Növénytermesztés
Növénytermesztés

Egyre nagyobb a kereslet a talaj nélküli termesztéshez használt műanyag csatornák iránt

Egyre nagyobb a kereslet a talaj nélküli termesztéshez használt műanyag csatornák iránt

Agrofórum Online

- A talaj nélküli termesztéshez használt műanyag csatornáink értékesítése növekszik mind Olaszországban, mind külföldön, például Marokkóban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Szaúd-Arábiában. Termékeink magas minőségének és képzett csapatunknak köszönhetően az elmúlt évben megerősítettük pozíciónkat a hazai piacon, és nemzetközi ismertséget szereztünk – számolt be Giuseppe, Valerio és Stanislao, vagyis a Caratozzolo fivérek, akik a 4ESSE, egy olyan vállalat tulajdonosai, amely folyamatosan képes az innovációra és arra, hogy teljes körű, magas minőségű megoldásokkal álljon az ügyfelei rendelkezésére.

A csatornáink környezetbarát megoldást jelentenek, mivel teljes egészében polipropilénből készülnek, vagyis a növények nem kötnek meg semmilyen formában fémeket. Nem alakulnak ki algák sem, mivel az áramlás zavartalan. A vascsatornákkal ellentétben a tisztítása is nagyon egyszerű. Az utóbbi időben virágtermesztéssel kapcsolatban is megkerestek minket

– folytatta Valerio.

A talaj nélküli termesztés egy innovatív módszer, amely lehetővé teszi a növények ellenőrzött környezetben történő termesztését, ahol a talajt semleges szubsztrátokkal, például kókuszrosttal helyettesítik.

Műanyag csatornáink alacsonyabb költségekkel, nagyobb hatékonysággal, kisebb környezeti terheléssel büszkélkedhetnek, és garantálják a végtermék magasabb minőségét.

Emellett a szabályozott öntözőrendszer nagyobb pontosságot és egyenletességet garantál a víz és a tápanyagok elosztása során.

Ezeket a szempontokat Alessandro Ciaffei, egy San Cesareo (Róma) mezőgazdasági vállalat munkatársa is megerősítette. Ő április végén kezdi meg az első szamóca betakarítását a 4ESSE csatornákkal felszerelt talaj nélküli növénykultúrákból.

A céggel a Macfrutnál ismerkedtünk meg, és az üvegházunk egy részét a csatornákkal ellátott talaj nélküli kultúrák termesztésére szántuk. Minden méternyi csatorna tíz szamócanövényt szolgál ki. Azért döntöttünk a talaj nélküli kultúrák mellett, hogy megbirkózzunk a munkaerőhiánnyal és a nagyobb kereslettel, ugyanakkor a betakarítás gyorsabbá váljon, kevesebb vizet használjunk, valamint kevesebb energiát és műtrágyát fogyasszunk. Megpróbáljuk elérni, hogy a szamócának ne legyen visszamaradó nyesedéke. Egyelőre az egysoros csatornasor mellett döntöttünk, de a jövőben továbbfejlesztjük a termesztést

– mondta Ciaffei.

Az Azienda agricola Ciaffei a zöldbab termesztését is műanyag csatornákkal kívánja fejleszteni.

Francesco Mari a Mari Serretől ehelyett olyan üvegházakat tervez, ahol a műanyag csatornák a kisebb vízigénynek és a vegyszermentességnek köszönhetően segítik a fenntarthatóságot a környezet szempontjából. A Mari Serre elsősorban a régió kísérleti mezőgazdasági intézeteivel közösen fejleszt projekteket az egészséges és hatékony, környezetkímélő, talaj nélküli termesztés előmozdítása érdekében.

A hidroponikus kultúrákban a 4ESSE csatornák segítenek a vízkészletek hasznosításában és lehetővé teszik a trágyázás hatékonyabb szabályozását

– magyarázta Francesco.

Olyan berendezéseket szállítunk például mezőgazdasági intézeteknek, amelyek négy csatornaszintet tartalmaznak: egy függőleges kultúrát állítunk fel, amely a körfolyamatban lévő összes vizet visszanyeri. Különböző kísérletek folynak, amelyeknek egyetlen célja van: bolygónk megóvása.

A 4 ESSE elérhetőségekkel rendelkezik a szubsztrátumok és a szabályozott öntözőrendszerek beszerzésével kapcsolatban. Emellett nemrégiben külön erre a célra létrehozott egy speciális lapot a weboldalán, ahol a csatornákon és tartozékokon kívül a termékek széles választékát is meg lehet találni. Az új speciális oldalnak köszönhetően az ügyfelek egyszerűen és azonnal hozzáférhetnek a talaj nélküli termesztéshez szükséges összes információhoz és termékhez. Mindez egy újabb lépést jelent vállalat növekedése felé.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9509189/increasing-demand-for-plastic-ducts-for-soilless-cultivation/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Kísérleti tanulmány a fény spektrumának a növények fejlődésére gyakorolt hatásáról

2022. június 21. 09:16

A vertikális gazdálkodási környezet megvilágításának különböző hatásairól szóló kutatások egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Üvegházi brokkolitermesztés

2022. július 30. 07:34

A zöld színű „koronaékszer”, vagyis a brokkoli egy példaértékű élelmiszer.

UV-lámpákkal a szamóca kártevői ellen?

2022. december 30. 08:28

A takácsatka nagy károkat képes okozni a szamóca ültetvényekben. Erre jelenthet ígéretes megoldást egy formabontó módszer!