Házikert
Házikert

Katicacsalogató növények, amiket mindenképp érdemes ültetni

Katicacsalogató növények, amiket mindenképp érdemes ültetni

Agrofórum Online

A katicabogarakat mindenki szereti, és a legfontosabb rovarok közé tartoznak a kertben. Léteznek igazi katicacsalogató növények, melyeket ültetve a kert igazi katicabogár-kánaán lesz.

Akár a díszkertről, akár a veteményeskertről van szó, számos olyan növényünk van, melyek alkalmasak a katicabogarak becsalogatására.

Kezdjünk is bele!

A veteményes katicabogár-csalogató növényei

Az egyik nagy kedvencünk a koriander. Onnantól, hogy csak kibújik a talajból, kellemes illatú apró leveleket hoz. Ahogy a magérlelés felé veszi a koriander az irányt, telis-tele lesz katicabogarakkal. Különleges illata csak úgy vonzza a hasznos rovarokat.

A veteményesben a katicák kedvelt helye még a menta is, bár itt szeretném megjegyezni, hogy nagyon fontos a mentákkal körültekintően eljárni, mert hamar beszövik az erőteljes gyökerek a talajt, és akkor volt veteményes, nincs veteményes.

Szintén izgalmas lehet a veteményesbe olyan foltokat telepíteni, ahol vadvirágok vannak vegyesen. Minden vadvirágos foltra csak úgy özönlenek a hasznos rovarok, többek között a katicabogarak mellett a méhek is, ami szintén fontos egy kert esetében.

A katicák nemcsak növényekre jönnek, de szeretnek a nyári melegben elbújni is (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/beetle-bogar-katicabogar-makro-36485/)

Katicavonzás a díszkertben? Miért is ne!

A katicák nemcsak növényekre jönnek, de szeretnek a nyári melegben elbújni is. A vízszintes nyílásokat szeretik, nem véletlen bújnak el az ablakok peremeinél sem. Minél több ilyen lehetőséget adunk nekik, összekötegelt ágakkal vagy speciális katicáknak való rovarhotellel, annál több katicabogár fog megtelepedni nálunk!

Növények oldaláról meg kiválóan vonzza a katicabogarakat a cickafark, az illatos ternye, a gumós selyemkóró, a menyecskeszem, a vadrózsa, a bazsarózsa, de még a zsályák levelein is megbújnak kedvenc kerti rovarjaink.

Mi a helyzet a levéltetvekkel?

Az is tény, hogy ha nincsenek levéltetvek, akkor katicabogarakból sem tudunk eleget megtelepíteni a kertben, hiszen a fő, kedvelt csemegéjük hiányzik. Így ha mindig arra törekszünk, hogy a kertben ne legyen levéltetű, és ehhez akár speciális szelektív készítményeket is alkalmazunk, akkor azzal ugyanúgy gyérítjük a katicabogár-állományunkat is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Mitől csipkés a rózsa levele a kiskertekben?

2018. augusztus 24. 07:41

K. Gáborné kérdése: nagyon kedvelem a rózsákat, sok tő díszíti kertünket. Néhányon megfigyeltem, hogy nagyon szabályos darabok hiányoznak a levélből. Mi okozhatja?

Milyen tüneteket mutat az a szobanövény, amelyik megfázott?

2023. január 9. 04:39

Sajnos néhány szobanövényem pár napra hűvösebb körülmények között maradt. Mi jelzi megfázásukat?

Szerencsebambusz, ami nem is bambusz

2022. október 23. 08:37

Nem bambuszféle? Akkor mi is valójában a kereskedelemben kapható szerencsebambusz?