Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Ennyit változott a repce növényvédelme három évtized alatt

Ennyit változott a repce növényvédelme három évtized alatt

Agrofórum Online

Az őszi káposztarepce a napraforgóhoz hasonlóan meglehetősen nagymértékben igényli a hatékony növényvédelmet. Eltérően a többi szántóföldi növénykultúrától, a repce esetében nem a gyomirtás, hanem döntően az állati károsítók elleni védelem a felelős a kezelések számának és a növényvédelmi költségek döntő hányadáért.

A repce igényes növény, így termesztésébe semmiképp sem célszerű úgy belevágni, hogy akár a talajművelés, akár a növényvédelem tekintetében ne lennénk szinte mindenre felkészülve. A repcében előforduló növényvédelmi problémák, döntően a zoológiai eredetű problémák sorát az 1994. évi 8. számunkban több szerző is kellő részletességgel kitárgyalta. Mindezek mellett egy későbbi, a 11. számban Szilágyi Kálmánné és Zaják Árpád zoológusoknak a mezei pocokról írt cikkére is szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét.

Hogy kerül a repce esetében a mezei pocok (és társai, a különböző pockok és egerek) a képbe? Leginkább úgy, hogy a repce ideális tartózkodási és táplálkozási terület számukra. A talaj körülbelül egy évig bolygatatlan, a felnövekvő zöld biomassza igencsak nagy (tehát meglehetősen nagy tömegű táplálékot biztosít) és ez a biomassza egy idő után már hatékony védelmet is nyújt a rágcsálóknak, főképp a szárnyas ragadozókkal szemben.

Veszélyben a melegvérű állatok

A már 10-12 leveles állományban a pockok tevékenysége majdnem rejtve zajlik és sok ragadozó már nem is tud hozzájuk férni. A szerzők teljesen világosan leírják, hogy miért és mikor lehet a csalétkes irtásra használt klórfacinon hatóanyagú készítmény (akkoriban a Redentin 75 volt engedélyezve) veszélyes a vadon élő melegvérű állatokra, elsősorban a nyulakra.

Kiemelik azt is, hogy döntően olyan helyeken lehet igen eredményes a használata, ahol a mezei rágcsálók alig találnak más, alternatív táplálékot. A zöld növényi részekkel teli területen a készítménytől kellő hatékonyság nem várható el.

Fokozottan igaz ez a repcére, amely keresztesvirágú növény lévén K-vitamint termel, amely a véralvadásgátló hatóanyagok ellenszere. Így a repcében a véralvadásgátlós kezelések hatékonysága mindig kisebb lesz, mint más kultúrákban.

A mezei rágcsálók eloszlása egy táblán szinte minden esetben gócos, heterogén, így a teljes felületre kijuttatott rágcsálóirtó készítményt a szerzők leírása szerint a pockok és társaik nem gyűjtik össze a járataiktól távol eső területekről. Így azt más állatok összegyűjthetik, elfogyaszthatják és ez könnyedén a mérgezésükhöz, elhullásukhoz vezethet.

Ha belegondolunk a napjainkban engedélyezett mezei rágcsálók elleni csalétkes védekezésre, akkor látható, hogy az engedélyező hatóság pont a teljes területkezelés megtiltásával sikeresen megoldotta ezt a problémát.

Véralvadásgátló készítmények – csak szükséghelyzetben

A járatkezelésnél – helyes kivitelezés esetén – nincs lehetőségük a szántóföldön kószáló egyéb melegvérű állatoknak hozzáférni a mérgezett csalétekhez. Az is újdonság napjainkban az egy emberöltővel ezelőtt fennálló pocokirtási lehetőségekhez képest, hogy a napjainkban már csak szükséghelyzeti engedéllyel alkalmazható véralvadásgátló készítmények (Pocok Tox Max, Rodent Stop) mellett lehetőség van szintén járatkezeléssel cink-foszfid hatóanyagú „zöldkönyves” készítmények (Ratron GL, GW, ST) használatára is.

A fémfoszfid véralvadásgátló lehetőségek közötti választás során segítségünkre lehet az a tény, hogy a fémfoszfidokból nedvesség hatására szabadul fel a tényleges mérgezést kiváltó foszfor-hidrogén gáz.

Ez a nedvesség sajnos nemcsak akkor léphet kapcsolatba a mérgezett csalétekben levő fémfoszfiddal, amikor a mezei rágcsáló azt lenyelte, hanem nedves, esős párás időben is. Ha a csalétekben levő fémfoszfid (a jelzett készítmények esetében 8% cink-foszfid) már átalakult, akkor az a csalétek a továbbiakban már teljesen hatástalan lesz.

