Zöldítő
Zöldítő

2,5 millió facsemetével gazdagodott a Pilisi Parkerdő

2,5 millió facsemetével gazdagodott a Pilisi Parkerdő

Pilisi Parkerdő Zrt.

A Pilisi Parkerdő saját erdőfelújítások és erdőtelepítések, valamint megbízásos munkák során 2023-ban 2,5 millió facsemete ültetésével erősítette és gyarapította Budapest, illetve tágabb környékének legfontosabb klímavédelmi és rekreációs zöld infrastruktúráját, az erdőket.

Idén a Parkerdő életében ezen kívül nagy szerepet kapott a Városierdő-fejlesztési Program, valamint jó eredményeket mutatott az Erdőbarát Rendezvény program. A Pilisi Parkerdő 2023-as évének az erdők fenntartható, természetközeli kezelésén kívül legfontosabb szakmai tartalma a három éve indított Városierdő-fejlesztési Program folyatása volt. 

„A Városierdő-fejlesztési Program harmadik évében számos, budapesti önkormányzatok és piaci szereplők támogatásával megvalósított kisebb, kerületi erdőfejlesztésen, egy nyolc eseményből álló szakmai workshop-sorozaton és egy általunk szervezett, budapesti városierdő-konferencián vagyunk túl.

A program eddigi tapasztalatainak ismeretében röviden azt lehet mondani, hogy az általunk kezelt, összesen 3600 hektár területű, állami tulajdonú fővárosi erdő elsődleges szerepe Budapest klímavédelme, másodlagos pedig az emberek számára nyújtott rekreációs-egészségvédelmi funkciói. A program folytatása során minden mást ezeknek a legfontosabb szempontoknak rendelünk alá” – mutatott rá Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. 

A Parkerdő két éve indította el Erdőbarát Rendezvény programját, amelyhez olyan szervezők, vállalkozások csatlakozhatnak, akik erdei programokat, túrákat, különféle versenyeket, illetve kulturális rendezvényeket kínálnak az érdeklődők számára. 

„Az Erdőbarát Rendezvény program egy szép és működő megállapodás a Parkerdő és mindazok között, akik üzleti tevékenységként szerveznek az általunk kezelt erdőkben programokat. A szervezők a megállapodással elfogadják a mi öt pontban összefoglalt „Erdőbarát Rendezvény kritériumunkat”, másrészt úgynevezett közösségi erdőfenntartási hozzájárulást fizetnek. Mi pedig segítünk nekik a programokat sikeresebbé tenni kommunikációs eszközeinkkel.

Az erdők egyre növekvő látogatottsága, s az ezzel járó növekvő terhelés mellett ilyen együttműködésekkel tudjuk fenntarthatóbbá tenni erdők és emberek kapcsolatát” – foglalta össze Reinitz Gábor. 

A Pilisi Parkerdő 2023-ban saját gazdálkodásából származó költségvetéséből mintegy 450 millió forintot fordított annak az erdei turisztikai infrastruktúrának a fenntartására, amelyet többek között az Erdőbarát Rendezvényeken résztvevők is használnak.

Az Erdőbarát Rendezvény program keretében a közösségi erdőfenntartási hozzájárulásokból a Parkerdő 2022-ban 9,3 millió, 2023-ban pedig már 11,6 millió forint bevételre tett szert.

Ezt az összeget többek között erdei pihenőhelyek felújítására-karbantartására, a Mogyoró-hegyi erdei iskola közelében kialakított új tanösvényre, de főképp szemétszedésre és a közjóléti-turisztikai infrastruktúra karbantartására fordította. 

2022-ben 2 millió, 2023-ban 2,5 millió elültetett facsemete

A Pilisi Parkerdő 2023-ban az általa kezelt erdőkben mintegy 145 hektárt érintően végzett erdősítést. A munkálatok során az erdészek összesen 716 ezer db facsemetét ültettek el és 13 750 kg cser és kocsánytalan tölgy makkot vetettek.

Emellett a Parkerdő az erdők természetes úton történő megújítása során az idei évben mintegy 250 hektáron többszázezer természetes úton kelt tölgy és cser magonc növekedését segítette, valamint 39 hektár új erdő telepítésére is sor került, összesen 124 ezer db csemete elültetése, és 11 100 kg cser makk vetése mellett.

A Pilis Parkerdő ezen felül vállalkozási tevékenység keretei között az ország több pontján hajtott végre növénytelepítéseket, melynek mértéke mintegy másfél millió darab fásszárú (különböző, zömmel őshonos cserje- és fafajok) növényre tehető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Beporzó rovarok védelme

2024. március 1. 10:15

Vannak olyan növények, amelyek már ebben a kora tavaszi időszakban is virágoznak. Ha jelen van a táplálékforrás, akkor pedig megjelennek azok a rovarok is, amelyek e növények nektárjával táplálkoznak és közben elvégzik azok beporzását is.

Elképesztő, mennyi erdei fülesbagoly telel át Magyarországon

2024. február 25. 12:10

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén.

Hogyan kerüljük el a kistavak elszigetelődését?

2024. január 5. 11:10

Az élőhelyek fragmentációja egyre növekvő globális fenyegetést jelent a természetes ökoszisztémákra, amelynek mérséklése és visszafordítása napjaink egyik legnagyobb kihívása a biodiverzitás megőrzése tekintetében is.

Magyar megfigyelés segítheti, mitől terjeszkedik villámgyorsan az aranysakál Európában

2023. november 16. 08:10

Párja pusztulása után egy nappal új nőstény szegődött egy hím aranysakál mellé Somogy megyében – derítették ki magyar kutatók az állatokra rögzített GPS-nyakörvek adatainak elemzésével. A világon egyedülálló megfigyelés egy korábbi sejtést igazol, és annak megértéséhez vihet közelebb, hogy a sakál miért képes Európa-szerte ennyire sikeres és rohamos terjeszkedésre.

Honnan tudhatom, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű facsemete?

2023. november 20. 04:39

Egy aktuális kérdéssel fordulok Önökhöz. Honnan lehet tudni, hogy jó minőségű egy szabadgyökerű gyümölcsfa?

Okozhat problémát a facsemete fejlődésében a vakond túrása?

2023. december 11. 04:36

Két hete ültetett cseresznye gyümölcsfa-csemete törzse mellett közvetlenül feltúrt a vakond. Jelenhet problémát a fa fejlődésében, a gyökerek erősödésében? Tavasszal ültessem át máshová miatta, vagy ne bántsam?

Le kell-e törni a fa koronája alatt fejlődő új hajtásokat?

2022. május 7. 04:37

Fiatal fáim törzsén új hajtások nőttek a korona rész alatt. Mi a helyes, hagyjam meg vagy törjem le azokat?

Több mint 152 millió facsemetét termeltek idén

2019. december 5. 10:02

A Magyarországon működő 400 csemetekertben idén több mint 152 millió facsemetét termeltek, ami azt jelenti, hogy a magyar erdészeti szaporítóanyag-termelés ki tudja elégíteni a belföldi erdőtelepítési igényeket.