23℃ 16℃
június 8. Medárd, Helga
Növényvédelem
Fizetett tartalom

A kukorica és az aflatoxin

Agrofórum Online

A kukorica termésszintjét számos abiotikus és biotikus tényező befolyásolja, melyek közül az éghajlat szerepe az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt.

A szántóföldi növényeink közül a kukorica jelenleg is az egyik legjelentősebb gabonanövényünk. Terméshozamának növekedési üteme a nemesítői munka eredményeinek és a folyamatosan fejlődő technológiai elemeknek köszönhetően felülmúlja a többi növénykultúráét. A termésszintjét azonban számos abiotikus és biotikus tényező befolyásolja, melyek közül az éghajlat szerepe az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2022-es jelentése szerint a felmelegedés mértéke Európában nagyobb a globális átlagnál és gyorsuló tendenciát mutat. Az elmúlt években megnőtt az egész kontinensre kiterjedő aszályos évek száma, melynek káros következményeit hazánkban is egyre gyakrabban tapasztaljuk.

A számottevő csapadékhiány és a forró időjárás miatt a kukoricatermesztőknek 2024-ben is szembesülniük kellett a kukoricatábláik legyengült állapotával, melynek következményeként a növényállomány 23 héttel hamarabb száradásnak indult, de több tábla teljesen ki is száradt.

További problémát jelent, hogy a növényállományt a különböző mikotoxinokat termelő gyengültségi (diszpozíciós) kórokozók is jóval könnyebben támadták meg. Hazánkban a Fusarium fajok mellett szántóföldön is egyre gyakrabban okoznak gondot a különböző Aspergillus fajok, melyek közül az A. parasiticus és az A. flavus a legfontosabbak kukoricában.

Az aszpergilluszos csőpenészről

A kukorica aszpergilluszos csőpenészesedését okozó Aspergillus fajok a talajban telelnek növénymaradványokon micélium, vagy szklerócium formában. Ezek a szaporítóképletek jelentik a következő év fertőzési forrásait.

A szkleróciumok kicsíráznak, hifákat és konídiumokat termelnek, melyek rovarok és szél útján terjednek a környezetben és jutnak a kukoricacsövekre. A cső fertőzése a kukorica virágzásakor és a szemtelítődés időszakában történik. A konídiumok a kukorica bibeszálaira jutnak, majd azon kicsíráznak és rajtuk keresztül kolonizálják a csőkezdeményt.

A szemek fertőzése a magok érését követően történik. Növekedésüknek kedvez a magas hőmérséklet (>28 ℃). Optimális számukra a 37 ℃, de széles tartományban, akár 12 és 48 ℃ között is képesek növekedni. Ilyen időjárási körülmények mellett az Aspergillus fajok a kukoricaszemekben uralkodó kórokozóvá válhatnak és a betakarítás után a magtárban tovább fejlődhetnek.

A szárazságstressz és a rovarkárosítás is hozzájárul a kukoricanövények aszpergillusz-fertőzésének kialakulásához. A szárazság és a hőség rossz termékenyülést és szemtelítődést okoz, ami alkalmas az Aspergillus spp. gyors terjedéséhez, valamint a mikotoxintermelésnek is kedvez.

A fekete vagy zöld konídiumtömeg megjelenése a kukoricaszemeken aszpergilluszos csőpenészre utal, melyek legtöbbször a hernyórágások sebzésein és a csőcsúcs közelében jelentkezik.

Az aszpergilluszfertőzés a szántóföldön az érőfélben lévő, vagy érett magokban, valamint a betakarítás, a tárolás és a feldolgozás során is előfordulhat. „Gyenge” kórokozó, néhány százalékos fertőzöttségnél ritkán okoz többet.

A fertőzés nem feltétlenül jelenti az aflatoxin előfordulását, de egyértelműen jelzi a fertőzés megnövekedett kockázatát. A gomba toxintermelésének feltétele a 36-38 ℃ hőmérséklet és a magas páratartalom (≥ 85%).

