Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért – AktyShield

Kwizda Garden

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége. A károsítása nyomán akár 80–100%-os lomb- és fürtkár alakulhat ki, ezért a hazánkban köztermesztésben levő szőlőfajták többségét tekintve, peronoszpóra elleni rendszeres védekezés nélkül, minőségi szőlőtermesztés nem folytatható.

A kórokozó levél- es fürtmaradványokban, úgynevezett oosporákkal telel át. Az ezekből rajzó zoosporák csapadék hatására a levelekre jutva csíratömlőt fejlesztenek és a sztómán át behatolnak a levél szövetébe. Ez a folyamat okozza az első látható tünetet a levél színén, az úgynevezett olajfoltot. A levél fonókán pedig megjelenik a fehér színű sporangiumtartó gyep, ahonnan újabb csapadék hatására, folytatódik a fertőzés. A folt végül bebarnul, elszárad.

A mankoceb hatóanyag kivonásával tovább csökkent a kórokozó ellen felhasználható növényvédő szerek köre a szőlő virágzás előtti időszakában. A Kwizda egy olyan rézmentes, felszívódó készítménnyel bővítette a portfólióját, melynek segítségével rugalmasan alakítható a peronoszpóra elleni védekezési stratégia. Az AktyShield hatóanyaga, a kálium-foszfonát egy növényi védekezőképességet stimuláló (immunizáló), valamint közvetlen fungicid hatással is rendelkező, felszívódó hatóanyag (FRAC kód: P07).

Peronoszpóra kivirágzása bogyón

Az AktyShield dózisa 1–4 l/ha, permetlé mennyisége 200–1000 l/ha, ami rugalmas felhasználást tesz lehetővé. Javasolt kisleveles állapottól kezdve, 3-4 alkalommal, blokkszerűen használni a virágzás végéig. Az első permetezésre akár önállóan kijuttatva, 2 l/ha dózisban, a további kezeléseknél a felszívódó és kontakt hatóanyagok kombinációjából származó előnyök egyesítését javasoljuk. A további permetezéseket az AktyShield (2 l/ha) + Dionys 80 WG (1,5 kg/ha) kombinációval folytatva a peronoszpóra mellett a szürkerothadás ellen is meg tudjuk védeni a szőlőt, akár a virágzásban is – versenyképes áron. Ennek a kombinációnak a további előnye, hogy mind a felszívódó kálium-foszfonát, mind a kontakt folpet több hatáshelyű hatóanyag, ami a rezisztencia elleni harcban fontos érv.

A kezeléseket a fertőzésveszélyes időszakban előrejelzésre alapozottan, preventíven, a tünetek megjelenése előtt kell elkezdeni! Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is.

Tovább olvasom a cikket a Kwizda Garden honlapján.

Neiner János
Kwizda Agro Hungary Kft, Garden Ágazat
növényvédelmi szakmérnök, szőlő szaktanácsadó
Mobil: +36 20 967 4116
janos.neiner@kwizda.hu

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Hogyan lett egy NB I-es álomból világszínvonalú borászat?

2025. augusztus 11. 16:10

A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, ifj. Lőrincz György a hagyományok tiszteletéről, a modern borászat kihívásairól és az egri borvidék erejéről mesél.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

Sagmeister Borászat: cél a komplexitás és nem a feszesség

2022. január 23. 04:36

Sagmeister Ernővel a Szerémi borvidékről, a bolgár örökségről és természetesen a díjazott borról is beszélgettünk.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.

Szőlőfeldolgozó üzem épül Ordacsehiben

2022. január 15. 10:34

A fejlesztéssel olyan feldolgozókapacitás jön létre, amellyel a 3461 hektáros Balatonboglári borvidék szőlőtermelői nagyobb hozzáadott érték előállításával nagyobb jövedelemhez juthatnak.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.