabad, hogy túl sok agyag vagy homok legyen benne.

Ha otthon homokos vályogtalajt szeretne létrehozni, adjon bőséges mennyiségű komposztot, tőzegmohát és homokot a virágföldjéhez.

Mennyi napfényt igényel a konténerben termesztett hagyma?

Ahhoz, hogy a hagyma jó termést hozzon, naponta legalább hat órányi napsütésre van szüksége. Termesztheti árnyékos helyen is a hagymáit, de ügyeljen arra, hogy legalább négy órát kapjanak a délutáni napból.

Megjegyzés: Az árnyékban termesztett hagyma nem nő olyan nagyra, mint a napon termesztett társai.

Mennyi vizet igényel a hagyma?

A konténerben termesztett hagymát minden második nap öntözni kell. A talaj tömörödésének megelőzése érdekében mulcsot vagy néhány folyami követ tehet a cserép aljára, hogy ezzel is elősegítse az optimális vízelvezetést.

Megjegyzés: Ha a hagymát a szabadban, konténerben termeszti, a nagyon meleg napokon naponta ellenőrizze! A konténerek ugyanis nagyon gyorsan kiszáradhatnak. Előfordulhat, hogy extrém melegben minden nap öntöznie kell a konténereket.

Milyen hagymafajták alkalmasak a cserépben történő termesztésre?

Sokféle hagymafajta jól érzi magát konténerben, de a legnépszerűbb a Red Creole. Ezt a hagymafajtát kifejezetten úgy nemesítették, hogy jól fejlődjön konténeres kertekben.

Más fajták, amelyek jól érzik magukat konténerben: a Golden Creole, a Walla Walla Sweet Onion és a Sweet Spanish White.

Amennyiben másfajta hagymát szeretne termeszteni, győződjön meg róla, hogy a helyi faiskolában vagy kertészeti áruházban történő vásárláskor a növény címkéjén szerepel a „konténerben termeszthető” felirat.

Mennyi időt igényel a hagyma konténeres termesztése?

A konténeres hagyma termesztési ideje a fajtától és a termesztési körülményektől függően változhat. A hagyma tavasztól kora nyár elejéig nő a leggyorsabban, ezért érdemes gondoskodni arról, hogy a konténerben sok napfény érje ebben az időszakban.

A legtöbb hagyma 90-120 nap alatt nő meg a hagymától a betakarításig. A zöldhagyma hajtásait a vegetációs időszak alatt is betakaríthatja. Ügyeljen arra, hogy legalább 10 centiméternyi zöld hajtást hagyjon a hagymás növényeken.

Mennyi időbe telik, mire a hagyma betakaríthatóvá válik?

A hagyma növekedési ideje fajtánként változik, de általában négy-hat hónapba telik, mire betakaríthatja a hagymatermést!

Hogyan kell betakarítani a konténerben termesztett hagymát?

Amikor a hagymák levelei megsárgulnak és lehullanak, tudni fogja, hogy a hagymája készen áll a betakarításra, de addig is ellenőrizze őket legalább minden második nap. Miután betakarította a hagymát, hagyja néhány napig szellős helyen száradni, és csak eztán rakja el őket a kamrájába.

Meddig tárolhatja a betakarított hagymát?

A betakarított hagymát legfeljebb hat hónapig tárolhatja sötét, hűvös helyen. Tartsa nyitott tároló rekeszekben a hagymákat, hogy ne képződjön rajtuk páralecsapódás. A páralecsapódás ugyanis penészedést és rothadást okoz.

A legjobb, ha a betakarított hagymát más zöldségektől és gyümölcsöktől elkülönítve tárolja.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Mi károsítja még késő ősszel is a hagymát?

S. Attila kérdése: Őszi vetésű áttelelő vöröshagymám foltokban, sorra fonnyad el és pusztul ki. A kipusztult hagymák tövénél fekete bábokat találtam, melyek ferdén kilógtak a hagyma tövéből. Mi károsítja még ilyen késő ősszel is a hagymát?

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Honnan tudhatjuk, hogy a dughagymáról ültetett vöröshagyma már felszedhető?

2021. szeptember 7. 08:54

A tenyészidőszak hosszát legnagyobb mértékben a termesztés módja befolyásolja, de a fajták között is nagyobb mértékű különbségek tapasztalhatók.