4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Házikert

Őszi teakeverékek a kertből

Agrofórum Online

Az őszi és téli időszak a forró teaázás ideje és ha gondos kertész módjára dolgoztunk év közben, akkor most telis-tele lehet a kamra a leszárított aromanövényekből, amit a saját kertünkből szüreteltünk.

Csipkebogyó

Klasszikus őszi-téli tealapanyag a csipkebogyó, de direkt az elejére vettem a listában, mert ugye a csipkebogyót a C-vitamin miatt fogyasztjuk, viszont a forró teában a C-vitamin lebomlik. Ha a csipkebogyó jótékony hatását élveznénk, akkor egyrészt várjuk meg, míg megcsípi a hideg, másrészt maximum langyos vízbe kerüljön. A csipkebogyót úgy kell teaként vagy jótékony vitaminbombaként használni, hogy szobahőmérsékletű vízbe este beletesszük és reggelre hagyjuk kiázni az értékes összetevőket. Majd amikor teának használnánk, akkor csak langyosig melegítsük fel, hogy a hőérzékeny vitaminok benne maradjanak.

Hársfa virága

A hársfa (kislevelű hárs főleg) kiváló mézelő díszfa, de virágzatát meggyűjtve, majd leszárítva ilyenkor vesszük igazán hasznát. Náthás időszakban a népgyógyászati hagyományok szerint naponta akár két litert is ihatunk. A gyógynövényes szakkönyvekben rengeteg jó hársfás teakeverék receptet találhatunk, bátran kóstolgassuk őket végig.

Lándzsás útifű és szirupja

A lándzsás útifű a népgyógyászati leírások alapján az egyik aduász a hurutoldásban. A legtöbb téli teánál alapösszetevő emiatt, amikor a náthás és felső-légúti megbetegedések időszakát éljük. Természetesen ettől még nem árt orvost látogatni, de a hasznos gyógynövények listáját ez is gyarapítja. Hozzá hasonló hatást fejt ki a kakukkfű is. A lándzsás útifű már a gyógyszeriparból is ismert, kapható egyébként belőle szirup és köptető is.

Kakukkfű és a kakukkfű szirup

Kakukkfűből gyakran házilag is készítünk szirupot, mert valahogy ez annyira beépült már a házipatikánkba, hogy mindig kell otthon legyen. A legjobban akkor sikerül, amikor többféle kakukkfű fajtából készítjük, az alapfaj mellé a citromillatú és a bergamotillatű kakukkfüvet is hozzákeverem és ha szerencsés évünk van, akkor a Bertram Anderson fajta aromája is javít az amúgy önmagában is igen kellemes kakukkfűszirupon. A hurutoldás mellett torokfájásra is ezt vetjük be első körben, amikor még csak kicsit kapar a torkunk. A hatékony kakukkfű szirupos recepteket a népgyógyászati könyvekben is biztosan megtaláljuk, mint pl. a Maria Treben nagysikerű könyvei.

A kakukkfű teaként is fogyasztható, ízében igen jellegzetes és a téli teák egyik kedvelt alapanyaga.

Virágok a téli teákhoz

Akár rossz a kedvünk, akár csak illatokra és érdekes aromákra vágyunk, a virágok, virágszirmok is kiváló tealapanyagok. A damaszkuszi rózsa illatos szirmai, a körömvirág, a kamilla, az akácvirág, a bodzavirág vagy akár a levendula is a nyári időszakban leszárítható és télen felhasználható. Természetesen itt is az egyik legfontosabb követendő dolog: mindig vegyszerektől mentes helyről szedjük a virágokat, kerüljük az utak mentét és forgalmas helyeket a gyűjtést illetően.

Gyömbér és méz

Az ayurvédában a mézzel és a gyömbérrel gyakran találkozunk, mint téli tealapanyag, mert fűtő hatást tulajdonítanak nekik. Ha a fenti alapanyagokkal kombináljuk, szintén ízletes teát kapunk, bár a gyömbéres, citromos mézes tea is rendkívül finom.

Idei tapasztalatok az aszályos kertből – Mit tanulhatunk a szélsőséges időjárásból?

2025. november 26. 05:40

Az idei aszályos év sok kertben okozott kihívást, de egyúttal rendkívül értékes tanulságokkal is szolgált.

Ne hagyja ott! A diófa levele gondot okozhat

2025. november 25. 11:10

A diófa alatt hagyott lomb nemcsak a talajéletet gyengítheti, hanem betegségek forrása is lehet a következő szezonban.

Őszirózsák az őszi kert szépségei – A szezon utolsó nagy színrobbanásai

2025. november 25. 05:40

Az őszirózsák nem csupán szépek, de ellenállók, hosszú életűek, és kevés gondozást is igényelnek – így méltán kedveltek az őszi kertekben.

Hogyan élik túl a kerti tó növényei a telet?

2025. november 24. 08:10

A kerti tavak növényei komoly kihívással néznek szembe télen, de megfelelő előkészítéssel biztonságban vészelik át a fagyokat.

Indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése

2019. július 12. 11:15

Professzionális szinten sajátíthatók el a csokoládé, kávé és tea gyártásával kapcsolatos ismeretek a Szent István Egyetem budapesti Élelmiszertudományi Karán, a szeptemberben induló Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzésen. Az ország első, diplomával elismert szakirányú továbbképzésére augusztus 15-ig még lehet jelentkezni.

Sisi kedvenc virágai és az ibolyás parfüm

2023. március 16. 05:36

Ha már Sisi és a virágok, akkor muszáj megemlíteni a fenséges parfümöket, melyeket virágillatok ihlettek még Sisi idejében. De ezeket ma már magunk is elkészíthetjük, ha egy kis kézügyességünk van.

Teatermesztésbe fogtak Magyarországon

2018. augusztus 23. 12:05

Varga Marianna projektvezető, teanagykövet segítségével egy maréknyi magyar termesztő belevágott a teatermesztésbe itthon.

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!