Növényvédelem
Fizetett tartalom

A kukorica és az aflatoxin

Agrofórum Online

A kukorica termésszintjét számos abiotikus és biotikus tényező befolyásolja, melyek közül az éghajlat szerepe az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt.

A szántóföldi növényeink közül a kukorica jelenleg is az egyik legjelentősebb gabonanövényünk. Terméshozamának növekedési üteme a nemesítői munka eredményeinek és a folyamatosan fejlődő technológiai elemeknek köszönhetően felülmúlja a többi növénykultúráét. A termésszintjét azonban számos abiotikus és biotikus tényező befolyásolja, melyek közül az éghajlat szerepe az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2022-es jelentése szerint a felmelegedés mértéke Európában nagyobb a globális átlagnál és gyorsuló tendenciát mutat. Az elmúlt években megnőtt az egész kontinensre kiterjedő aszályos évek száma, melynek káros következményeit hazánkban is egyre gyakrabban tapasztaljuk.

A számottevő csapadékhiány és a forró időjárás miatt a kukoricatermesztőknek 2024-ben is szembesülniük kellett a kukoricatábláik legyengült állapotával, melynek következményeként a növényállomány 23 héttel hamarabb száradásnak indult, de több tábla teljesen ki is száradt.

További problémát jelent, hogy a növényállományt a különböző mikotoxinokat termelő gyengültségi (diszpozíciós) kórokozók is jóval könnyebben támadták meg. Hazánkban a Fusarium fajok mellett szántóföldön is egyre gyakrabban okoznak gondot a különböző Aspergillus fajok, melyek közül az A. parasiticus és az A. flavus a legfontosabbak kukoricában.

Az aszpergilluszos csőpenészről

A kukorica aszpergilluszos csőpenészesedését okozó Aspergillus fajok a talajban telelnek növénymaradványokon micélium, vagy szklerócium formában. Ezek a szaporítóképletek jelentik a következő év fertőzési forrásait.

A szkleróciumok kicsíráznak, hifákat és konídiumokat termelnek, melyek rovarok és szél útján terjednek a környezetben és jutnak a kukoricacsövekre. A cső fertőzése a kukorica virágzásakor és a szemtelítődés időszakában történik. A konídiumok a kukorica bibeszálaira jutnak, majd azon kicsíráznak és rajtuk keresztül kolonizálják a csőkezdeményt.

A szemek fertőzése a magok érését követően történik. Növekedésüknek kedvez a magas hőmérséklet (>28 ℃). Optimális számukra a 37 ℃, de széles tartományban, akár 12 és 48 ℃ között is képesek növekedni. Ilyen időjárási körülmények mellett az Aspergillus fajok a kukoricaszemekben uralkodó kórokozóvá válhatnak és a betakarítás után a magtárban tovább fejlődhetnek.

A szárazságstressz és a rovarkárosítás is hozzájárul a kukoricanövények aszpergillusz-fertőzésének kialakulásához. A szárazság és a hőség rossz termékenyülést és szemtelítődést okoz, ami alkalmas az Aspergillus spp. gyors terjedéséhez, valamint a mikotoxintermelésnek is kedvez.

A fekete vagy zöld konídiumtömeg megjelenése a kukoricaszemeken aszpergilluszos csőpenészre utal, melyek legtöbbször a hernyórágások sebzésein és a csőcsúcs közelében jelentkezik.

Az aszpergilluszfertőzés a szántóföldön az érőfélben lévő, vagy érett magokban, valamint a betakarítás, a tárolás és a feldolgozás során is előfordulhat. „Gyenge” kórokozó, néhány százalékos fertőzöttségnél ritkán okoz többet.

A fertőzés nem feltétlenül jelenti az aflatoxin előfordulását, de egyértelműen jelzi a fertőzés megnövekedett kockázatát. A gomba toxintermelésének feltétele a 36-38 ℃ hőmérséklet és a magas páratartalom (≥ 85%).

Megfelelő körülmények mellett a fertőzést követő 24 órán belül megkezdődhet az aflatoxin termelődése. A toxinfelhalmozódásnak a száraz és forró időjárás kedvez, ill. a raktár alacsony oxigéntartalma is segíti azt.

Fontos megjegyezni, hogy látható sérülés vagy penészgyep nélkül is tartalmazhatnak aflatoxint a kukoricaszemek.

Az aflatoxin

A kukoricán leggyakrabban előforduló két Aspergillus faj (A. flavus és az A. parasiticus) a Flavi szekcióba tartozik és aflatoxinokat termelnek, melyek csoportosítása az eltérő kémiai szerkezetük és UV-fényben való fluoreszcenciájuk alapján történik.

