Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Fókuszban a szója! – Tápanyag-utánpótlás a TIMAC AGRO ajánlásával

Timac AGRO Hungária Kft.

A kukorica és napraforgó mellett jelentős tavaszi kultúránk a szója. Magyarországon a szóját nagyobb területen jellemzően a nyugati, dél-nyugati vármegyékben – Zala, Vas, Somogy, Tolna, Baranya – termesztik. Felhasználás, termeszthetőség és jövedelmezőség szempontjából azonban egyre ígéretesebb növénynek mondhatjuk, az egyre inkább melegedő, aszályos éghajlat vagy az élelmiszeriparban betöltött szerepe miatt, különösen a növényi étrendet folytatók körében.

A szója felhasználási területei

A szója Kelet-Ázsiában őshonos növény, termesztése évezredes múltra tekint vissza. Európába a 18. században került be, elsősorban takarmánynövényként. Kína és az USA után, Európa jelenleg közel 35 millió tonnát állít elő, belföldi élelmiszeripari fogyasztásra és külföldi takarmányexportra egyaránt, ezzel a harmadik legnagyobb felhasználó a világon.

A szójabab növényi húspótlóként (tofu vagy szójababsajt), vagy a keleti ételekben markáns ízt nyújtó szójaszószként, de növényi tejként és fermentált termékként (tempeh) is egyre népszerűbb.

Érdekesség, hogy a „szója” szó a japán, a sójú (醤油, しょうゆ) szóból ered, melynek jelentése: szójaszósz. Az ipari szektorban biodízel és bioműanyag előállítás a meghatározó, így környezettudatosság szempontjából is egy jó alternatív energia és alapanyag forrásként szolgál.

Mezőgazdasági felhasználása takarmánynövényként jelentős, így állategészségügyi vonatkozásában a megfelelő minőségű fehérje és energiaforrás biztosítása létfontosságú az állatok egészséges fejlődéséhez és szaporodásához.

Forrás: Tudnivalók a szója növényről

A szója termeszthetősége, tápanyagellátási szempontból

A szója biztonságos termeszthetősége tápanyag-utánpótlási szempontból, a fajtaválasztás, gyomirtás és környezeti faktorok mellett, két fő pilléren alapszik: a korai növénykondicionálás és a termékenyülés támogatása, azonban nulladik tényezőként fontos megemlítenünk a talajkondicionálás jelentőségét.

Talajkondicionálás

Az egészséges gyökér- és gümőfejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő szerkezetű, levegőzöttségű és gazdag mikrobiommal rendelkező talaj kialakítása, ami a megfelelő kalcium utánpótlással kezdődik.

Mindannyian tisztában vagyunk a talajsavanyodás folyamatával, amely a romló talajszerkezet és elsavanyodó kémhatás következtében tápanyagfelvételi problémákhoz, csökkenő gyökértömeghez és csökkenő Rhizobium aktivitáshoz vezet.

Az egészséges rizoszfréra kialakítását, gyors pH korrekciót és biostimulátoros támogatást adhatunk a növényeknek a gyökérfejlődés során, könnyen kijuttatható, melegen granulált PHYSIOMAX és magas foszfor tartalmú PHYSIO MESCAL G18 biostimulátor tartalmú, talajkondicionáló termékeinkkel.

Korai növénykondicionálás

Az őszi talajfeltöltések után azonban támogatnunk kell a szóját a kezdeti vegetáció során is. Fókuszunk ilyenkor az erőteljes gyökérzet, a homogén és ellenálló állomány kialakításán kell, hogy legyen.

A gyomirtás sokszor megviseli a fiatal növényeket, így a regenerálódáshoz szükséges energia képzéséhez szükséges folyamatokat érdemes támogatnunk. Ebben nyújtunk segítséget a FERTIACTYL® biostimulátoros lombtrágya termékcsaládunk termékeivel.

A FERTIACTYL STARTER egy gyökérstimulátor tartalmú NPK oldat, ami segíti a gyökérfejlődést és nagyobb ellenállóságot biztosít a stresszfakrotokkal szemben, a tápanyagokat pedig könnyen felvehető humin- és fulvosavas komplexben tartalmazza.

A FERTIACTYL RADICAL a fent említett előnyök mellett, a szója kezdeti bórigényének pótlására szolgál, a hozzáadott mangán pedig a beltartalmi értékek, cukrok, szénhidrátok képzésében fontos.

Termékenyülés támogatása

A zavartalan fejlődéshez és termékenyüléshez fontos, hogy megértsük az erre a fenológiai szakaszra kifejlesztett biostimulátorok hatásmechanizmusát és az általuk nyújtott előnyöket. Egy szójabab 44% szénhidrátból, 38% fehérjéből és 18% olajból áll, így nemcsak olajnövénynek, de fehérjenövénynek is tekinthető.

