Házikert
Házikert

Így ültetjük át a szobanövényeket tavasszal

Így ültetjük át a szobanövényeket tavasszal

Agrofórum Online

A szobanövényeknek is szükségük van időnként az átültetésre. De miért pont tavasszal, ha szobanövényekről beszélünk? És hogyan ültessük őket?

A legtöbb esetben igaz az, hogy a szobanövények ugyanúgy „tudnak arról”, hogy milyen évszak van, mintha kint lennének, csak maximum ez másképp jelentkezik náluk. De ugyanúgy van téli és nyári időszakuk, ha szezonjuk nincs is igazából.

A legjobban ezt onnan vesszük észre, hogy jó pár szobanövény ugyanúgy elmegy pihenni, mint a kinti társaik, de jellegzetes események is történhetnek, mint például a virágzás és terméshozás.

Ez egy biológiai folyamat, a biológiai órájuk működésének eredménye, ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni az egész magyarázatot. Ugyanúgy érzékelik a tél közeledtét, mert magát a napsütéses órák számát érzik és a megvilágítottság luxban mérhető értékét. Ezeket a növények sejtszinten érzékelik, nem úgy, mint az emberek, mert mi gépeket használunk hozzá.

A tavasz és az átültetés ideje

A tavasz ebből a szempontból az új eljövetele a szobanövényeknek is. Ahogy nő a napsütéses órák száma, úgy indul egy újabb ciklus is a növényeknél. Erőteljesebb lesz a gyökérnövekedés és erőteljesebb lesz a levélnövekedés is.

Akár tavasszal a levelek mérete is jóval nagyobb méretű lesz, mint a télen vagy ősszel hozottaké.

Az átültetést nem véletlen, hogy tavasszal érdemes megtenni a szobanövényeknél, mert ilyenkor tudnak a legjobban regenerálódni.

Az átültetés megkezdése előtt viszont, készüljünk fel az egész procedúrára, mert ha már csinálunk valamit, akkor csináljuk jól, és nézzük végig, hogy valójában milyen virágföldekre lesz szükségünk, mekkora cserepeket kell venni, és milyen egyéb eszköz kellhet, gondolok itt a támrendszer megújítására is például, vagy egy jó metszőollóra, ha ifjítani kell a szobanövényeket.

Például a szobanövényeknek teljesen más talajigénye lehet, például egy virágzónak vagy kaktuszfélének, pozsgásnak. Ugyanígy az orchideáknak is más „föld” kell, mint mondjuk egy dracénának.

A kroton különlegesen savanyú talajt igényel, és itt is igaz lesz, hogy nézzük végig a talaj kémhatása szempontjából is, hogy milyen keveréket igényelnek a növények. Lehet, hogy most találjuk meg a Szent Grált olyan szobanövényükhöz a talajon keresztül, ami eddig csak sínylődött a cserepében.

Egy kaktusznak, pozsgásnak más talajigénye lehet, mint egy virágzónak (fotó: Pixabay)

Milyen cserepet válasszunk az átültetéshez?

Az orchideák, főleg a Phalaenopsisok arról híresek, hogy a gyökérzetüknek is fény kell a jó fejlődéshez. Ilyenkor válasszunk speciális orchideacserepet, és ha kaspót tennénk alá, akkor ott is az orchideakaspóból az átlátszót válasszuk, bármennyire is divatos kerámiákat lehet kapni.

Ugyanígy egy Vanda is fényen szeret lenni gyökér szempontból, de már egy Cymbidium lehet „sima” cserépben is.

Cserépméretben minden esetben két ujjnyival nagyobbat válasszunk az eredeti mérethez képest. Ez pont akkora lesz, hogy a gyökerek már kényelmesen elférnek, de nem olyan nagy, hogy a lomb növekedés helyett a gyökérnövekedésre fordítsa a növény az energiáját.

A gyökerek és az új közeg

Az átültetésnél lehetőségünk van arra, hogy megnézzük, mennyire egészségesek a szobanövények gyökerei. Miután kiszedjük a cserépből, érdemes lehet lerázni a gyökerek közül némi földet, hogy a gyökerek áttekinthetőek legyenek. Sokszor előforduló probléma, hogy a gyökerek között sok az elhalt már, ami feleslegesen csak foglalta a helyet és gócpontja is lehet az esetleges fertőzéseknek. Ezeket mindig vágjuk le, tisztítsuk meg a gyökereket, mielőtt új földkeverékbe kerül a növény.

Attól a pár kivételtől eltekintve, mint a Zamioculcas vagy a Sansaveria, és még pár hasonló szobanövény, a legtöbb szereti, ha a gyökereit szétbontjuk és átmozgatjuk. Ez azt jelenti, hogy ha körkörösen nőttek a cserépben a gyökerek, akkor óvatosan kézzel próbáljuk meg szétbontani, meglazítani a gyökereket, hogy lazábban álljanak. Óvatosan kell dolgozni, mert néha hamar törnek a lédús gyökerek.

Átültettem. Mi legyen ezután?

Átültetés után mindig alaposan öntözzük be a növényt, hogy ne maradjon levegős a talaj, mert akkor kiszáradhatnak a gyökerek, és azért is jó ez, mert így látjuk, ha kell még plusz földet tenni a cserepekbe. Lehetőség szerint sehol ne lógjanak ki gyökerek a cserépből!

Átültetés után azonnal nem szokás tápoldatozni. Hagyjuk a gyökereket új erőre kapni egy jó két hetet és utána nagyon híg tápoldatos vízzel érdemes az első öntözést megtenni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

Leperegnek a fenyő levelei, a törzsén kicsi, kerek lyukak vannak. Mi okozhatta ezeket a tüneteket?

2023. január 14. 04:36

Az egyik fenyőnkről szeptembertől elkezdtek leperegni levelei, mostanra a megküldött képeken látható mértékű lett a probléma. A törzsén, kérgén kicsi, kerek, fúrásszerű lyukak vannak. Azt szeretném kérdezni mi okozhatta ezt, mik a fa további esélyei, ki kell-e vágni?

Öntözési terveket készítő vízitervezők elérhetősége

2019. július 23. 12:58

Az öntözés vízjogi engedélyes tevékenység. A vízjogi engedélyezési eljárás iránti kérelemnek pedig tartalmaznia kell az engedélyezési tervdokumentációt, elvi vízjogi engedélyezés esetén a műszaki megoldást tartalmazó dokumentációt.

Tovább folytatódik a hazai öntözésfejlesztés

2019. április 12. 11:16

Az öntözés fejlesztése hosszú távon akkor lesz sikeres és a mezőgazdasági vízgazdálkodás akkor lesz fenntartható, ha a termelők gazdaságosan öntöznek.

A vízhiányról számokban

2019. április 26. 11:03

Mindenki vonja le a következtetést az adatok alapján és határozza meg, mit tud tenni az aszálykárok elkerülése érdekében.