Házikert

Most szedjük a komlót! – Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

Agrofórum Online

A komlót már 2000 évvel ezelőtt ismerték és használták elődeink. Értékes söralapanyag és gyógynövény is egyben.

Rengeteg népi elnevezése is ismert: sullyogó iszalag, suttyogó iszalag, szeleginy. Fantasztikus nevek, akár egy mesebeli bájitaltan-könyvben is előfordulhatnának. De különlegességében ne kételkedjünk, a házi sör alapja, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Hol él a komló?

A komlóval a legtöbben még városi körülmények között is találkozhattak. Nedvesebb, nyirkosabb árokpartokon is előfordul, ártereken bozótokra tekeredve, vagy fákra felkúszva és kerítésekbe kapaszkodva láthatjuk többnyire.

Intenzív termelése sem ritka, még hazánkban is sokfelé termelik ültetvényes keretek között.

Népi gyógyászatban is ismert

Illóolaja a sört konzerválja. Illóolajon kívül gyantát, zsírt, ásványi anyagot, cukrot, fehérjét tartalmaz. Idegnyugtató és altató hatása van, talán ezért is szeretik esti levezetőként a belőle készült korántsem bájitalt: a söröket.

A lehetőségek tárháza a komló (fotó: Pexels)

Házi sörnek is alkalmas frissen vagy szárítva

Egyre nagyobb reneszánszát éli a házi sörfőzés, rendre nőnek ki a kis hazai sörfőzdék is a „semmiből”. A komló, mint a sörfőzés alapanyaga, így komoly piaci rés lehet a termelők számára.

A frissen leszedett komlóval főzhetünk azonnal sört, de elrakhatjuk későbbi felhasználásra is. A fagyasztás egyszerűbb, ha nincs időnk frissen felhasználni a komlót.

Évente 1000 liter sörig elviekben bárki főzhet sört otthon is. (Bár mielőtt belekezdünk, nézzük meg az aktuális rendeleteket hozzá!)

Aki tisztán malátából szeretné főzni a sört, annak a legegyszerűbb változata a BIAB, vagyis a Brew In A Bag. Ehhez viszonylag kevés eszközre is lesz szükségünk.

Persze nem csak sörnek jó!

Mielőtt felhördülünk, ahogyan a szilvánál, hogy miért pocsékoljuk el az alapanyagot lekvárnak, ha pálinka is lehetne, most ismét „polgárpukkasztó” leszek a komló más felhasználása kapcsán is. Próbálták már a komlóhajtást frissen megszedve a spárgához hasonlóan köretként elkészíteni?

A komlóhajtásból nemcsak köret készülhet, hanem főzelék, sült komlócsíra is, de még komlóhajtás-saláta is! Bátran kísérletezzünk, egyáltalán nem ördögtől való ezirányú felhasználása sem, ráadásul a komlóban található értékes összetevőket így beépíthetjük a konyhai kultúránkba és ezáltal a szervezetünkbe is. Bár tudom, sörként fogadnánk el a legtöbben.

Kiemelt kép forrása: Pexels

Hasznos zöldfelületek – amik hozzáadnak a természethez

2025. szeptember 18. 05:40

A hasznos zöldfelületek létrehozása nemcsak a természetnek tett szívesség, hanem befektetés is a saját jövőnkbe.

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Mikor bolygassuk a pünkösdi rózsát, és mikor ne?

2025. szeptember 16. 13:10

Nem mindegy, mikor nyúlunk a pünkösdi rózsához – az őszi átültetés a bőséges tavaszi virágzás záloga.

Kevesebb német sört fogyasztanak az Európai Unióban

2023. április 19. 15:51

Csökkent az Európai Unióban és Németországban a német sörök fogyasztása az elmúlt tíz évben, növekedés csak az Európai Unión kívül volt.

Tovább nőtt a minisörgyárak száma Csehországban

2018. február 22. 09:37

Csehországban 2017-ben is gyorsan emelkedett a minisörgyárak száma, amely december végén meghaladta a 400-at. A minisörgyárak cseh-morva szövetségének közlése szerint tavaly 50 új minisörgyárat nyitottak, s néhány további pedig rövid időn belül kezdi meg termelését.

Kulcsfontosságúak a technológiai újítások a sörgyártásban is

2019. június 4. 12:38

A nemzetközi trendekhez hasonlóan a növekvő kereslet miatt a csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök fogyasztása a magyar piacon is emelkedik, piaci részesedésük már közel 8 százalékot tesz ki.

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából (+VIDEÓ)

2019. augusztus 8. 04:45

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek.

Zöldség Videó