Házikert
Házikert

Mellévágó vagy rávágó metszőollót válasszunk?

Mellévágó vagy rávágó metszőollót válasszunk?

Agrofórum Online

Metszőolló választásnál merülhet fel a kérdés, melyik változat a jobb, és melyik mire való? Illetve a jobb- és balkezes ollók, és a forgónyelű ollók kérdése is ide tartozhat, ha már a témát feszegetjük.

Női kertészmérnökként nekem a metszőolló választás nemcsak annyiban érdekes, hogy a pengéje kiváló legyen, hanem az is fontos, hogy női kézbe való legyen, és mégis lehessen vele erőt kifejteni, és akár nagyobb ágakat is át tudjak vele vágni, ha nincs kéznél karosolló. Az évek során rengeteg metszőolló megfordult a kezemben a kovácsoltvas antik ollóktól kezdve a szálerősített, könnyített szerkezetűn át a forgónyelűkig. Mivel ráadásul jobb- és balkézzel is simán dolgozom, így az is szempont, hogy bármelyik kezembe veszem, kényelmes legyen metszéskor.

Mi a különbség a rávágó olló és a mellévágó olló között?

A mellévágó metszőollóból van általában a több, szakkereskedésekben is ebből fogy a legtöbb. A mellévágónál a két penge szépen egymás mellett fut el összezáráskor és egy finoman vékony metszlapot lehet készíteni, többnyire sérülés- vagy roncsolásmentesen, már ami a vágott hajtást illeti.

Ugyanígy a rávágó esetében a felső penge rávág egy laposabb felületű alsó, úgynevezett üllőre, aminek köszönhetően a gally, amit vágunk az alsó felénél sérül, roncsolódik is. A rávágó ollót sokszor szőlőmetszéskor alkalmazzák, a fás metszéseknél használható legtöbbször. A puha, zöld hajtásoknál túlzottan megnyomja a hajtást a vágás felülete alatt, ami nem is eredményez szép metszlapot.

Alapvetően a rávágó metszőollókat az egykezes metszésekre fejlesztették ki, mert így nincs szükség a másik kézzel rásegíteni a hajtás hajlításával.

Az is szempont, hogy kényelmes legyen a metszőolló fogása metszéskor

Mit jelent a forgónyél egy metszőollónál?

A metszést végző személy segítésére és a női kezek kímélésére lett kifejlesztve a forgónyelű metszőolló, ahol egy áttét segíti azt, hogy a nyél egyik szára forog megmarkolás és nyitás-zárás közben. Az áttét miatt és a forgás miatt viszont érezhetően könnyebbé is teszi a munkát a metszéskor, nem fárad el annyira a kéz munka közben. Virágkötők is gyakran használják a kisebb, forgónyelű metszőollókat, bár itt a szőlőhöz használt bogyózóolló is igen gyakran kap feladatot.

Egyes forgónyelű metszőollók esetében olyan speciális lett a forgónyél, hogy kis kezekbe is használható nagyobb ágak átvágásánál és minimalizálja a kifejtett erőt, amit a kézzel fejtenénk ki egy normál metszőolló esetében.

Cserélhető pengéset válasszak vagy sem?

Ez azért nehéz kérdés, mert márkafüggő, hogy a penge rögzítése mennyire “kotyog” egy idő után. Több cserélhető pengésem volt már az évek során, mondván hosszútávon praktikusabb csak pengét cserélni, ha pont kezemre van a markolata. De a végén mindig a penge illesztése és rögzítése adta fel a harcot, és a végén kikötöttem egy erősített, de könnyített súlyú metszőollónál, kovácsoltvas pengével, mely lassan 6. évemet szolgálja ki, és nem mellesleg egy kölyökkutya rágási tevékenységének is ellenállt, mert a nyélen alig látszanak a fognyomok, annyira erősített műanyag nyelet sikerült ehhez az ollóhoz társítani.

TIPP: A hosszúéletű metszőollóhoz szakszerű élezés is kell. A legtöbb esetben a penge megy tönkre, amikor észrevétlenül is drótot vágunk vele. Ezért jobb a kovácsoltvas penge. Viszont a metszőollók pengéjének élezése kényes műfaj, mert csak egyik irányból szabad élezni és sokan késélezők módjára éleznek, és így egyre távolabb kerül a két pengeoldal egymástól és egy idő után csereérett lesz az ollónk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Milyen szempontok alapján válasszunk metszőollót?

2023. december 27. 05:40

Az egyik alapvető kérdés, hogy mitől fogunk majd szeretni egy metszőollóval dolgozni? Mert ugye bármikor elképzelhető egy nagyobb kertben, hogy akár egész nap dolgozni kell vele.

Mikor metsszük a birsfát és mire ügyeljünk metszésénél?

2023. január 8. 04:38

Kertemben több birsfa is található. Kérem segítségüket, hogy mikor metszhetem meg a birsfákat? Mire ügyeljek a metszésüknél?

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.