A különleges növények listából mára a kávécserjével készültem, méghozzá azért, mert kaptam nemrégiben egy pár csíráztatható kávécserje-magot és szép eredménnyel növények is lettek belőle. Elmesélem a trükkömet, ahogy sikerre vittem az otthoni kávétermesztést!
Azért kezdtem neki pár éve a kávécserje nevelésének, mert Szumátrától Brazílián át a legkülönfélébb helyekről kaptam csíráztatható kávészemeket, és egy lehetőségem volt “nem” elrontani. A kávécserje amúgy is egy nagyszerű szobanövényként jelent meg kis bögrébe ültetve az utóbbi években a kertészetek polcain, gondoltam, akkor nekem is sikerülhet. Szakmai kíváncsiságomnak és kitartásomnak hála egészen szép növények cseperedtek majdnem az összes területről érkező kávészemekből.
Milyen igényei vannak a kávécserjének?
A kávécserje, vagyis Coffea arabica a fényes helyet kedveli, de a tűző naptól védeni kell. Emellett melegigényes is, ami miatt már a csíráztatásnál fontos szempont a folyamatos és egyenletes talpmeleg. Ehhez én a chilipalánták miatt készített csíráztatót használom, melyben fűtőfilm van a szaporítótálcák alatt. A kávécserjékhez az eltérő térségből érkező magokat külön cserépbe vetettem el, és így kerültek egy talpmeleg csíráztatóba.
Vízigény tekintetében mindig nyirkosan kell tartani a talaját, de nem kell elárasztani sem vízzel, ne álljon a drénvízben a cserepe. Talán emiatt lehet problémás a kávéscsészébe ültetett kávécserjének a megtartása, mert ott a felesleges víz nem tud kifolyni alul.
Ha a felnőtt növényt nem tudjuk melegben tartani, akkor is minimum 15 Celsius-fok feletti hőmérsékleten helyezzük el, különben ledobálja a leveleit és tartós hidegben nem is regenerálódik.
Tápanyagigénye viszont viszonylag nagy, havi 1-2 tápanyagozást minimum végezzünk el ahhoz, hogy szépen fejlődjön. Talajban nekem a kókuszrostos-tőzeges keverék vált be a leginkább.
Mivel a tapasztalatom szerint az átültetésre is érzékeny, így érdemes már az elején olyan cserépméretbe ültetni, ahonnan akár 2-3 évig nem kell mozgatni.
Hogyan szaporítjuk a kávécserjét?
Az első pár csíráztatásom sikertelen volt: a legtöbb helyen a 15-18 Celsius-fok közötti hőmérsékletet javasolják, ahol 2-3 hét alatt meg kell jelenjen a csírázás. Közben folyamatosan nedves közegre van szükség, ami szintén egy alacsonyabb hőmérsékletnél problémás lehet. Így nekem a 2 héten belüli stabil csírázást a 20-22 Celsius-fok között hozták inkább a magvak, palántadőléstől kezdve mindenféle megbetegedés nélkül. Alacsonyabb hőmérsékleten nemcsak vontatott lett a kelés nálam, de sok mag nem is csírázott ki.
Milyen betegségekkel kell szembenézni a kávécserjénél
Ha túl sok a tűző nap, akkor az a levélszélek barnulásával jár. Ha viszont túl magas hőmérsékleten tartjuk, akkor a levélszélek száradásával válaszol rá a kávécserje. Mivel a levelei alapesetben élénk viaszosak, így ha kifakulnak, fénytelenek lesznek, akkor az általában a tápanyagok hiányára utal.
Ha viszont nem kap elegendő fényt, akkor az a levelek hullását okozza.
Pajzstetvek és a takácsatkák támadhatják meg, melyek ellen rengeteg bio és konvencionális védekezési mód is rendelkezésre áll már.
Kiemelt kép: Pexels