Házikert

Sütőtök, cukkini, vagy mi ez? – Átporzódások a kertben

Agrofórum Online

Az évnek abba a szakába léptünk, amikor lehull a lepel! Megtudjuk mi lett abból a sok palántából, amit édesen nevelgettünk a veteményesben, és ilyenkor szaporodnak meg azok az olvasói kérdések is: milyen mutáns lett a kertemben, mert semmire nem hasonlít.

Ha azt gondoljuk, hogy ezek egyedi esetek, akkor a rossz hírem az, hogy olvasói kérésre százszám határozunk növényeket, vagyis pontosabban összekeresztezett cukkini-sütőtök-dísztököket és csemegének indult csípős paprikákat.

A probléma nem újkeletű és nem a vetőmag a hibás az esetek 99%-ban, ahogy sokan gondolják ilyenkor. A növények körében az átporzódás nagyon gyakori, a növénynemesítés is kihasználja ezt a fajta lehetőséget.

Hogyan porzódik át egy kabakos növény?

A legtöbb esetben a fogott magokból lesznek fura hibridek a következő évben. Ha fémzárolt vetőmagot veszünk, akkor a legtöbb esetben az első évben, amikor még vetünk, akkor azt kapjuk, amit eredetileg akartunk. Tököt, cukkinit, uborkát, sütőtököt vagy épp dísztököt.

Bár ez nem teljesen igaz, mert sok olyan gyakorlati tapasztalat van, hogy átporzódnak így is a vegyes ültetéseknél a vetőmagok, ha nincs meg az elegendő védőtávolság, és még nekem is sikerült fémzárolt mag esetében is sütőtök-dísztökfélét alkotni, vagy cukkini külsejű sütőtököt. Pedig nem is visszafogott mag volt, csak hiányoztak a védőtávolságok. Ugyanezt tapasztaltuk már chilifajták esetében is.

Mi a baj akkor a magfogással?

Amikor sokféle kabakost, sokfajta chilit vagy akár sokfajta tulipánt ültetünk, a folyamat ugyanaz. A virágporban genetikai információ van, amit fajon belül a méhek és más beporzó rovarok ugyanúgy végigcipelnek virágról virágra, ahogy az természetes. Ez a genetikai információ is vándorol és vándorol, majd amikor megtermékenyül a bibe, majd mag lesz (akár zöldségről, akár dísznövényről beszélünk), akkor ez a genetikai sokféleség is megjelenik a magban. Ez lehet a színről információ. Lehet ez genetikai információ a formáról, az illatról is. Úgynevezett hibrid magok keletkeznek, melyekből sokféle fajta (Nem faj! Fajta.) növény lesz a következő vetés után.

A legjobban ezt a kabakosoknál figyelhetjük meg, amikor a csodaszép, mondjuk sütőtökünkből magot fogunk és következő évben már nem hozza ugyanazt a színt vagy ízt, aromát, mint előző évben. Netán a cukkinik között is lesz sütőtökbelű változat, mely sem ízében, sem állagában nem hozza valójában sem a sütőtököt, sem a cukkinit, ezek hibrid, új fajtákként mutatkoznak meg.

Remélhetően cukkinit szüretelhetünk majd róla!

Pontosan ezért van az, hogy a vetőmagtermesztés egy nagyon szigorú keretek között zajló folyamat, tökfélék esetén akár 500 méteres védőtávolság is kell az adott fajták között, olyan könnyen átporzódnak.

Chilik esetében is gyakori ez, csak másképp vesszük észre az eredményt. Ugyanígy a saját fajával átporzódhat a TV-paprika fajtája is úgy, hogy a végeredmény egy TV-paprikához hasonlító, de csípős paprika lesz. Itt azért mondom a saját faját, külön kihangsúlyozva, mert több faj és alakkör is található a paprikákon belül. Tehát a Capsicum annuum az annuumokkal porzódik át, míg a C. chinense a chinensével. Sokszor ez például az erősségen mutatkozik meg, de módosulhat a szín, vagy akár a forma is.

A káposztafélék sem kivételek

Egyidőben nagyon jó ötletnek gondoltuk, már csak dekorációs céllal is, hogy a bemutatókertbe brokkolitól kezdve karfiolig sokféle káposztafélékhez tartozó növényt is ültetünk. A vége az lett, hogy tulajdonképpen egyik sem lett, hanem átporzódva mindenféle variációkban végül a haszonállatok ették meg az eredményt. Egyedül a kale (marhakáposzta) maradt az, aminek vetve lett. A káposztafélék világa is tud meglepetéseket okozni.

A mulcsnak is lehet negatív hatása, kerüljük el a buktatókat

2025. december 21. 11:10

A mulcshasználat számos előnnyel jár, de érdemes a mulcsozásra használt anyag kiválaszásakor több szempontot figyelembe venni.

Karácsonyfa ápolása vágott és földlabdás formában – így marad friss, tartós és egészséges az ünnepek alatt

2025. december 21. 05:40

A gondosan kezelt fenyő hosszú ideig az ünnepek dísze maradhat – sőt, ha földlabdás változatot választ, akár évtizedekig is élhet a kertben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Hogyan válasszunk ágdarálót? – Útmutató tudatos kerttulajdonosoknak

2025. december 19. 05:40

Egy jól megválasztott ágdarálóval nemcsak könnyebb lesz a kerti munka, hanem az apríték révén értékes mulcs vagy komposzt is készülhet.

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

2018. június 26. 15:21

A DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben.

Kalászos vetőmaghelyzet Magyarországon, 2019 őszén

2019. szeptember 1. 07:27

A kalászos vetőmag-előállító területek – és ezzel együtt sajnos a fémzárolt vetőmag használat is – drasztikusan lecsökkent hazánkban az EU-csatlakozást követően. A vetőmag-előállító területek csökkenésével szemben a szaporításokban szereplő fajták száma folyamatosan növekszik 2004 óta. Az eddig beérkezett termésadatok alapján, a kedvezőtlen előjelek ellenére jó, illetve közepes termésátlagok várhatóak. Az őszi kalászos fémzárolások még nem kezdődtek el, egyes régiókban az aszály, illetve a fuzárium fertőzés miatt várható, hogy a vetőmagok minőségével lesznek problémák, azonban a jónak mondható termésátlagok következtében vetőmaghiány összességében idén ősszel sem várható.

MEGJELENT: ŐSZI ÉS TAVASZI TAKARMÁNYBORSÓ

2018. augusztus 28. 08:39

A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

Csavarja fel a gabonatermelés hatékonyságát hibridekkel!

2025. július 2. 14:10

Termésstabilitás és precíziós technológia: a nyerő páros.