Házikert
Házikert

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

Agrofórum Online

Akár egész ősszel gazdag zöldség- és gyümölcstermés lehet a kertben, ha okosan gazdálkodtunk eddig. A termesztési mód az, ami sokszor meghatározza a szüretünk hosszát is.

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is. Ilyenkor elősorban a takarható magaságyásaimra apellálok, de a téli almák és kései körték is most kerülnek még csak le a fáró.

Az utolsó hajrában is ültethetünk

Ültetni és magot vetni akár a szezon végén is lehet, csak nagyon meg kell nézni, milyen zöldségekből érdemes válogatni. Például előszeretettel vetek mizunát, hónapos retket, még egy kevés céklát is akár, de a fűszerek közül koriandert friss zöldnek bátran lehet ültetni szeptember végén is. Mivel várhatóan idén is hosszú ősz elé nézünk, és még két hét távlatból sem mondanak fagyokat jelenleg (a cikk írásakor október második hetét tapossuk éppen), így nagy eséllyel lesz eredményes a kései vetésünkből is a friss zöldség és fűszer.

Nitrogéngyűjtők a jövő évi lombtömegért

Egyes parcellákba ilyenkor már nem az a cél, hogy nagy termésmennyiséget hozzunk le onnan. Ekkor kerülnek elő a rövid tenyészidejű pillangósok is, mint a borsó, amelynek gyökérgümőin számos nitrogéngyűjtő baktérium dolgozik azért, hogy a talajba sok, a növények által is felhasználható nitrogén legyen a gyökérzónában.

Ilyenkor nem szüretelünk, nem húzzuk ki a borsót sem tövestől, hanem egészen a tavaszi vetésig otthagyjuk bolygatatlanul, hadd dolgozzanak a hasznos szervezetek a talajban.

A kései vetéseinkből még szüretelhetünk friss zöldségeket és fűszereket.

Kale és más hasznosságok

A sárgarépákat bátran bennehagyom a magyaságyásban, a fehérrépát is, de akár még a paszternákot is. A zellert csak akkor szedem ki, ha már tartósan elkezd átfagyni a talaj. Így helyet spórolok és a kapacitásaimmal is igyekszem gazdálkodni, mert a szüreti időszak többnyire kemény minden évben és az időbeosztás az, ami sokat számít ilyenkor.

A kale, vagyis marhakáposzta Amerikában igazi szuperfood élelmiszer, mi magunk is előszeretettel ültetünk tavasszal és ez az a növény, amit még télen is lazán kint lehet szabadföldön hagyni. Kiváló lesz chipsznek leszárítani, de rakott kelnek, smoothie-knak is alkalmas a kesernyés, ámbár ásványi anyagokan és vitaminokban gazdag levélzöldség.

Salátákkal is kísérletezhetünk még

A mizunát már fentebb említettem érintőlegesen, de ha van szabad helyem, akkor tépősalátát és madársalátát is vetek még októberben, mert fátyolfólia alatt még simán esély van csipkedni belőle a tél eleji salátázásokhoz.

Ideje a vetőmagok végét is begyűjteni

Ha viszont a fenntarthatóság is fontos a kertünkben, akkor ez az az időszak, amikor az évelőkről lecsipegetem a már beérett vetőmagnak valót. A begyűjtött vetőmag felét elrakom tavaszig, másik felét kipergetve (szelelve – vagyis a felesleges részektől kifújom egy tálcán, tálkában) visszahintem az ágyásokba, hogy ha mód van rá, magától is elkezdjen cseperedni új növény belőle kora tavasztól. Így csak azt vetem el a tavaszi időszakban, amiből úgy látom természetes úton nem lett szaporulat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gondozzuk rózsakertünket a nyáron

2024. július 21. 08:10

A hőség, az erős napsütés és az esetleges vízhiány mind olyan tényezők, amelyek megterhelik a bokrok legszebb ékességét is, a virágot.

Mit ültessünk júliusban a zöldséges és fűszernövényes kertekbe?

2024. július 19. 13:10

Minden attól függ, hogy megtaláljuk-e a megfelelő fajtákat, amelyek még az első fagyok előtt képesek kifejlődni és termést adni az adott területen.

Így tartsd életben a kertet a legnagyobb hőségben

2024. július 19. 08:40

Bardóczi Sándor főtájépítész tanácsai az aszályban is túlélni képes kertről és a víztakarékos, mégis hatékony öntözésről.

Gyakori problémák a rózsák leveleivel

2024. július 19. 07:40

Ezek a rózsák levelein leggyakrabban előforduló betegségek tünetei, és tanácsokat adunk arra nézve, miként kell kezelni ezeket, hogy rózsái egészségesek maradjanak.

RAPOOL-repcék: KELTOR

2021. július 23. 08:23

A könnyen és korán betakarítható, kompakt hibridek kedvelőinek választása. A KELTOR egészséges, jól viseli a stresszhatásokat, állóképessége átlagon felüli. Vetésideje rugalmasan kezelhető.

Borsó vetőmag-termesztés Biolchim-stresszcsökkentéssel

2022. július 4. 07:36

Nova, Folicist és Greenleaf Bor. Három olyan Biolchim termék, amely segített a gesztelyi borsóállománynak átvészelni az idei rendkívül száraz, stresszes évjáratot.

Tájékoztató a vetőmag és növényvédő szer ellátásról

2020. március 25. 14:20

A Corteva Agriscience a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó vállalata, így a mezőgazdasági termeléshez szükséges anyagok elérhetőségére ezen keresztül a hazai élelmiszertermelésre jelentős hatással van.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.