Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

A KITE REVANS csomagja a kalászoskárosítók ellen!

KITE Zrt.

A KITE Zrt. 2024-ben technológiai csomagajánlatban kínál gombaölő szert, rovarölő szert és biostimulátort a kalászosok védelmére. A csomagban található termékek egy komplex megoldást kínálnak a kalászos növények védelmére a tenyészidőszak fontos szakaszaiban. Nézzük meg részleteiben miként veszünk revansot a kalászoskárosítókon!

A KITE Zrt. REVANS néven forgalomba kerülő csomagja három terméket tartalmaz: két gombaölő szert, melyek segítik az egészséges növényállomány fenntartását a szárba indulástól a kalászvédelemig, és egy rovarölő szert, amely elsősorban a lombot károsító rovarok ellen véd, míg a REVANS PLUS csomag kiegészül egy biostimulátor lombtrágyával.

A KITE kínálatában elérhető Revycare, Vantex CS, Stamina és Dell” Agro Plus termékeket tartalmazó kalászostechnológiai csomaggal áll a gazdák segítségére.

A Revycare gombaölő szert a tavaszi lombvédelem során a kalászosok levélbetegségei ellen két időpontban ajánljuk kijuttatni. Korai lombvédelemre bokrosodástól a zászlóslevél megjelenéséig 0,75 l/ha dózisban, majd a zászlóslevél megjelenésétől a kalászkezdemény megjelenéséig 1,0 l/ha dózis kijuttatásával alkalmazható a lombot fertőző kórokozók ellen.

Virágzás idején történő kijuttatása biztosítja a zászlóslevél védelmét is. A készítmény az utóbbi években fejlesztett új hatóanyagot, a mefentriflukonazolt (Revysol) és a már ismert piraklostrobint tartalmazza. Az újszerű termékformuláció miatti gyors felszívódás megvédi a hatóanyagokat a szélsőséges időjárás káros hatásaitól.

A növény által felvett aktív mefentriflukonazol hatóanyag a növényben a levélcsúcs irányába szállítódik, így biztosítva a védelmet azoknak a levélrészeknek is, amelyek nem részesültek permetezésben. A hatóanyag felszívódása és az időben elnyújtott, hosszan felszabaduló Revysol és a piraklostrobin hatása miatt a többi azoltartalmú készítménnyel szemben a Revycare hosszabb hatástartammal rendelkezik, melynek következtében tartósan hűvös, csapadékos körülmények között is hatékony marad, így a kora tavaszi kezelésekre egy ideális választás lehet. A Revycare a hazánkban előforduló fontos kalászos betegségekkel szemben nagyon jó hatékonyságot nyújt.

1. ábra: Szeptóriás levélfoltosság kezdeti tünete (Fotó: KITE Zrt.)

A gabona virágzása idején a párás, meleg hajlamosító tényezők mellett a Fusarium gomba jelentős kalász- és ezzel együtt termésfertőzést is tud okozni. A kalászfuzáriózis és a levélbetegségek ellen hatékonyan védekezhetünk a Stamina gombaölő szerünk 1,0 l/ha dózisban történő kijuttatásával.

A készítményben megtalálható két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag (trifloxistrobin és protiokonazol) hatékony védelmet nyújt a kalászosok gombabetegségei ellen. A protiokonazol a Fusarium gomba elleni kiemelkedő hatékonysága révén, valamint a trifloxistrobin kiváló esőállóságának és zöldítő hatásának köszönhetően, együttesen nagyobb termésnövekedést eredményeznek a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest.

A Vantex CS a hatóanyagot mikrokapszulázott formában tárolja, és kontakt hatása révén gyéríti a kártevő rovarokat. A készítmény alacsony hőmérsékleten is gyors, taglózó hatással rendelkezik, mely az egyedülállóan magas, 98%-os tisztaságú gamma-cihalotrin (60 g/l) hatóanyag-tartalmának is köszönhető.

A mikrokapszula-formuláció UV-fénystabilitást és alacsony párolgási veszteséget biztosít. A kapszulából fokozatosan felszabaduló hatóanyag hosszabb időn keresztül képes kifejteni hatását, ami akár 4-6 nap is lehet, ennek fontos előnye, hogy a rovarok elhúzódó betelepülése esetén is folyamatos védelmet ad. A kártevők elleni védekezést minden esetben a kártevő imágók táblára történő betelepedésének, illetve a lárvák tömeges kelésének idejére előrejelzésre alapozottan kell időzíteni, mivel ekkor érhető el a legjobb hatás.

2. ábra: Vetésfehérítő lárva kártétel (Fotó: KITE Zrt.)

A REVANS PLUS csomagunkba a növény erősítésére és a természetes életfolyamatainak támogatására a Dell” Agro Plus biostimulátor termékünk is bekerült. A terméket 2 l/ha dózisban használva – magas hatóanyag-tartalmának köszönhetően – elérhető, hogy kompenzálja a kedvezőtlen talajadottságokat és/vagy környezeti hatásokat, megadva az esélyt a terméspotenciál kiaknázásához kevésbé optimális feltételek mellett is.

A vegetáció elején alkalmazva hatása elsősorban a vegetatív szervek erősebb fejlődésében mutatkozik meg. A nagyobb gyökérzet intenzívebb tápanyagfelvételt, a nagyobb levéltömeg intenzívebb fotoszintézist, több szervesanyag-előállítást és -beépülést biztosít. Ez a magasabb anyagcsere-aktivitás a termés mennyiségi és minőségi mutatóinak növelésének az alapja.

A bemutatott széles termékkört átölelő kalászos csomagok hozzásegítik a gazdálkodót egy jó minőségű, magas terméshozam eléréséhez, melyre garanciát a csomagot alkotó, legmagasabb minőséget képviselő termékek nyújtanak.

10 és 20 hektáros csomagjainkért keresse szaktanácsadó kollégáinkat!

A tavaszi árpa még veszélyben van

2024. június 17. 14:40

Hasonlóan az őszi árpához, ez a kultúra is rengeteg kórokozó étlapján szerepel meglehetősen előkelő helyen.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

Miért nőttek apró, narancssárga foltok a mályvarózsa levelein?

2023. május 19. 07:24

Mi baja van a mályvarózsámnak? Levelein apró, narancssárga foltok nőttek, elég sűrűn. Gyógyítható? Képet mellékelek róla.

Félő, hogy nem megfelelő gombaölő szerrel permeteztem gyümölcsfáimat. Milyen veszteségekre számíthatok?

2022. június 11. 04:39

Az Amistar gombölőt ráfújtam a gyümölcsfákra, majd ezután olvastam el a vegyszer használati előírását, ahol nem láttam, hogy gyümölcsfákra is ajánlják. Mekkora kárt okoztam a gyümölcsösben? Mi a teendőm?

Miként lehet ifjítani a cseresznyefát?

2022. december 1. 04:37

Cseresznyefa ifjításával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni! Mi a teendő általánosságban?

Megfelelő fungicidválasztással a maximális haszonért

2023. március 9. 06:34

A kalászos kultúrákban március hónapban elindulnak a tavaszi gyomirtások, és aktuálissá válnak az első gombaölő szeres kezelések.