Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

AktyShield kúra belsőleg – avagy a szőlőnek is jár a feltöltődés

Kwizda Garden

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadásától kezdve gondoskodni kell.

A fakadást követően felgyorsul a hajtások növekedése, intenzív vegetatív gyarapodásnak indul a növény. A gyorsan fejlődő zöld tömeg védelmét felszívódó készítménnyel lehet igazán hatékonyan „lekövetni”. A kálium foszfonát (foszforossav) rendkívül gyorsan szívódik fel és szállítódik a növényben, folyamatos belső védelmet nyújtva a peronoszpórával szemben az intenzíven növekvő növényi részekben is. Védő hatása akkor érvényesül megfelelően, ha „feltöltjük” vele a növényt.

Az AktyShieldet 4-5 leveles állapottól kezdve, legalább 3-4 alkalommal, blokkszerűen használjuk, maximum a virágzás végéig, átlagosan 2-3 l/ha dózissal. A kisebb dózis akkor indokolt, ha egyidejűleg kontakt hatóanyagot is használunk peronoszpóra ellen. Csapadékos tavaszon, amikor nagyobb a fertőzési nyomás, a legbiztonságosabb megoldás a szisztemikus és kontakt hatóanyagok kombinációjából származó előnyök egyesítése.

Tovább olvasom a cikket a Kwizda Garden honlapján.

További információ:
Kwizda Garden weboldal
Kwizda Garden / Professzionális Kertészet | Facebook

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Korábban termesztettek borszőlőfajtát, mint étkezési célút

2023. március 24. 14:51

A világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Science magazinban közölt eredmények egészen új megvilágításba helyezik a szőlő kultúrevolúcióját.

AM: egyre erősebb a magyar borászati ágazat

2022. szeptember 23. 11:39

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Geönczeöl Pince, a hagyományos borászat nyomában

2022. augusztus 17. 07:34

A Geönczeöl pincészetben hagyományos módszerekkel dolgoznak, amelyhez hátteret a löszbe vájt, állandó hőmérsékletű pincék adnak.

A Dóka Éva Pincészete és a Zalai borvidék

2020. február 17. 04:38

Összefogtak a borvidék borászai és életre hívták a zalai zászlósbor kezdeményezést. Az idén tavasszal bemutatkozó cuvée neve egyelőre még titok, de júniusban már kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.