Ez azt jelenti, hogy az olaj és fehérje előállításához nagyon sok energiára, azaz glükóz molekulára van szükség, ami a fotoszintézis során előállított egyik végtermék. A megfelelő energia biztosításához így -a kritikus időszakokban is, mint virágzás és terméskötődés- elengedhetetlen a fotoszintézis folyamatának támogatása.

A SEACTIV biostimulátor komplexben található izopentil-adenin serkenti a zöld színtestek, klorofillok képzését, egyre nagyobb színteret biztosítva ezzel a fotoszintézis folyamatának zavartalan lezajlásához. Emellett gyorsítja a tápanyagszállítást, elősegíti a tápanyagok jobb beépülését és növeli a sejtek ellenálló képességét.

A SEACTIV termékek egy extrémebb stresszhatásnak kitett tengerparti hínárból kinyert antistressz-fehérjét, glicin-betaint tartalmaznak, így tudnak támogatást nyújtani a kritikus helyzetek leküzdésében (fagy, sóstressz, szárazság) azoknak a növényfajoknak, amikben az említett ozmolit fehérje jóval lassabban vagy egyáltalán nem (pl. paradicsom) termelődik.

A glicin-betain fenntartja a sejtek ozmotikus nyomását, javítja a stresszelt növény vízháztartását. A TIMAC AGRO lombtrágyáiban kettős hatás érvényesül, hiszen a biostimulátor mellé a megfelelő tápelemkomplex is kijuttatásra kerül, az adott növekedési fázis tápanyagigényéhez mérten.

A generatív szervek képzéséhez, a termékenyülési folyamatokhoz szükséges a megfelelő bórpótlás. A SEACTIV ALPHA (korábban: FERTILEADER ALPHA) nitrogénnel és foszforral kiegészítve, a SEACTIV GOLD (korábban: FERTILEADER GOLD) termékünk pedig hozzáadott molibdén tartalommal juttatható ki virágzás előtt, a biostimulátor pedig segíti a tápelemek megfelelő hasznosulását.

Szója jövedelmezősége

Az olajos kultúrák közül a szója hektáronkénti terményárát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el, az őt megelőző repce viszont a növényvédelmi kezelésekkel kevésbé jövedelmező kultúra. A szója jelenlegi terményára gyakorlatilag megegyezik egy magas olajsavas napraforgóéval.

A szójatermesztés profitabilitása a szakmai tudáson és elhivatottságon, az időjáráson, a gazdasági körülményeken, a szerencsén és még sok más tényezőn múlik. A talajok tápanyag összetételének ismerete azonban egy felelősségteljes és kifizetődő vállalás a gazdálkodók részéről. Az idén 10 éves YIELD SERVICE szolgáltatásunk személyre szabott tápanyag-utánpótlási tervet adunk az Ön kezébe, a tudatosan és költséghatékonyan termesztéshez, most jubileumi promócióval!

A TIMAC AGRO az Ön partnere a szója tápanyag-utánpótlásában is!

Komposzt, istállótrágya, szaruőrlemény: melyik a legjobb?

2025. november 5. 08:10

Az organikus trágyák nemcsak a növényeket, hanem a talajt is életre keltik – a fenntartható, egészséges kertészkedés alapjai.

Pétisó, a nitrogén-utánpótlás világbajnoka

2025. október 31. 19:10

A Pétisó 1932 óta a magyar gazdák megbízható nitrogénforrása: nem savanyítja a talajt, sőt kalciummal és magnéziummal is gazdagítja.

A jó indulás fél siker – mi történik a kalászosokban ősszel?

2025. október 22. 15:10

Az őszi kalászosok sikerének háromnegyede már ősszel eldől – a gyökérfejlődés és a bokrosodás most határozza meg a jövő évi hozamot.

A szerves anyagok lebontását elősegítő mikrobiális talajélet

2025. szeptember 29. 09:10

A szerves anyagok lebontása nélkül nincs talajtermékenység – de mi minden befolyásolja a folyamatot?

Négy napos drágulás után csökkent a kukorica ára

2020. május 30. 08:18

Európában ismét zömmel drágultak a gabonafélék, csak a kukorica kurzusa csökkent valamelyest.

Amerikában az eladók, Európában a vevők kerültek fölénybe

2023. május 20. 05:37

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Szójának áll a világ

2023. november 14. 10:10

Magyarországnak, a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is.

Így váltható ki a szója és a napraforgó termesztése?

2023. december 18. 10:10

A tudósok szerint ha tenni akarunk az éghajlatváltozás ellen, jobban járunk a laboratóriumokban előállított olajokkal és zsírokkal, mint a szója vagy a napraforgó termesztésével.