Házikert
Házikert

Kertápolás tavasszal: mit érdemes még most elvégezni?

Kertápolás tavasszal: mit érdemes még most elvégezni?

Agrofórum Online

Mindenki lázban ég, hogy időben mindent elvégezzen, mire jön a nyári meleg. Kertápolás tavasszal mindig azt jelenti, hogy egyrészt ültetünk, metszünk, másrészt végignézzük, hogy mit kell másképp csinálni az előző évekhez képest.

Gyakori probléma a tavaszi időszakkal, hogy igazán szeszélyes és nehéz kiigazodni az időjáráson. Hol már melegrekordok vannak, hol éjjeli erősebb fagyok. A teleltetésben lévő növényeket már elkezdhettük hozzászoktatni a kinti világhoz, talán a palántákat is elkezdtük megnevelni. De ezen kívül vannak igazi kertápolási munkák is tavasszal, melyekre oda kell figyelni, ha jó kerti évet szeretnénk.

Évelőágyások felfrissítése és a komposzthagyó mulcs

Most, hogy az igazán nagy fagyok elmentek, ideje az évelőágyások frissítésének is nekiállni. Igazi tavaszi munka, hiszen ilyenkor lehet az elszáradt részeket visszametszeni, az új növényeket elültetni, de még arra is van időnk, hogy a száraz növényi részeket bedaráljuk, és akkor mehet is vissza az ágyásokba! Ezt nevezik komposzthagyó mulcsozásnak. Pontosabban minden olyan növényi részt bedarálhatunk, melyet a gépünk le tud darálni, legyen az paprikaszár, virágrészek, gallyak.

Hogyan vásároljunk tavasszal új növényeket?

Az első kérdésem rögtön a vesszőparipám is lehetne: ismerjük a kertünk talaját? Egy ország bugás hortenzia lázban ég, és ha 10 kertészkedőt megkérdezünk, lassan ott tartunk, hogy 9-nek van bugás hortenzia a kertjében, de ebből alig 5, aki azt mondja, hogy minden rendben is van vele.

A növényvásárlásnak az egyik alapja az, hogy megfelelő növényeket válasszunk a kertünkhöz. Az egy hiú ábránd, hogy “majd savanyítjuk, majd árnyékoljuk” stb. Ha száraz a kert a tájegység miatt, akkor ahhoz illeszkedően szárazságtűrőket vásároljunk! Ha árnyékos és nyírkos talajú a kert, akkor ahhoz passzoljanak a növények.

A kertápolás tavasszal kellemes kikapcsolódás is lehet
A kertápolás tavasszal kellemes kikapcsolódás is lehet (fotó: Pixabay)

Gyep: gyepszellőztetés és tápanyagok pótlása

Akár természetes gyepünk van, akár díszgyep, megérdemli a törődést. A gyepszellőztetés és a tápanyagok pótlása a tavaszi kertápolás egyik fontos része. Ekkor töltjük fel a gyepet is tápanyagokkal először, netán ekkor már megejthetjük az első vágást is. Ennél a vágásnál viszont még próbáljuk meg minél magasabbra vágni a füvet, mert így sokkal jobban sűrűsödik is, és fokozatosan érjük el a végső gyepmagasságot.

A gyep szárazságtűrését például magnéziumpótlással is tudjuk javítani.

Mindent, amit változtatnák a kertben, annak most van itt az ideje!

Mint egy tervezőiroda vezetője látom, hogy ilyenkor kel fel a “nép”, és mindenki azonnal kertet szeretne. Persze mindent úgy, hogy tervezéstől egészen a kész kertig, de valljuk be ez nagyjából lehetetlen. A kertészetek túlterhelve, a kerttervező irodák is (aki nem, ott az sem biztos, hogy véletlen).

Ha új a kertünk, akkor az első fontos lépés, hogy kezdjük el megismerni. Minden kertnek megvannak a maga meglepetései. Ha teljesen üres a telek, akkor először is fogjuk meg a talajt valamivel. Ha tudjuk, hogy nem lesz még nyáron benne igazán semmi, akkor a gyomokat érdemes lehet engedni szabadjára és természetesen rendszeresen nyírni! Ez nem jelenti azt, hogy legyen egy parlagfűtengerünk! Ez inkább azt jelenti, hogy vigyázzunk a talajra, hogy ne vigye el a szél!

Ha már van némi növényzet benne, akkor figyeljük meg a kert útvonalait, mire használnánk nyáron és kezdjünk el jegyzetelni. Ez a későbbiekben lesz nagyon fontos, amikor áttervezésre kerül a sor.

Ha valami nem működött a tavalyi kertben, vegyük listába és alakítsuk át idéntől! Próbáljunk reálisan ránézni a saját kertünkre!

Ha az öntözésnél buktunk el, akkor alakítsunk ki öntözőrendszert, vagy olyan vastag mulcsréteggel dolgozzunk, mely jobban őrzi a nedvességet a talajban.

Ha túl sok volt a napsütés tavaly, akkor érdemes végignézni az árnyékolási lehetőségeket a műszaki megoldásoktól egészen a fatelepítésekig.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

14 érdekesség a nefelejcsről

2024. április 19. 10:10

A nefelejcs a maga ártatlan, kék, apró szirmaival a rusztikus kertek kötelező virága. De tudta-e, hogy e bájos kis virág mérgező, vagy azt, hogy lehet akár rózsaszín vagy fehér is?

A talajminőséget és termékenységet javító talajművelési technikák

2024. április 18. 15:10

A megfelelő talajművelési technikák alkalmazása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a talaj optimális állapotban legyen a növények számára, és hosszú távon fenntartható legyen a termelés.

Felébredtek téli álmukból a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványos poloskák

2020. február 18. 13:08

A poloskák közül először a lakásban telelő egyedek aktivizálták magukat, röpködve hívják fel magukra a figyelmet, de a kinti meleg és napsütés a többi kint telelő poloskát is mozgásra serkentette.

A pázsit- és gyepterületek szakszerű gyomirtása a házikertben

2022. március 23. 06:36

A gyommentesen tartott veteményes és gyümölcsös mellett a telek képét a szépen gondozott füves területek is kiemelik. Ahhoz, hogy a pázsit és a gyep gyommentes és egészséges legyen, folyamatos és szakszerű ápolást kell végezni.

Gondozott pázsit nélkül nincs szép kert sem

2022. április 29. 06:36

Kora tavasszal a kerti szezon elindulásával a pázsit vagy a gyep ápolására is érdemes odafigyelni.

Hogyan kezdjük meg tavasszal a gyep ápolását?

2024. március 4. 04:37

A tavaszi gyepápolás megkezdésekor milyen feladatok, munkálatok elvégzése a legfontosabb? Hogyan kezdjünk bele a gyep gondozásába?