Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Hozamnövelés környezetbarát módon, avagy a Biotrinsic™ i30 FP mikrobiológiai vetőmagkezelő készítmény

Hozamnövelés környezetbarát módon, avagy a Biotrinsic™ i30 FP mikrobiológiai vetőmagkezelő készítmény

KITE Zrt.

A növények közvetlen környezetében számos, az ő fejlődésükre pozitívan ható, velük szimbiózisban együtt élő mikroorganizmus található. Ezek a hasznos mikroorganizmusok változatos módokon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, és így a nagyobb hozamok elérését.

Manapság ezek a mikroorganizmusok különböző készítmények formájában elérhetők a gazdák számára, így segítve a környezetbarát módon történő terméshozam-növelést. A KITE Zrt. és az Indigo Agriculture Europe GmbH kereskedelmi és fejlesztési együttműködése lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák hozzájussanak a növények fejlődését, stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményekhez.

Az Indigo által kifejlesztett egyik mikrobiológiai termék a Biotrinsic™ i30 FP, mely a Bacillus simplex baktériumfaj egy gondosan kiválasztott törzsét tartalmazó vetőmagkezelő porkészítmény. A termék kukorica-, illetve kalászos kultúrákhoz lett kifejlesztve.

Hatásmechanizmus

Amikor a Biotrinsic™ i30 FP-vel kezelt magok a talajba kerülnek és elkezdenek csírázni, a rajtuk lévő baktériumspórák is aktivizálódnak, és tevékenységükkel jótékonyan hatnak a növényre.

A baktériumsejtek a talajban, a gyökerek közvetlen közelében vagy azok felszínén élnek, de képesek behatolni a gyökérszövetekbe, majd onnan eljutnak a növények föld feletti részébe is.

Az együttélés változatos módokon segíti a növények fejlődését. A baktériumsejtek gyökérnövekedést segítő anyagokat termelnek, mely anyagok serkentik a másodlagos gyökerek és gyökérszőrök növekedését, így a növény több tápanyaghoz és vízhez jut hozzá.

A baktériumok továbbá serkentik a tápanyagok felvételét úgy, hogy képesek a talajban kötött formában jelenlévő tápanyagokat, például nitrogént, foszfort, káliumot és vasat mobilizálni, és így a növények számára felvehető formává alakítani.

A baktériumokkal szimbiózisban élő növényeknek javul az aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrése is. Az aszálynak kitett növényekben szabad gyökök vagy másnéven reaktív oxigénformák (ROS) keletkeznek, melyek károsítják a növényeket.

A Biotrinsic™ i30 FP-ben található Bacillus simplex baktériumok képesek olyan enzimeket termelni, melyek semlegesítik a toxikus ROS-t, így enyhül az aszály okozta stressz hatása a növényekre.

A jobb stressztűréssel a növények könnyebben átvészelik a kritikus fejlődési fázisokat, mint például a virágzás vagy a termésképzés időszaka, és így nagyobb terméshozamot képesek elérni.

Kísérleti eredmények

A KITE Zrt. Innovációs Központja által több éven keresztül beállított és szakmailag nyomon követett magyarországi nagyparcellás és üzemi kísérletek eredményei is bizonyítják a készítmény hatékonyságát.

Biotrinsic™ i30 FP kezelés hatása

Egyszerű használat

A vetőmag kiváló közeget jelent arra, a belőlük kifejlődő növények növekedését segítő mikroorganizmusokat a talajba juttassunk közvetlenül a csírázó növény közelébe. A hasznos mikroorganizmusok így már a kezdeti fejlődéstől segíteni tudják a növényeket.

A por formulájú készítmények könnyedén felvihetők a mag felületére, akár a már vetőtartályba betöltött vetőmagra is. A művelethez az adott vetőmagmennyiséghez szükséges készítményt az adagolókanállal kell kimérni és egyenletesen rászórni a magra, majd egyszerű bottal vagy karóval elkeverni azt a vetőmaggal.

A másik módszer, amikor egy zsák vetőmagmennyiség felét egy másik üres zsákba átöntjük, majd a mérőkanálban lévő por egyik felét az egyik, a másik felét a másik fél zsák magra szórjuk. A zsákokban található vetőmagot és port ezután jól összerázzuk.

A hintőpor finomságú szemcsék mind a két módszernél lektrosztatikusan feltapadnak a vetőmag felületére.

A Biotrinsic™ i30 FP készítmény 100 g-os kiszerelésben érhető el. Ez a mennyiség elegendő 10 db, egyenként 70.000 szem vetőmagot tartalmazó zsákhoz. Minden tasak tartalmaz egy adagolókanalat is, így egy adagolókanálnyi készítmény elegendő egy darab, 70.000 szem vetőmagot tartalmazó zsákhoz.

A készítmény használata pontot ér az Agro-ökológiai Programban!

Varga Zsolt, fejlesztőmérnök

KITE logó

Vad kecskebúzafajok menthetik meg a búzát, rezisztenssé téve a levél- és szárrozsdával szemben

2024. április 19. 07:10

A kecskebúzafélékhez tartozó Aegilops biuncialis számos hasznos tulajdonságot hordoz, így például levél- és szárrozsda-rezisztencia, hő-, szárazság- és sótűrés, magas mikroelem- és élelmirost-tartalom.

Tavaszi-nyári támogatás a termésbiztonság érdekében

2024. április 15. 06:40

A szárazság, vagy a kórokozók miatti gyenge indulás ellensúlyozására segítsük növényeinket természetes módon, élő algát tartalmazó biostimulátorral, az Algafix-el, kiegészítve szükséges mikro- és makroelem lomtrágyákkal.

Így hat az öntözés és nitrogén-utánpótlás a csemegekukorica-termesztésre

2024. április 12. 14:10

Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb problémáját a hazai növénytermesztésben a vetésszerkezet végtelen leegyszerűsödése jelentette.

Szakmai alapon választott mikrobiológiai készítményekkel a kapott támogatás sokszorosát éri az AÖP a gazdáknak!

2024. április 12. 05:40

A nitrogén műtrágya dózisának mérséklése a terméshozam romlása nélkül. Együtt túl szépnek tűnik, de igazából olyan, 2023-as szántóföldi kísérletsorozatokkal igazolt ígéret, amit minden olyan gazdálkodó veszni hagy, aki a bizonyított hatásfokú mikrobiológiai termékek helyett a legolcsóbb készítményekkel pusztán „lepapírozza” az AÖP 2 pontot.

XVIII. Kalászos Gabona Fórum Visegrádon

2018. szeptember 18. 17:01

Őszi árpából szinte biztos, hogy vetőmaghiányra kell számítani, tritikálénál valószínűsíthető, hogy el fog fogyni a szaporítóanyag, míg őszi búzánál a szakmailag elfogadható 40%-os (vagy a fölötti) felújítási arányhoz biztosított a fémzárolt vetőmag.

Hamisított vetőmagok elleni küzdelem „nem klónozható” címkékkel

2023. április 24. 09:17

Afrikában az átlagos terméshozamok rendszeresen jelentősen elmaradnak a várakozásoktól.

Őszi búza: minőség vagy mennyiség?

2021. augusztus 2. 09:53

A termesztési cél megválasztása nehéz döntés elé állítja a gazdákat. De kell-e egyáltalán választani?

Ukrajnában évekig hiány lehet vetőmagból

2022. április 19. 14:04

Az Oroszországgal vívott háború miatt csökken a vetőmag-termelés Ukrajnában.