A laktongyűrűt tartalmazó aflatoxinok UV-fény alatt zöld színben fluoreszkálnak. Ebbe a csoportba tartoznak a „zöld színű (Green)” G1 és G2 aflatoxinok. A ciklopentán-gyűrűs aflatoxinok UV-fényben kék színű fluoreszcenciát mutatnak, ezek a „kék színű (Blue)” B1 és B2 aflatoxinok. Az A. parasiticus faj a G és B, míg az A. flavus csak a Bcsoport aflatoxinjait termeli.

Fontos még megemlíteni az aflatoxin B1 fő metabolitját. Ez a végtermék az aflatoxin B1 toxinjához kötődő hidroxilcsoport után létrejött aflatoxin M1 (Milk), ami aflatoxinnal szennyezett takarmányt fogyasztó állatok tejéből és az abból készült tejtermékekből is kimutatható. Koncentrációját a tejiparban alkalmazott hőkezelések sem csökkentik számottevően.

dr. Szőke Csaba, dr. Spitkó Tamás, Csepregi-Heilmann Eszter, dr. Bónis Péter, 

dr. Berzy Tamás, dr. Árendás Tamás, dr. Pintér János, dr. Marton L. Csaba

HUN-REN, ATK, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2024. novemberi Extra számában olvasható.

KATTINTSON!

Foltok a repce levelén

2025. február 8. 10:10

Nem elég a különböző mezei rágcsálók, így a mezei pocok tömeges jelenléte, valamint a repce-szárormányos és a nagy repceormányos korai betelepedése az állományokba, hanem némi kórtani problémák is jelen vannak a legtöbb állományban.

Kalászosok: élettani sárgulás, élettani levélfoltosság

2025. február 6. 16:10

Az élettani eredetű problémák terén két, egymástól eltérő, a gabonák levelein jelentkező problémát különíthetünk el egymástól.

Metszés és növényvédelem

2025. február 6. 09:40

A metszés fontos fitotechnikai művelet, amelynek szakszerű elvégzésétől nemcsak a nagyobb termés, hanem még a növények élete is függhet.

A legjobb módszerek az invazív fajok elkerülésére

2025. február 6. 07:10

Az invazív fajok olyan növények, állatok vagy más élőlények, amelyek az eredeti élőhelyükön kívül telepednek meg, és ott gyorsan terjedve veszélyeztetik a helyi ökoszisztémát.

Hol a legjövedelmezőbb Magyarországon kukoricát termeszteni?

2020. május 5. 08:45

Vetőmag, talajfertőtlenítő, növényvédő szer, műtrágya, lombtrágya, hogy csak a legfontosabb input anyagokat említsük. Egyesével sem könnyű dönteni, de ha komplex termesztéstechnológiáról beszélünk hozzávehetjük a talajmunkát, a vetőgépet, a permetezőgép fúvókáját, az aratást, betárolást is és sort szinte a végtelenségig folytathatnánk.

Kockázatcsökkentés a kukoricatermesztésben

2023. február 24. 10:35

Fontos lenne végiggondolni, hogy milyen okok vezethettek ehhez az eredményhez és milyen intézkedéseket kellene tennünk a hasonló helyzetek elkerülésére.

Kérem vigyázzanak, az ajtók zárodnak! – Felértékelődő minőség a kukoricatermesztésben

2023. május 26. 13:06

Minden gazdálkodó jól tudja, hogy 2022 nem a kukorica éve volt, a termés mennyisége és minősége is messze elmaradt az elvárttól. A rendkívüli aszály miatt bizonyos régiókban egyáltalán nem volt mit betakarítani, ahol pedig volt termés, ott minőségi problémákkal küzdöttek. Ennek tükrében jogosan merül fel a kérdés: Hogyan alakul a jövő?

Szélsőségek a kukorica árában: továbbra is nagy a bizonytalanság

2023. november 11. 16:40

Nagyon emlékezetes év lesz 2023 a magyar gazdálkodók számára. Egy év alatt a tények és remények mondhatni megjárták a mennyet és a poklot. A klímaváltozásból adódó időjárási anomáliák, a globális világ gazdasági és politikai hatásai nem kerülték el Magyarországot sem, soha nem látott bizonytalanságot, szélsőséges gazdálkodási környezetet teremtve a mezőgazdasági termelők számára. Ennek eredményei pedig a kukoricatermesztésben is megjelentek.