Megfelelő körülmények mellett a fertőzést követő 24 órán belül megkezdődhet az aflatoxin termelődése. A toxinfelhalmozódásnak a száraz és forró időjárás kedvez, ill. a raktár alacsony oxigéntartalma is segíti azt.

Fontos megjegyezni, hogy látható sérülés vagy penészgyep nélkül is tartalmazhatnak aflatoxint a kukoricaszemek.

Az aflatoxin

A kukoricán leggyakrabban előforduló két Aspergillus faj (A. flavus és az A. parasiticus) a Flavi szekcióba tartozik és aflatoxinokat termelnek, melyek csoportosítása az eltérő kémiai szerkezetük és UV-fényben való fluoreszcenciájuk alapján történik.

A laktongyűrűt tartalmazó aflatoxinok UV-fény alatt zöld színben fluoreszkálnak. Ebbe a csoportba tartoznak a „zöld színű (Green)” G1 és G2 aflatoxinok. A ciklopentán-gyűrűs aflatoxinok UV-fényben kék színű fluoreszcenciát mutatnak, ezek a „kék színű (Blue)” B1 és B2 aflatoxinok. Az A. parasiticus faj a G és B, míg az A. flavus csak a Bcsoport aflatoxinjait termeli.

Fontos még megemlíteni az aflatoxin B1 fő metabolitját. Ez a végtermék az aflatoxin B1 toxinjához kötődő hidroxilcsoport után létrejött aflatoxin M1 (Milk), ami aflatoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó állatok tejéből és az abból készült tejtermékekből is kimutatható. Koncentrációját a tejiparban alkalmazott hőkezelések sem csökkentik számottevően.

dr. Szőke Csaba, dr. Spitkó Tamás, Csepregi-Heilmann Eszter, dr. Bónis Péter, 

dr. Berzy Tamás, dr. Árendás Tamás, dr. Pintér János, dr. Marton L. Csaba

HUN-REN, ATK, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2024. novemberi Extra számában olvasható.

KATTINTSON!

A gubacsokról, 8. rész - a gubacslakók közti kölcsönhatások

2025. június 7. 08:10

A gubacsok olyan fejlődési és növekedési rendellenességek, amelyeket más élő szervezetek tevékenységének hatására a növények hoznak létre.

Levéltetvek meggyen és cseresznyén – itt a megoldás!

2025. június 5. 13:10

A levéltetvek nemcsak a hajtásokat, de a termést is károsítják – korai, jól időzített védekezéssel megelőzhetjük a gondokat.

Időszerű növényvédelmi teendők közterületeket + videó

2025. június 5. 10:10

A júniusi meleg is egyre több növényvédelmi teendőt eredményez, de nemcsak a házikertekben, hanem a közterületeken is.

NAGY hírünk van! (videók, gyakorlati tippek, tanácsok)

2025. június 4. 14:10

Hazánkban elsőként kapott engedélyt a Coragen® 20 SC drónos kijuttatásra kukoricában. Részletes tudástár is segíti a felhasználókat.

Osztozunk a kockázatvállalásban - AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

2018. november 5. 12:55

Az AgriClime révén a Syngenta 2019-től már nem csupán az Artesian hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukorica termesztéshez, de pénz visszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel.

Nehézségek és alternatívák: mi várható kukorica és cirok fronton?

2025. március 7. 16:10

A Podcast legújabb adásában a kukoricatermesztés kihívásairól, illetve a cirokban rejlő lehetőségekről beszélgetnek a szakértők.

A feltételek adottak: egymillió tonnával több kukoricát termelhetnénk

2022. június 7. 11:46

Hektáronként átlagosan akár egy tonnával is növelhető lenne a betakarított kukorica mennyisége.

Hogyan befolyásolja az aszály a kukoricatermést?

2025. január 14. 08:10

Magyarországon az aszálystressz általában a tenyészidőszak második felében, a megporzás és a szemtelítődés idején jelentkezik, amikor a növények vízigénye a legnagyobb.