31℃ 18℃
július 5. Emese, Sarolta, Lotti, Antal
Házikert

Kitozán: izgalmas bio megoldás a rovarkártevőkre?

Agrofórum Online

Az utóbbi egy-két évben derült fény egy már itthon is kapható biokészítmény-összetevőre, a kitozánra. Nézzük mit is érdemes tudni a kitozánról, és miért cseng egybe a kitinnel, mely a rovarokat védő “burkolat”!

A kitozán egy rendkívül érdekes termék, mert alapvetően az ízeltlábúakhoz köthető biológiai anyag.

Kitin és kitozán

Érdekessége, hogy először nem is a rovarok elleni védelemnél jelent meg, hanem a szépségiparban.

A kitozánt a kitin deacetilezésével állítják elő, amely egy természetes poliszacharid, főként rákfélék külső vázában található. A kitozán szerkezete hasonlít a cellulózhoz, de tartalmaz amino-csoportokat, amelyek felelősek egyedi tulajdonságaiért, például az oldhatóságért savas környezetben

– írja a Well&Fit.

A kitozán története a kitin felfedezésével kezdődött 1811-ben, amikor egy francia professzor kivonta ezt az anyagot a gombákból. Ekkor kapta a görögül „borítékot, takarót” jelentő kitin nevet is. Az 1800-as években a kitin valódi sikertermékké vált, így megpróbálták minél többféle forrásból előállítani, például tengeri állatok páncéljából is. A XX. század első felében a különböző hidratációs kísérletek közben fedezték fel a kitin mellett a kitozánt is, amely számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, például megköti a táplálékkal elfogyasztott zsírt. Ezért is tudott hamar a szépségiparba is betörni ez az anyag.

De mi a helyzet a rovarkártevőkkel?

A kitozán biológiailag lebomló és nem mérgező, így környezetbarát alternatíva számos hagyományos anyaghoz képest. Ez a tulajdonság különösen fontossá teszi a fenntarthatóság szempontjából.

A kitozán alapú rovarellenes készítmények hatásmechanizmusa a következő: a készítményt a növényre kijuttatva egyfajta védőburokkal látjuk el. Ezáltal a növény a kitozán anyaga miatt úgy érzékeli, hogy megtámadták és elkezdi megvastagítani a szöveteit, hogy védelme legyen a rovarkártevők ellen. És bár tévúton jár a növény, de hatásában mégis azt eredményezi, hogy a szívogató rovarok sokkal kevesebb örömüket lelik majd az adott növényben.

Kutatások bebizonyították azt is, hogy a növény képes ellenanyagot is termelni, mely szintén bonyolult biokémiai folyamatok során jelenik meg a növényben. Ez kicsit olyan, mint a paprikában a kapszaicin, hogy eredetileg a paprikát védte azért, hogy ne egyék meg.

Kiemelt kép: Pixabay

Ne dobja ki! A kávézacc aranyat ér a kertben

2025. július 4. 08:10

A kávézacc nem szemét, hanem kerti arany: komposztként, talajjavítóként és természetes kártevőriasztóként is bevethető.

Penész a komposztban – természetes vagy veszélyes?

2025. július 3. 11:10

A penész megjelenése a komposztban elsőre riasztónak tűnhet, de nem minden esetben baj. Mutatjuk, mikor kell beavatkozni és hogyan.

Nincs elkésve! Ezeket a növényeket még júliusban is vetheti

2025. július 2. 16:10

Júliusban sem késő belevágni a kertészkedésbe! Összegyűjtöttük azokat a zöldségeket, fűszernövényeket és virágokat, amelyek most is vethetők.

Okos növény-összeültetések a balkonra

2025. július 1. 05:40

Az ügyesen összeállított kombinációk nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak is: jobban kihasználják a teret és támogatják egymást a növények.

A klímaváltozás és a fenntarthatóság kiemelt téma az MTA versenyén

2023. február 9. 15:36

Kilenc magyarországi – ebből négy budapesti – és egy határon túli csapat jutott be a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett tanulmányi verseny döntőjébe. A háromfős középiskolás csapatok a klímaváltozás és fenntarthatóság témakörében mérik össze tudásukat március 4-én.

Sóakkumulátor az üvegházakban?

2023. április 13. 12:38

A termelők minden eddiginél nagyobb figyelmet fordítanak a gazdaságuk energiahelyzetére. Ez a magas energiaárak idején egyre inkább magában foglalja a villamosenergia-tárolást is.

AM: az energiafüggetlenség az agrárium számára is fontos

2023. június 21. 10:47

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a lengyelországi Olawa településen tett szakmai látogatása során beszélt a mezőgazdaságot érintő változások és válságok kapcsán arról, hogy mindezek rávilágítottak arra, hogy a sikeres agrárium kulcsa a modernizáció, amely nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi szempontból is elengedhetetlenül fontos.

Új DLG platform a jövő élelmiszer-termeléséhez

2023. április 6. 10:34

Hogyan használhatunk innovatív termesztési rendszereket, hogy a világ növekvő népességét egészséges, tápláló és fenntartható módon előállított élelmiszerekkel lássuk el?