Mi okozhatja az apró sárga és barna foltok kialakulását a mirabolán levelein?

Mi okozhatja az apró sárga és barna foltok kialakulását a mirabolán levelein?

Agrofórum Online

Sz. Lászlóné kérdése: Utcai mirabolán sorfáim levelein apró sárga és barna foltok sokasága jelent meg, a zöld levelek rohamosan hullani kezdtek. Hasonló fertőzési hullám már augusztusban is fellépet, de akkor megállt. Mi okozhatja, hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

A mirabolán, mirabolánszilva, vagy más néven cseresznyeszilva (Prunus cerasifera) díszfaként is ismert 5-8 méter magasra növő bokor vagy fa formájában. Viszonylag igénytelen fás növény, virágai fehérek vagy rózsaszínűek, gömbölyű termései éretten zöldesek, sárgák és piros, sötét vörös színűek lehetnek, beérve édesek, ehetők. Egyéb jelentős felhasználása is ismert: csonthéjas gyümölcsfa fajok, díszfák, díszcserjék alanyaként használják a kertészetek a szaporítóanyag előállításban.

A közeli botanikai rokonságban álló szilva, ringló szilva, őszibarack, kajszibarack, kökény és a mirabolánszilva növényeket egyaránt fertőzi a szilvarozsda gomba (kórokozó neve Tranzschelia sp.). A rozsdagomba fejlődésmenete bonyolult, 5 spóraformát képez, ezekből kettőt szellőrózsa (Anemone) fajokon. Ezt követően nyár elején telepedik a kórokozó a szilvafák leveleire.

levélrozsda a levél színén

A levelek színén apró, 1 mm–es sárga, többnyire szegletes foltok láthatók, a foltok hátoldalán fejlődnek ki a rozsdabarna színű uredospóra telepek. A foltok körül a levéllemez gyors sárgulásnak indul, ezt követi a fertőzött levelek lehullása. Szétszóródó spórák felszaporodva járványokat okoznak. Csapadékos időjárás, magas páratartalmú éjszakákon megjelenő harmat, súlyos fertőzést vált ki.

Nyár végétől a vegetációs szezon végéig számíthatunk megjelenésére, károsítására. A szezon végére a gomba sötétbarna, feketés színű teliospórákat fejleszt a leveleken. A levéltünetek alakja, mérete azonos, csak a spórák színe változik feketére.

rozsdatelep a levél fonákon

Bár ismerjük a gomba minden fejlődési alakját, járványtanilag az Anemone gazdanövényen kifejlődő spóraformáknak nincs jelentőségük. A kórokozó a gyümölcsfák talajára, annak felszínére hullott fertőzött levelekben telel át, következő évig fertőzőképes marad.

Védekezés lehetőségei:

Csapadékos nyáron az első rozsdatelepek észlelésekor meg kell előzni a kórokozó felszaporodását, a járvány kialakulását. Mankoceb hatóanyagú kontakt gombaölő szer engedélyezett a kórokozó ellen. A szilva egyéb gombabetegségei ellen engedélyezett tebukonazol, piraklostrobin + boszkalid, valamint a ciprodinil + fludioxinil hatóanyagú kombinált felszívódó hatású szerek is hatásosak.

A gomba áttelelését megakadályozhatjuk a fertőzött levelek talajba forgatásával, beásásával. Szakszerű komposztálás során is elpusztulnak a levelekben áttelelő gombaképletek, érdemes ezt a vegyszermentes módszert is alkalmazni.

Káros a fán élő taplógomba?

2022. október 27. 04:37

Káros a fán élő taplógomba? A gomba kivágásával megszabadulhatunk tőle?

Tényleg termeszthető hazánkban is földimogyoró?

2023. január 15. 04:38

Tényleg termeszthető hazánkban is földimogyoró? Hogyan végezhető eredményesen a termesztése?

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24. 07:10

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?

Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

2019. január 31. 09:37

É. Zoltán kérdése: A tél beálltával egyre feltűnőbbé, láthatóvá válnak az elpusztult (kiszáradt) fenyők a környékünkön. Különösen a lucfenyőknél gyakori. Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?