Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Stabil alapokon – A KITE kalászos portfóliója

Stabil alapokon – A KITE kalászos portfóliója

KITE Zrt.

A KITE Zrt. által ajánlott nagy termőképességű malmi, illetve takarmányminőséget adó búzafajták és hibridek, valamint a prémium minőséget biztosító fajták genetikailag rendelkeznek azon tulajdonságokkal, melyek szükségesek a kívánt 8–10 t/ha-os termés eléréséhez.

A KITE Zrt. őszi kalászos portfóliójának prémium minőségű termést adó fajtája az Aurelius, mely közép-korai érésű, kiemelkedő állóképességgel és kiugró terméspotenciállal rendelkező fajta. Erős szára, gyökérzete és kitűnő betegség-ellenálló képessége révén kifejezetten ajánlható intenzív technológiai színvonalon történő termesztésre is. Az Aurelius nyersfehérje- és nedvessikér-tartalma: 14-15%, illetve 32-35% körül alakul, sütőipari minőségi csoportja A1-A2.

A Basilio igen korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os (Debrecen 10,9 t/ha) termésátlagot ért el. Műtrágya-reakciója kiváló. Stabil malmi minőséget ad, jellemző paraméterei – nyersfehérje-tartalom: 12,5-13,5%, sikértartalom: 28-30%, alvegráfos W érték: 220 x10-4J feletti. Talaj- és klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodó, alacsony növekedésű, kiváló szárszilárdságú fajta. Sárgarozsdával, levélrozsdával és szárrozsdával szemben ellenálló.

A Gabrio szálkás kalászú, korai érésű malmi búza. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,2 t/ha-os (Debrecen 11,5 t/ha) termésátlagot ért el. Rövidebb szára miatt megdőlésre nem hajlamos, intenzív körülmények közé ajánlott fajta, kiváló nitrogén-hasznosító képességgel. Nyersfehérje-tartalma 11,5-13,0% közötti az alkalmazott technológia intenzitásától függően.

A Premio középérésű, szálkás kalászú, vitathatatlanul bőtermő fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os (Bóly 11 t/ha) termésátlagot ért el. Műtrágya-reakciója kifejezett, termésgörbéje nem laposodik el. Kifejezetten tömött kalászokkal rendelkező, erős szárú fajta, melynek köszönhetően megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. További erénye nagyon jó betegség-ellenállósága. Mind beltartalmát, mind reológiai tulajdonságait tekintve malmi minőségű termést ad.

A Cellule rendkívül magas termőképességű, középérésű, szálkás malmi búza. A KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajtája. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,9 t/ha-os (Debrecen 12 t/ha) termésátlagot ért el. Közepes magasságú szalmája van, kiválóan bokrosodik, magas hektolitersúlyú szemeket nevel. Termése közepes nyersfehérje-tartalmú (12,5% fölötti). Jól alkalmazkodik a differens talajviszonyokhoz is.

A Frenetic korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú őszibúza-fajta. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,5 t/ha-os (Debrecen 11,3 t/ha) termésátlagot ért el. Kiválóan bokrosodó, stabil malmi minőséget adó fajta, A2-es sütőipari besorolással. Jellemző minőségi paraméterei – nyersfehérje-tartalom: 12,5-14,0%, sikértartalom: 28-30%, alvegráfos W érték: 270×10-4J. Kalászfuzáriummal és levélrozsdával szemben jó, míg sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedő ellenállóképességgel jellemezhető.

A KITE Zrt. kínálatában újdonságnak számító Artimus igen korai érésű, szálkás kalászú őszibúza-fajta. Magas termésátlagát kiváló szárazságtűrésének és kiemelkedően magas hektolitertömegének köszönheti. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteiben, a helyszínek átlagában a 2022-es aszályban 8,3 t/ha-os termés ért el. A helyszínek közül kiemelkedik az Iregszemcsén elért 12,7 t/ha-os eredménye. Átlagosnál tömöttebb kalászokkal és szintén az átlagosnál magasabb kalászonkénti szemszámmal rendelkezik. Éréscsoportján belül korán kalászol és korán érik. Állományát tekintve kifejezetten alacsony termetű fajta, mely mellett jó szárszilárdságának köszönheti megdőléssel szembeni magas ellenállóképességét. Jó télállósággal rendelkező fajta. Minőségi paramétereit tekintve átlagostól magasabb nyersfehérje-tartalommal rendelkezik magas esésszám és kiemelkedően magas hektolitertömege mellett. Betegségekkel szembeni ellenállósága jó. Vetése az őszi búza optimális vetésidejében ajánlható.

Az SU Alvius a járóbúzák legújabb és legkorszerűbb képviselője. Ősszel a komolyabb fagyok beálltáig vagy akár tavasszal is vethető. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,1 t/ha-os (Debrecen 10,8 t/ha) termésátlagot ért el. Szálkacsonkos, közép-korai érésű, A1-es malmi minőséget biztosító járóbúza-fajta. Az SU Alvius nagyon jó levélegészségi állapotot és átlag feletti bokrosodóképességet mutat.

A Marcopolo közép-korai érésű, szálkás kalászú, új őszibúza-fajta a KITE Zrt. kínálatában. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,3 t/ha-os (Debrecen 11,9 t/ha) termésátlagot ért el. Kifejezetten jó évjárati stabilitás, kiemelkedő hidegtűrés és alkalmazkodóképesség jellemzi. Alacsony, erős szárú fajta, megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. A vörös- és sárgarozsdával, üszöggombával és kalászfuzáriózissal szembeni ellenállósága kiváló. Sütőipari szempontból a malmi értékcsoportba sorolható.

