Házikert

Most szedjük a komlót! – Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

Agrofórum Online

A komlót már 2000 évvel ezelőtt ismerték és használták elődeink. Értékes söralapanyag és gyógynövény is egyben.

Rengeteg népi elnevezése is ismert: sullyogó iszalag, suttyogó iszalag, szeleginy. Fantasztikus nevek, akár egy mesebeli bájitaltan-könyvben is előfordulhatnának. De különlegességében ne kételkedjünk, a házi sör alapja, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Hol él a komló?

A komlóval a legtöbben még városi körülmények között is találkozhattak. Nedvesebb, nyirkosabb árokpartokon is előfordul, ártereken bozótokra tekeredve, vagy fákra felkúszva és kerítésekbe kapaszkodva láthatjuk többnyire.

Intenzív termelése sem ritka, még hazánkban is sokfelé termelik ültetvényes keretek között.

Népi gyógyászatban is ismert

Illóolaja a sört konzerválja. Illóolajon kívül gyantát, zsírt, ásványi anyagot, cukrot, fehérjét tartalmaz. Idegnyugtató és altató hatása van, talán ezért is szeretik esti levezetőként a belőle készült korántsem bájitalt: a söröket.

A lehetőségek tárháza a komló (fotó: Pexels)

Házi sörnek is alkalmas frissen vagy szárítva

Egyre nagyobb reneszánszát éli a házi sörfőzés, rendre nőnek ki a kis hazai sörfőzdék is a „semmiből”. A komló, mint a sörfőzés alapanyaga, így komoly piaci rés lehet a termelők számára.

A frissen leszedett komlóval főzhetünk azonnal sört, de elrakhatjuk későbbi felhasználásra is. A fagyasztás egyszerűbb, ha nincs időnk frissen felhasználni a komlót.

Évente 1000 liter sörig elviekben bárki főzhet sört otthon is. (Bár mielőtt belekezdünk, nézzük meg az aktuális rendeleteket hozzá!)

Aki tisztán malátából szeretné főzni a sört, annak a legegyszerűbb változata a BIAB, vagyis a Brew In A Bag. Ehhez viszonylag kevés eszközre is lesz szükségünk.

Persze nem csak sörnek jó!

Mielőtt felhördülünk, ahogyan a szilvánál, hogy miért pocsékoljuk el az alapanyagot lekvárnak, ha pálinka is lehetne, most ismét „polgárpukkasztó” leszek a komló más felhasználása kapcsán is. Próbálták már a komlóhajtást frissen megszedve a spárgához hasonlóan köretként elkészíteni?

A komlóhajtásból nemcsak köret készülhet, hanem főzelék, sült komlócsíra is, de még komlóhajtás-saláta is! Bátran kísérletezzünk, egyáltalán nem ördögtől való ezirányú felhasználása sem, ráadásul a komlóban található értékes összetevőket így beépíthetjük a konyhai kultúránkba és ezáltal a szervezetünkbe is. Bár tudom, sörként fogadnánk el a legtöbben.

Kiemelt kép forrása: Pexels

Ne tévessze össze: így különbözik az indiai szamóca!

2025. május 18. 11:10

Első pillantásra földi epernek tűnik, valójában azonban egy dísznövény, amely gyakran összezavarja a kertbarátokat. Az indai szamóca Ázsiából származó, terjedő tövű évelő növény.

Felkopaszodott a jukka? Mit tehetünk vele?

2025. május 18. 05:40

Előfordulhat, hogy a jukka alulról felkopaszodik: levelei elsárgulnak, lehullanak. Nem kell azonnal megválni tőle - megfelelő beavatkozással megfiatalítható.

Lóhere: bosszantó gyom vagy zöld szövetséges?

2025. május 17. 13:10

A lóhere megjelenése nem mindig rossz hír: talajjavítóként és méhcsalogatóként hasznos lehet – de nem minden gyep tulajdonos örül neki.

Dieffenbachia gondozása: így marad egészséges a buzogányvirág

2025. május 16. 13:10

A Dieffenbachia a Dél-Amerikai vidékekről származó, feltűnő megjelenésű szobanövény, amely leginkább nagyméretű, mintázott leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

Soproni: az árpa, a meggy, a bodza után a komló is magyar lesz

2018. május 22. 14:19

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt.

Kevesebb német sört fogyasztanak az Európai Unióban

2023. április 19. 15:51

Csökkent az Európai Unióban és Németországban a német sörök fogyasztása az elmúlt tíz évben, növekedés csak az Európai Unión kívül volt.

Mire való a kocsma útlevél?

2024. február 21. 13:40

A minőségi, csapolt söröket népszerűsíti az a kiadvány, amely tíz budapesti vendéglátóhelyen kínál ingyenes sörkóstolót a tulajdonosainak.

Zöld energiával készítik a sört

2020. január 9. 17:03

Az akvizíciónak köszönhetően az Európában gyártott és értékesített sörök előállítását teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik, amihez Spanyolországban és Németországban létesített napelem farmok szolgáltatják az energiát.