Mitől foltosodik a tűztövis?

Mitől foltosodik a tűztövis?

Agrofórum Online

J. Réka kérdése: Tavaly ültetett tűztövis bokraimon vöröses színű lapos, de kiemelkedő foltok jelentek meg. Mik ezek?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Érdeklődő!

Közel egy évtizede jelent meg hazánkban egy feltűnő színű foltosodást okozó kártevő a tűztövisen. Házi kertekben, közterületeken, utcai szegélyként kiültetett egyedeken egyaránt előfordul. A kártevő, ami az elváltozást okozza, a tűztövis gubacsatka, tudományos neve Aceria pyracanthi. A levélatkák csoportjába tartozó kártevő szabad szemmel nem látható, jelenlétét a szívogatása nyomán keletkező levélfoltok jelzik.

A tűztövis gubacsatka szívogatásának hatására a leveleken, gyakrabban azok hátoldalán többségében kör alakú, 1-3 mm-es gyapjas, nemezes hatású, kissé kiemelkedő szövedék képződik, színe kezdetben zöldes, a levél színével azonos, majd beszínesedik, végső stádiumában élén, mély vörös színt nyer. A hátoldali foltok a levél színe felől bemélyednek, és a foltok gyakran összeérnek, összefolynak. A fiatal zsenge hajtásvégi leveleket fertőzi az atka, azokra húzódik az idősebb, keményebb levelekről.

Egyes vélekedés szerint, mivel „csak” a leveleken képződő foltok károsítják a bokrokat, nem is tekinthető lényeges kártevőnek. A szerző véleménye ezzel ellentétes, előfordulnak súlyosan fertőzött állományok, melyeknél már ép, menetes levél alig található. Ilyen esetekben jelentős kártevőnek tekintendő, és rendszeres kémiai védekezés nélkül az állomány leromlik.

A kártevő származási helyéről, biológiájáról keveset tudunk, életmódjára vonatkozó adatok nem találhatók. A hasonló kártételt okozó gubacsatkák fás gazdanövényeken a kéregrepedésekben, redőkben és a rügyekben telelnek át. A tűztövis örökzöld növény, a nemezes gubacsok a levéllel együtt télen is a bokron maradnak, az atkák abban történő áttelelése biztosított.

Védekezés

Megfigyelések szerint szaporító anyaggal is terjeszthető. A már fertőzött növények, beállt sövények mentesítésének eredménye kétséges, ezért vásárlásnál, telepítés előtt a növények lombjának alapos átvizsgálásával próbáljunk kártevőtől, kártételüktől mentes töveket kiválasztani. A kémiai védekezésnél két időszak különül el. Nyugalmi időszakban kénnel kombinált olajtartalmú szerekkel gyéríthetők a növényen áttelelő atkák. A hajtásnövekedéssel egy időben már megindul a szaporodásuk is, ekkor a frissen képződő gubacsos lombot mielőbb permetezzük felszívódó vagy transz-lamináris mozgású atkaölő szerrel. A kontakt hatású atkaölő szerek a szövedékben élő atkapopulációra nem gyakorolnak hatást, nem érik el azokat. Vegetáció során ismételt, tapadásfokozó anyagot is tartalmazó lombpermetezés lehet szükséges. A fertőzött sövények rendszeres metszésével a beteg levelek nagy része (fertőzési forrás) eltávolítható. Azokat ne hagyjuk a talajra lehullani, hanem metszésnél zsákban gyűjtsük össze megsemmisítésre.

Így vásároljunk növényeket tudatosan

2023. október 15. 12:10

A növényvásárlásnak is vannak alapszabályai, melyeket ha nem tartunk be, akkor pénzkidobás lesz a vége.

Gilisztaűző varádics: most kell megszedni növényi főzethez

2022. augusztus 28. 09:37

Mivel hatóanyagai figyelemre méltók, így növényi levekhez a kertben használható a gilisztaűző varádics.

Mi fertőzi meg a muskátlikat?

2020. június 18. 13:36

Ék alakban sárguló, kissé száradó foltokat találtam a muskátli leveleken. A tünetek csak pár levél esetében fedeztem fel. Mi fertőzhette meg a muskátlimat?

Az üldözött aranyvesszőfű, ami gyógynövény is lehetne

2023. április 30. 08:37

Egyszerű gyom vagy gyógynövény is lehetne? Nézzük, hogy mit érdemes tudni a Solidago-fajokról?