A mérgezett csalétekből fejlődő gáz viszont messze kevés ahhoz, hogy a járatban belégzés útján elpusztítsa a rágcsálókat. A mérgezett csalétkek nem gázosító szerek!!!

Előnye ugyanakkor a fémfoszfid hatóanyagú készítmények csoportjának, hogy ellenük nincs ellenszer az elfogyasztás után és nem okoznak szekunder mérgezést az elhullott rágcsálókat esetenként elfogyasztó ragadozók között.

A véralvadásgátlóknak, így a klórfacinonnak ugyanis van ellenszere, a K-vitamin, amely zöld növényekben található meg és a keresztesvirágú növényekben, így a repcében is nagyobb mennyiségben fordul elő. Ezért is lehetséges az, hogy a repcékben végzett rágcsálóirtások esetenként viszonylag kicsi hatékonysággal járnak.

T-fák használata

A szerzők cikkük végén kitérnek egy olyan kihasználatlan lehetőségre, amely az integrált növényvédelembe kiválóan beilleszthető, annak szerves része lehet és méltatlanul el volt hanyagolva, úgy 30 éve, mind napjainkban is.

Itt a természetes ellenségek, elsősorban a szárnyas ragadozók (ölyvek, vércsék, baglyok) tevékenységének segítésére gondoltak a szerzők. A T-fák leütése a pocokkal veszélyeztetett területekre, azok vándoroltatása olcsó és hatékony módszer a mezei rágcsálók ellen.

A ragadozók jelenléte igen jól jelzi, hogy hol van probléma és hiányuk azt is jelzi, hogy mikor süllyedt a rágcsálók népessége egy olyan nagyon alacsony szintre, amikor a ragadozó madaraknak azon a helyen már nem éri meg lesben állni.

A természetben előforduló hasznos szervezetek segítése, így többek között a mezei rágcsálókkal táplálkozó ragadozó madarak segítése a T-fák kihelyezésével egyáltalán nem a biotermesztéssel foglalkozó gazdák privilégiuma!

Szinte minden majorságban van olyan hulladék faanyag, amelyből ilyen alkalmatosságok tucatszámra állíthatók elő. A létező legolcsóbb védekezési módszer, amely nem károsítja az élővilágot (erről azért a mezei rágcsálóknak vélhetően más a véleménye!), és nincs ellene hatékony ellenszer.

(Fotó: Uschi Dugulin/Pixabay)

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Korán veszélyeztethetnek a levéltetvek a napraforgóban

2024. április 18. 05:40

A talajlakó kártevők (döntően drótférgek) és a fiatalkori kártevők (barkók) mellett az idei évben a levéltetvek rendkívül korai és erős támadására is fel kell készülniük a gazdálkodóknak a napraforgónál.

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

Mospilan nyereményjátékot hirdetett a Sumi Agro Hungary Kft.

2024. április 17. 09:40

A Sumi Agro Hungary Kft. 2024. március 1-jén indította el Mospilan nyereményjátékát azzal a szándékkal, hogy a Nippon Soda által gyártott és itt Magyarországon a cég által forgalmazott eredeti japán terméket népszerűsítse a felhasználók körében, és egy kis jókedvet hozzon ebbe a mai nehéz világba.

UMBERTO KWS – A jövő piacvezető hibridje

2019. július 17. 06:33

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munka és tesztelést követően került a hazai repce piac élére.

Indítsa be növényei kora tavaszi fejlődését nitráttartalmú nitrogén-műtrágyával!

2023. január 24. 14:25

Miután a téli nyugalmi időszak befejeződik, folyamatosan biztosítani kell a nitrogénellátást, főleg az alulfejlett repce és őszi búza vetések esetében.

Fókuszban a genotípus – fajta/hibridspecifikus agrotechnika alapelvei a búzánál és repcénél

2019. március 15. 08:57

A genotípus helyes vagy helytelen megválasztása egy adott növény esetében már „starthelyzetben” eldöntheti a növény termesztésének hatékonyságát, jövedelmezőségét. A genotípust egyszerre kell adaptálnunk az ökológiai feltételekhez (időjárás, talaj), valamint az agrotechnikai elemekhez (előveteménytől a trágyázáson, növényvédelmen át a betakarításig).

A negyedéves készletadatokra vár a piac

2020. március 31. 08:02

Nyomás alatt áll a kukorica ára, továbbra is rendkívüli mértékben aggódunk az etanolüzemek jövőjével kapcsolatban.