Házikert

Nem vész kárba: tippek a kerti felesleg feldolgozásához

Agrofórum Online

A bőséges kerti termés nem probléma, hanem lehetőség. Sok háztartásban előfordul, hogy a paradicsom, a cukkini vagy épp a barack egyszerre érik be – és több lesz belőle, mint amit el lehet fogyasztani.

Ahelyett, hogy a felesleg kárba veszne, számos kreatív és hasznos módszerrel megőrizhető vagy továbbadható.

Lekvárfőzés és befőzés – klasszikus, de nem unalmas

A lekvárfőzés és a befőttkészítés nemcsak a gyümölcsök, de sok zöldség esetében is jó megoldás. A cukkini például kiváló lekvárnak is, a paradicsom pedig szósz, ketchup vagy aszalt formában is tartósítható. A saját készítésű konzervek nemcsak finomabbak, de pontosan tudjuk, mi került az üvegbe.

A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás
A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás

Szárítás – napfény és egyszerűség

A gyógynövények, fűszerek, gombák és egyes gyümölcsök is remekül száríthatók – akár napon, akár aszalógépben. Az aszalt alma, körte vagy paradicsom egész évben használható, ráadásul kis helyen is elfér. A szárított növényekből akár saját teakeverék is készíthető.

Fagyasztás és fermentálás – modern lehetőségek

A fagyasztó sokféle zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas, csak érdemes előtte blansírozni vagy adagonként csomagolni. A fermentálás, azaz a tejsavas erjesztés ma újra divatban van: káposzta, uborka, karfiol, sőt paradicsom is készíthető így, természetes úton tartósítva, értékes probiotikumokkal.

Cserebere – közösségi megoldás

Ha túl sok van, amit már feldolgozni sincs időnk, érdemes más kertbarátokkal cserélni. Egy kis paradicsomért járhat például házi tojás, lekvár vagy palánta – a lehetőségek száma végtelen. A helyi közösségekben, kertbarát csoportokban egyre népszerűbb az ilyen adok-kapok jellegű cserebere.

Ne dobjuk ki, használjuk fel!

A felesleg kezelése nem csak gyakorlati kérdés – hanem szemléletváltás is. Ahelyett, hogy veszni hagynánk, tegyünk el belőle télire, ajándékozzunk vagy cseréljünk. Így nemcsak hulladékot csökkentünk, de közösséget is építhetünk.

Képek: Pixabay

Varázslat a nappaliban: egyetlen estére nyílik ki

2025. július 8. 13:10

Az éjkirálynő-kaktusz virágzása ritka és múló pillanat, de a megfelelő gondozással ön is részese lehet ennek az éjszakai csodának.

Így védjük a kertet a hőség ellen!

2025. július 8. 05:40

A kertet a hőség ellen akkor tudjuk hatékonyan védeni, ha komplexen állunk hozzá a feladathoz. Ez a fenntartható kertek egyik alapszemlélete.

Zöldül a kerti tó? Ezekkel állítsa meg az algásodást!

2025. július 7. 13:10

Zöldül a kerti tó? Ne pánikoljon! Mutatjuk, hogyan csökkentse az algásodást természetes módon – hatékonyan.

Szaporítsunk szobanövényeket: így a legpraktikusabb!

2025. július 7. 05:40

A szobanövények szaporítása kreatív és egyszerű folyamat, még a kisgyermekek is örömüket lelhetik benne. Nézzük sorra a lehetőségeket!

A napraforgó-feldolgozók vannak jobb helyzetben, nem a termelők: Európában 10 millió tonna termés várható

2023. szeptember 7. 13:10

Bő félmillió tonnával terem több napraforgó a tavalyinál Európában. Az oroszországi termés a 2022-es hasonló lesz, 16 millió tonna, az ukrajnai viszont nagyobb, így összességében 2-3 millió tonnával több termésre számíthatunk a kontinensen. Jelentős átmenő készletek is vannak az ótermésből, ez pedig nem a termesztőket hozza előnybe.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Mindent a kakaóról

2020. január 19. 05:51

Melyik fajtájából készül a legfinomabb étcsokoládé? Milyen fajtáit és hol termesztik? Hogy néz ki maga a növény? Íme a kakaó!

Baromfiágazat: húszmilliárdos fejlesztés a Tranzit csoportnál

2020. december 27. 04:36

A cégcsoport évi 2 millió libát, 10 millió kacsát, 15 millió csirkét dolgoz fel, több mint 60 állattartó telepet működtet, két vágóüzeme, három további feldolgozó üzeme, két takarmánykeverője és saját keltetője van.