Házikert
Házikert

Hogyan védjük meg a gyógynövényeket télen?

Hogyan védjük meg a gyógynövényeket télen?

Agrofórum Online

Közelednek a kemény fagyos téli napok, pedig még sok kertben zöldellnek a fűszernövények és a gyógynövények, amelyeknek egész évben hasznát vesszük. Hogyan lehet megvédeni ezeket?

Amennyiben a fűszer- és gyógynövényeinket megfelelően felkészítjük a télre, megelőzhetjük a pangó víz és a fagy okozta veszteségeket. Lássuk csak, mit érdemes tennünk ennek érdekében!

1. A túlzott csapadék okozta túlvizesedés télen több fűszernövényt pusztít el, mint maga a hideg, ezért a konténerben nevelt évelőket, például az oregánót, a kakukkfüvet, a zsályát és a rozmaringot helyezze védett helyre, a falhoz, a ház vagy a garázs oldalához. Ez körülbelül 25 százalékkal csökkenti a cserepeket érő csapadék mennyiségét.

2. A túlöntözés elkerülése érdekében minden egyes cserepet emeljen meg, hogy felmérje a súlyát. Ha a növény földje túl száraz, a cserép könnyű lesz, érezni fogja. Ha így találja, az érintett cserepes növényeknek reggelente (ne éjszaka, mert a víz megfagyhat) adjon vizet.

Mindig figyeljen a takarékosan öntözésre, mert ebben az időszakban a túlöntözés duplán árthat. Ha azonban úgy érzi, hogy a cserép nehéz, akkor a növény földje kellőképpen nedves (vagy túl van nedvesedve), ezért emelje fel a földről (kavicsokkal, alátéttel) a cserepet, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon. 

3. Az örökzöld fűszernövényeket vágja elkeskenyedő formára (a megmaradt virágokat érdemes közben eltávolítani). Ez segít megvédeni őket a nagy széltől vagy a hótól. Ne vágja vissza túl erősen, mert nem biztos, hogy tavasszal képes lesz regenerálódni ebből a növény. 

4. A terrakotta cserepeket tegye fel téglákra, alátétekre vagy fadarabokra. Így a cserepek vízelvezető nyílásai szabadabbá válnak, mintha közvetlenül a földre helyezné őket. Mivel a víz fagyáskor kitágul, ez a művelet megakadályozhatja a cserepek megrepedését is.

5. Használjon védőtakarót a konténerben termesztett olajbogyó és babérfa védelmére a kemény fagyok idején. A levelek becsomagolása mellett fontos, hogy maga a cserép körül is rögzítsen egy vastag réteg védőfóliát, mivel a növény érzékeny gyökerei a cserép belsejéhez érhetnek.

6. A bazsalikomot és a többi zsenge fűszernövényt jól megvilágított, fagymentes helyre tegye a leghidegebb időszakban, de óvakodjon attól, hogy a hideg ablakpárkányban tartsa őket, mivel az 5 °C alatti hőmérséklet elpusztítja őket.

Kerülje az esti öntözést, hogy éjszaka ne legyen nedves a növények gyökere, és a bazsalikom leveleket ne a növények oldalról, hanem mindig felülről szedje le. Jobb idő esetén napközben nyissa ki az üvegházakat és a hidegházat a megfelelő szellőzés érdekében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gondoskodás a gyepről forróságban és más extrém időjárási viszonyok között

2024. július 16. 16:10

Ha az időjárás túlzott, extrém magas hőmérsékletet hoz, érdemes megfontolni a gyep nyírásának ideiglenes elhalasztását, amíg a környezeti feltételek nem javulnak.

Miért fontos a téli-nyári madáritató és -fürdető?

2024. július 16. 09:10

A madarak jelentős részének problémát jelent a száraz időszakokban a vízpótlás. Egyszerű eszközökből készített madáritatóval mi is segíthetünk nekik.

Mitől hullik a leander levele?

2024. július 16. 07:10

Ha a levélhullás sárgulással, sérült lombozattal, rovarokra utaló jelekkel párosul, könnyebb behatárolni az okozati tényezőket.

Kiszáradt a levendula? Így menthetjük meg

2024. július 15. 08:10

A levendula napfénykedvelő növény, amely ráadásul igen magas óraszámban igényli a napsütést, mégis fennállhat a probléma a kiszáradásra.

A Ginkgo biloba 12 gyógyhatása

2024. május 8. 17:10

A Ginkgo biloba kiváló gyógynövény, amely Kínában őshonos. Ismerje meg részletesen a ginkó emberi szervezetre gyakorolt hatásait!

Az üldözött aranyvesszőfű, ami gyógynövény is lehetne

2023. április 30. 08:37

Egyszerű gyom vagy gyógynövény is lehetne? Nézzük, hogy mit érdemes tudni a Solidago-fajokról?

Gyógy- és fűszernövények szak indul Gyöngyösön - Családi birtok is van a gyakorlati képzőhelyek között

2020. január 15. 05:36

A képzés célja gyógynövényes szakemberek képzése, akik mind a termesztéstechnológiában, mind a gyűjtésben megfelelő ismeretekkel rendelkeznek.

Bolondító beléndek – avagy a burgonyafélék családjának legerősebbike

2023. február 17. 13:41

A bolonditó beléndek története, e család más erősen mérgező és hírhedt tagjaihoz (mint amilyen a mandragóra és a maszlag) hasonlóan, legalább i. e. 4000-ig vezethető vissza Dél- és Közép-Európában, valamint Eurázsiában.