Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

MEGJELENT: ŐSZI ÉS TAVASZI TAKARMÁNYBORSÓ

MEGJELENT: ŐSZI ÉS TAVASZI TAKARMÁNYBORSÓ

SAATEN-UNION Hungária Kft.

A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

A zöldítési és fehérjeprogramok hatására a hazai takarmányborsó-termesztés vetésterülete dinamikusan nőtt, amiben a vetésforgóra gyakorolt előnyök és a felhasználási-értékesítési lehetőségek mellett jelentős a szerepük a kifizetési és termelésszabályozási rendelkezéseknek. A szántóföldi kultúrákkal összehasonlítva a takarmányborsó az igénybe vehető kifizetésekkel együtt is a második legjövedelmezőbb növény volt a repce után a 2011–2014. évek átlagában (forrás: Dr. Tikász Ildikó Edit – Varga Edina – AKI FADN, DE ATK 2016).

Problémát jelent azonban a termesztőknek, hogy amíg a szójaárumag-termés piaca szinte korlátlan, addig a takarmányborsó esetében további kitartó munkára van szükség ennek megteremtéséhez. A legtöbb esetben ugyanis még nincs meg a helye a hagyományos vetésszerkezetben, a vetésterület megtartása és további növelése fokozottan függ a mindenkori döntési háttértől.

Az állattartó gazdaságok számára viszont a kukorica-túlsúlyos vetésforgóban és a gabonafélékben – részben emiatt – megjelenő fuzáriumfertőzés okoz sok fejtörést. A folyamatos takarmányszükséglet kielégítésének gondját csak tetézik az ingadozó, nehezen kalkulálható szójaárak. Az importszója magas beszerzési költsége miatt egyre többen teszik fel a kérdést: hogyan lehet házon belül előállítani a fehérjetakarmányt?

A SAATEN-UNION a közös megoldást a növénytermesztők és az állattenyésztők gondjaira a takarmányborsó hasznos tulajdonságainak hangsúlyozásában látja. Sok gyakorló gazda csalódottan visszavonulót fúj a száraz borsó termelésétől, mivel az sok esetben a búzával együtt érik be. A kenyérgabona jó minősége érdekében ugyanis gyakran hagyják túl sokáig állni a földeken, így még a kifejezetten jó állományok is összeesnek, emiatt nagyok a betakarítási veszteségek. Pedig a hüvelyesek termesztése számos előnnyel jár. Nagy kultúráinkhoz képest mérsékeltebb ráfordítást igényelnek, tápanyagot hagynak vissza a talajban, és gyorsan bomló szalmájuk beművelésével kiváló talajszerkezet alakítható ki. A kalászosokban és kukoricában domináns hazai vetésszerkezetben évről évre erőteljesen felszaporodnak az egyszikű gyomok, amelyeket a kétszikű kultúrákban könnyebb és olcsóbb féken tartani. A takarmányborsó nagy tömegű szalmája az állattenyésztésben is hasznosítható. Kiváló őszi kalászos-elővetemény, kedvező agronómiai hatásának köszönhetően az utónövényben – rendszerint őszi kalászosban – mérhetően növeli a terméskilátásokat. A takarmányborsó tehát kétszer termel jövedelmet: a saját jövedelemtermelő képességén túl számolhatunk az utóveteményben a hozzáadott jövedelemnövelő hatással is. Ökonómiai haszna messze meghaladja a termeléséhez kapcsolódó támogatásokat. Az őszi és tavaszi takarmányborsó egymásnak kiváló alternatívái, és egyedülálló lehetőséget teremtenek az egészséges, integrált növényvédelmi szemléletű (IPM) vetésszerkezet kialakításához.

A SAATEN-UNION a nagy kultúrák mellett elkötelezett a kisebb, speciális jelentőségű fajok fejlesztése mellett. Ezen belül feladatának tekinti, hogy a takarmányborsó uniós támogatással vagy akár anélkül is jövedelmező maradjon. Cégünk évről évre növekvő területen szerzett kedvező tapasztalatokat a termesztéséről, ezért ajánljuk a hazai vetőmag-előállításainkból származó, GMO-mentes, az agroökológiai körülményeinkhez jól adaptálható, nagy termőképességű fajtáinkat. Takarmányborsóinknál a produktivitás, a kiváló állóképesség és a könnyű betakaríthatóság együttesével biztosíthatóak az elvárt hozamok. A hazai, GMO-mentes takarmányborsó tehát hasznot hoz, ezért számos gazdaság tűzte ki célul termesztése fejlesztését.

Reméljük, kiadványunk, melyet a SAATEN-UNION Tudástár szakkönyvsorozat első részének szánunk, elnyeri olvasóink és a szakma egészének tetszését. Ajánljuk borsótermesztőknek, növényvédelmi és növénytermesztési tanácsadóknak, növénynemesítőknek és környezetvédelmi tanácsadóknak egyaránt, de az oktatásban is sikeresen hasznosítható.

A kiadvány a képre vagy ide kattintva letölthető.

Varga Gábor
termékfejlesztési vezető
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Repce vetőmagpiaci áttekintés a 2019 őszi vetés előtt

2019. június 15. 16:58

A Kleffmann és Partner Kft. is szeretne tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba.

Problémás évkezdet a mezőgazdaságban: reped a cseresznye, alig lesz meggy

2019. június 7. 09:28

A rendkívül hideg május és a hosszú szárazság után megérkező hektikus csapadék sajnos nem tett jót sem a szántóföldi, sem a kertészeti kultúráknak. Általános megfigyelés, hogy a tavalyihoz képest 2-3 héttel, az átlaghoz képest 1-2 héttel van lemaradva a természet.

Tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV)

2019. június 6. 13:01

Az elmúlt években Európa számos országában a termelők számára komoly fejtörést okozott a repceállományokban megjelenő levéltetű kártétele. A levéltetvek mint vektorok az ősz folyamán más keresztesvirágú növényfajról is hozhatják a tarlórépa sárgaságvírusát, illetve segíthetik a vírus továbbterjedését az állományon belül.

A klíma hatása a hibridválasztásra

2019. május 31. 13:00

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Németországban, valamint Magyarországon közkedvelt és nagy teljesítményű repcehibridekkel.

Repce vetőmagpiaci áttekintés a 2019 őszi vetés előtt

2019. június 15. 16:58

A Kleffmann és Partner Kft. is szeretne tiszta vizet önteni abba a bizonyos pohárba.

Hamarosan: Új repceszakkönyv

2018. augusztus 8. 08:28

Elsősorban a termelőknek szeretnénk segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával.

SAATEN-UNION: többletérték a szójaföldről

2018. december 27. 06:36

Törekszünk a biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták és hibridek nemesítésére, amelyek alkalmasak az egészséges vetésforgó kialakítására.

Tiszta vetőmag - sikeres növénytermelés - II. CHH Élelmiszer- és takarmányipari szakmai nap - Győr

2019. április 2. 07:11

A szakmai nap programjában előadások és interaktív gépbemutató szerepelt. A szakmai előadásokat meghívott intézményi és egyetemi előadók, illetve a CHH Műszaki Kft. szakemberei tartották.