Házikert
Házikert

Sakura-ünnep: így ápoljuk a díszcseresznyét

Sakura-ünnep: így ápoljuk a díszcseresznyét

Agrofórum Online

A Sakura-ünnep egy igazán meseszép időszak a cseresznyefavirágzások idején. Eredetileg Japánból származik, de hazai szinten is sok rajongója van és még rendezvényekre is ellátogathatunk ebben az időszakban.

Mi az a sakura és a hanami?

A sakura az nem más, mint a cseresznyefa és maga a hanami a virágnézést jelenti. Sakura-ünnepnek főleg nálunk nevezik, mert valójában hanami ünnepe, vagyis a virágnézés ünnepe az, amikor a sakura, vagyis a cseresznyefa virágozni kezd.

Igazi virágorgia, ami ilyenkor van, döngicsél a méhecskék ezernyi sokasága a fák körül, a mesés cseresznyevirág illata lengi körbe a parkokat, tereket, kerteket egyaránt.

A hanami, vagyis a virágnézés ráadásul egyfajta szent meditációnak is tekinthető, mert a virágok nézése annyira kitisztítja az elmét és boldogsággal tölt el, hogy nem is csoda, hogy a japánok ennyire rajonganak érte. Az egyik leglátványosabb ünnepük is talán ez.

Olyannyira keresett ünnepük, hogy igazi sakura-térkép is készül ilyenkor, melyből most is látszik, hogy Tokióban van a legtöbb egyszerre virágzó cseresznyefa.

Hogyan lehet nekünk is otthon saját sakuránk?

A díszcseresznye egy igen látványos díszfa és szerte az országban kedvelt növény is. Aki látott már teljes pompájában díszcseresznyét, az valószínűleg sosem felejti el, mert ezernyi virága olyanná teszi, mint egy habos, pomponokkal teli rózsákból álló fa. Egyszerűen imádnivaló a virágzás idején, és ha jó fajtát választunk, akkor lombszínével az év többi időszakában is felhívja magára a figyelmet.

Nagy előnye, hogy várostűrő is ráadásul, így gyakori útszéli fa és parkfa. Izgalmas színfoltként sokfelé feltűnik városi faként hazánkban is emiatt.

Talajra és a levegő minőségére sem annyira érzékeny, mint más díszfák, így talán emiatt is ennyire kedvelt.

Hogyan neveljük a díszcseresznyét?

Az egyik legismertebb fajta hazánkban a Prunus serrulata ‘Kanzan’ nevű fajta. Lombhullató fák és közepes méretűre, maximum 8-10 méter magasra nőnek, de csak akkor, ha jó helyen vannak.

Az ültetésre a legjobb időszak a tavasz, így most aktuális kiválasztani a díszfát és azt is, hogy hova szeretnénk ültetni. Mivel közepes termetű lesz, így más fáktól egy jó 5-7 métert érdemes hagyni. Így lesz a leglátványosabb a kúp alakú lombkoronája is.

A napos, esetleg a félárnyékos helyet kedveli, árnyékba ne tegyük.

Közepes vízigényű, de amíg jól be nem gyökerezik, addig rendszeres és alapos öntözést igényel.

Fagytűrő, így téli védelmet nem igényel, még az első évben sem.

Viszonylag sűrű lombkoronát nevel, így érdemes a nagyon befelé menő ágakat levágni, hogy szellősebb legyen a korona, és még inkább problémamentes legyen a növényvédelme is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Algásodik a tavam! - Mit tehetek vele?

2023. június 30. 05:36

Nézzük sorra, hogy mi vált be nálunk a kerti tó algamentesítésével kapcsolatban úgy, hogy a legtermészetesebb legyen a végeredmény.

Szúnyogriasztó növények a ház körül

2023. július 29. 05:40

A szúnyogok mindenkit piszkálnak a nyári időszakban. Bosszantóak és mindenféle praktikát vetünk már be ellenük, hogy békén hagyjanak minket. Íme a saját tippjeim és bevált módszereim.

Így ápoljuk a kálát, hogy virágozzon a szobában is!

2023. november 5. 10:10

Sokan kifejezetten gyűjtik kálából a legkülönfélébb színeket, mint a fekete, mélybordó, vagy akár egy színátmenetes cirmos mintájú. Egyidőben nekem is sok volt belőle, így van saját tapasztalatom a kála gondozásában.

Különleges paradicsomfajták, amik otthon is megteremnek

2022. június 26. 05:37

A legtöbben a paradicsomnál főleg a pirosakat kedvelik és a legkevesebb színeltérést sem szeretik. Pedig onnantól, hogy kikukucskálunk a piros paradicsomok világából, igazán izgalmas ízek és aromák lesznek a tányérunkon.