Növénytermesztés
Növénytermesztés

Klíma-ellenállóság és kiváló tápanyagtartalom a nemesítési programok középpontjában

Klíma-ellenállóság és kiváló tápanyagtartalom a nemesítési programok középpontjában

Agrofórum Online, fordította: Polgárné Balogh Eszter

A világ vezető vetőmag vállalatai a termékfejlesztések során a fő célkitűzések közé a klímaváltozáshoz alkalmazkodó és megfelelő tápanyagtartalmú fajták nemesítését helyezik. A kiváló minőségű vetőmagok azonban a feltörekvő piacok nagy részén csak korlátozott mennyiségben szerezhetők be, e vállalatok a mezőgazdasági kistermelőknek csupán egytizedét érik el.

A vetőmag hozzáférést kifejező indexet (Access to Seeds Index 2019), röviden a vetőmag indexet az amszterdami központú Vetőmag Alapítvány (Access to Seeds Foundation) adta közre az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i Közgyűlésén (2018) alakított Világ Benchmark Szövetség (World Benchmarking Alliance, WBA) által publikált első fenntarthatósági vizsgálat eredményei alapján.

Az ENSZ 2015-ben 17 fenntarthatósági fejlődési célt határozott meg. Ezek megvalósulását ösztönzi és segíti elő a WBA a benchmarking (teljesítményértékelés) eszközével, amely arra irányul, hogy méri és összehasonlítja a különböző vállalatok és testületek teljesítményét a fenntarthatóság szempontjából.

A vetőmag index a Bill & Melinda Gates Alapítvány és a holland kormány támogatásával jött létre.

A vetőmag indexet alakító tényezők

A vetőmag index kialakításakor 13 globális vetőmag cég tevékenységét vették alapul. Létrehozásának célja, hogy nyilvánvalóvá váljon, mely területeken van szükség fejlesztésre annak érdekében, hogy nőjön a kisgazdaságok termelékenysége, javuljon az élelmezés és mérséklődjenek az éghajlatváltozás okozta kedvezőtlen hatások.

Az index alapját jelentő globális vetőmagpiaci felmérés eredményei azt mutatják, hogy a 13 vetőmag vállalat a világon található 500 millió mezőgazdasági kistermelőből csak 47 milliót ért el 2017-ben. A legnagyobb befektetések az országok egy szűk csoportjára korlátozódtak, amelyek többségében Dél-Délkelet-Ázsiában találhatók. Ezzel ellentétesen Nyugat- és Közép-Afrika területén a beruházás alacsony színvonalú volt.

Klíma-ellenálló és kiemelkedő tápanyag-tartalmú növényfajták termesztésével csökkenthető az alultápláltság, az éhezés. Éppen ezért nagyon fontos lenne e vetőmagok hozzáférését növelni a kistermelők körében, akik összességében a világ élelmiszer-mennyiségének mintegy 80%-át termelik meg – hangsúlyozta Ido Verhagen, az Access to Seeds Index ügyvezetője.

A kistermelők igényeihez igazított üzleti modell sikerét bizonyítja a thaiföldi EastWest Seed vállalat, amely a legjobb vetőmag indexet érte el. A svájci székhelyű Syngenta és a német Bayer holtversenyben a második és a harmadik helyen szerepel.

Miközben az éhező emberek száma a 2014-ben regisztrált 784 millióról 2017-re 821 millióra növekedett, a 13 vetőmag vállalat közül csak 6 esetében szerepel a nemesítési program fő célkitűzéseként a fajták táplálkozási értékének javítása. Azonban meg kell jegyezni, hogy e téren lassú javulás figyelhető meg, hiszen az előző felméréshez képest számuk kettővel emelkedett.

A vetőmag indexben a klímaváltozásra adott válasz hangsúlyosan szerepel. A 13 vizsgált vállalatból 12 úgy nyilatkozott, hogy a nemesítési programok sarkalatos pontja a hozam növelése, valamint a klíma-ellenálló és az időjárási szélsőségeket jobban toleráló fajták előállítása.

Emellett az elérhető szolgáltatások bővítésével próbálnak a világcégek nagyobb támogatást nyújtani a kistermelőknek a változó klímához való alkalmazkodásban. Ezek közé tartoznak például a különféle továbbképzések és a növénytermesztési biztosítások. Az új módszerek és megközelítések erősítése érdekében 8 vetőmagvállalat integrált fenntarthatósági stratégiát dolgozott ki, amely jelentős növekedés (háromról) az előző felméréshez képest.

Az élelmezésbiztonság a termesztett növények sokszínűségének javításával fokozható. A vetőmagipar a kínált fajták és hibridek körének szélesítésével, a hüvelyes növények és a helyi fajták propagálásával járulhat hozzá e célok eléréséhez – tette hozzá az EAT–Lancet Bizottság.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.

Új üvegházi uborkafajtát mutattak be

2024. április 21. 10:10

A Blueray RZ elnevezésű uborkafajta a Rijk Zwaan új, saját nemesítésű terméke, amelyet kifejezetten a csúcstechnológiás üvegházas termesztési technológiát használó termelők számára fejlesztettek ki.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Sokszínű kínálat, innovatív megoldások a SAATEN-UNION kalászosportfóliójában

2019. szeptember 3. 10:16

A termelési adottságainkhoz (termőhely és termesztéstechnológia) és elvárásainkhoz (termelési cél, jövedelemtermelő képesség, termésstabilitás) legjobban illeszkedő fajta kiválasztása jól mérhető információkon és tapasztalatokon alapuló, komoly és összetett munka.

KWS innovációk: A legjobb termés a legjobb termőföldről!

2019. november 22. 15:35

A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont alacsonyabb a termés mennyisége, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre.

Többet, szárazabbat KEVESEBBŐL (2. rész)

2021. november 26. 07:36

A nagy termőképesség és jó tápanyag-reakció mellett kulcsfontosságú a kukoricák gyors vízleadása is.

Pattogatni való kukorica: ipari zöldségnövény szántóföldi vetésforgóban

2022. február 11. 05:36

A szakma „netflixes” időszaknak nevezi azt, ami a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett, az emberek otthon maradtak, sorozatokat néztek, és popcornt pattogtattak otthonaikban.