Az SU Liborius egy új nemesítésű, rekordtermésekre képes, intenzív termesztésre ajánlott, középérésű tritikáléfajta. A NÉBIH fajtaregisztráció két évében termésgyőztes volt, a vizsgálati csoportot rel. 114,2%-os teljesítménnyel nyerte meg. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,8 t/ha-os (Debrecen 13,9 t/ha) szemes termésátlagot ért el. Szenázsalapanyagként hasznosítva 38-40 t/ha-os zöldtömeg elérésére képes. Állóképessége jó, megdőlésre nem hajlamos, erős szárú fajta.

A Leopard egy középérésű, kétsoros, őszi vetésű takarmányárpa, a bőtermő őszibúza-fajtákat is meghaladó termésátlag-potenciállal. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 9,8 t/ha-os (Hajdúböszörmény 11 t/ha) szemes termésátlagot ért el. Magas ezermagtömegű és hektoliter-súlyú szemeket nevel. Igen produktív bokrosodás és nagyon jó télállóság jellemzi. Szárszilárdsága kiváló, megdőlésre nem hajlamos fajta. Az árpa törperozsdával és a rinhospóriumos levélfoltossággal szemben nagyon jó ellenállóképességgel rendelkezik.

Az SU Sensation egy új nemesítésű, közép-korai érésű, hatsoros őszi takarmányárpa. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,9 t/ha-os (Bólyban 12,1 t/ha) termésátlagot ért el. Kiváló alkalmazkodóképesség, jó szárszilárdság jellemzi. Termése stabilan magas hektolitersúllyal és magas ezermagtömeggel rendelkezik. Kiemelendő, hogy teljes körű vírusrezisztenciával rendelkezik az árpa sárga mozaik és sárga törpülés vírussal szemben (BaYMV1-2., BaYDV). Fenti képessége miatt a korai vetések árpája lehet.

A SY Dooblin korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú, hatsoros, takarmányminőséget adó őszi hibrid árpa. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 10,7 t/ha-os (Bozzai 11,9 t/ha) termésátlagot ért el. Kiváló a bokrosodóképessége, erős a kalászorsója. Intenzív termesztéstechnológiába ajánlott hibrid árpa. Az árpa számára optimális vetésidőhöz viszonyított kései vetéseket is jól tolerálja, ajánlott vetőmagnormája: 200 csíra/m2.

Fajtáinkról, hibridjeinkről és fejlesztési eredményeinkről tájékozódjon a 2023. évi Őszi kalászos technológiai kiadványunkból vagy érdeklődjön szaktanácsadó kollégáinknál!

Az új repcegeneráció minden eddiginél stabilabban áll a lábán

2024. július 16. 10:40

Ismerkedjen meg a RAPOOL teljes repcekínálatával, valamint a legújabb hibriddel, mely ennek a generációnak a képviselője.

Hetekkel korábban virágzott a repce, hamarabb kezdődhet az új vetés

2024. július 14. 08:10

Az időjárási és klimatikus viszonyok felborulása miatt manapság a gazdáknak folyamatosan figyelniük kell az érési fázist a termőterületükön.

Jövedelem-maximalizálás repcében. Mi számít? Olajtartalom, betegségellenállóság, becőstabilitás?

2024. július 11. 16:40

Hibrid oldalról a legfontosabb szempontok közé tartozik a termésstabilitás, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, hatékony tápanyag-felhasználás, becők pergésellenállása és az olajtartalom.

A stresszkezelés a vetőmaggal kezdődik

2024. július 10. 11:40

Válasszon a SAATEN-UNION stressztűrő, az új kihívásokhoz kiválóan alkalmazkodó kalászos fajtái közül!

Őszi vetéstechnológia - A megfelelő körülmények

2021. augusztus 17. 10:26

Az őszi vetésű növények már a kezdetektől nagy figyelmet igényelnek. Az időjárás viszontagságai miatt nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű magágyba kerüljenek, mely kellő mértékig biztosítja a nedvességet is. Így nemcsak a vetésre, hanem a talaj-előkészítésre is oda kell figyelni.

Nem hittem, hogy egy talajtani tábor izgalmas lehet…

2020. szeptember 19. 13:42

„Talajtani tábor? Erre tényleg kíváncsiak a fiatalok? Nekem ez a program elsőre minden, csak nem csábító” - kezdtem a beszélgetésünket őszintén, némi szkeptikus hangvétellel.

DEREKAS helytállás a kalászosok védelmében

2022. február 22. 10:54

A KITE Zrt. a 2022-es évben egy széles termékkört átölelő kalászos csomagot kínál a gazdálkodók részére. A csomag DEREKAS néven kerül forgalomba és négy terméket tartalmaz: két gombaölő szert a növények egészségének védelme érdekében, melyek alkalmazhatóak a tenyészidőszak teljes ideje alatt, egy rovarölő szert, hogy az állományunk mentes legyen mindennemű károsítótól, valamint egy magas hatóanyag-tartalmú lombtrágyát. Ezek a csomagalkotók hozzásegítik a gazdálkodókat egy jó minőségű, magas terméshozam eléréséhez. Lássuk egyenként, mire is szolgálnak az alábbi készítmények.

Kipróbáltuk a legújabb JCB rakodógépeket és traktorokat (+VIDEÓ)

2022. október 18. 15:34

Nemcsak körbejárhattuk, de ki is próbálhattuk az innovatív JCB megoldásokat, többek között a brit gyártó új, elektromos hajtású teleszkópos rakodógépét, vagy az iCON monitorral felszerelt Fastrac-ot.

Gépészet Videó