A cseresznyefát lehet ősz végén metszeni?

A cseresznyefát lehet ősz végén metszeni?

Agrofórum Online

Cseresznyefát lehet most metszeni? Vagy várjam meg a tavaszt ezzel a munkával? Két termő fám van.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Kérdésére a választ valószínű megadja a bekövetkezett időjárás. Először azt sorolom fel, hogy milyen időjárási viszonyok mellett szokták a téli metszési munkákat elvégezni. Arra alkalmas a fagymentes, száraz idő, amikor a sebfelületek hamar megszáradnak és a sebvédelem biztonsággal elvégezhető. Tehát esős, csepegős időben semmiképpen nem ajánlott.

Téli metszési munkákat házikertben, ahol néhány fa metszése a feladat, nem hetekig tartó megerőltető munka, a tél végén, tavasz elején célszerű elvégezni. Ilyen fenológiai állapotban már értékelhető a rügyek életképessége, arra lehet alapozni. Érdemes megvárni a téli fagy okozta esetleges sérüléseket, amiket már észlelni lehet, és az alakító, ritkító metszéssel együtt a fagykárosodott részek is eltávolíthatók. Fagyos téli napokon elsősorban az almatermésű gyümölcsfákat (alma, körte) szokták metszeni, ha munkaszervezési okokból arra szükség van.

Baktériumos (Pseudomonas) fertőzésnél mézgásodás képződik

A csonthéjas gyümölcsfélék – cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack stb. – metszését azok rügypattanás és virágbimbós állapotában javasolják a szakemberek, sajnos ez a gyakorlat még nem honosodott meg. A javasolt idő oka, hogy a csonthéjasoknak van egy igen elterjedt súlyos betegsége, a pszeudomonászos baktériumos elhalás, kórokozója a Pseudomonas syringae nevű baktérium. A betegség a kajszi gutaütés betegségéről közismert, viszont valamennyi csonthéjast fertőzi, és a fákon gyors lefolyású részleges vagy teljes koronaelhalást okoz.

Téli permetezés

A baktérium a fákon telel kérgen, lehulló levélnyél hegein, rákos sebekben, fertőzött rügyekben. Nedves nyár végén szaporodik fel a fák háncsrészében, lecsökkenti annak cukortartalmát, azaz fagyállóságát, ily módon fokozza fagyérzékenységét. Novembertől márciusig fertőzi a felsorolt gyümölcsfákat természetes sebzéseken, valamint többek között a metszések okozta sebfelületeken is. Tehát ajánlott megvárni a tavaszi felmelegedést, amikor a csonthéjasok rügypattanása elérkezik, ebben az időben ajánlott a metszésük. Csonthéjasoknál ősszel levélhullás kezdetén és teljes lombvesztés idején bármelyik réz hatóanyagú gombaölő szeres permetezés csökkenti a kórokozó áttelelését. Ismételt permetezés a tavaszi metszés után is indokolt még virágnyílás előtt. Az elhalt, beteg levágott ágakat ne hagyja a földön, összegyűjtve meg kell semmisíteni azokat!

Csonthéjasoknál újabban egyre terjed a letermés utáni nyári hónapokban folytatott metszés, ami zöld metszés néven ismert, érdemes arra rátérni. Akármikor is történik a metszés, a metszéshez használt vágóeszközöket (metszőolló, fűrész), annak vágórészét folyamatosan ajánlott fertőtleníteni, tekintettel arra, hogy felületükön a kórokozók hatékonyan szétterjeszthetők. Metszést mindig több napig tartó száraz időjárás mellett tanácsos elvégezni, majd az okozott sebeket légmentesen lefedni a gyors sebzáródás érdekében.

Kiemelt kép: Pixabay

Szélsőséges időjárás várható tavasszal Európában

2020. március 12. 10:03

Régiónk az előrejelzés szerint a békésebb tájak között lesz tavasszal, és csak alkalomszerűen lehetnek viharok. Ukrajnában azonban a prognózis komoly aszályt jelez, és ha ez bekövetkezik, azt még a gabona világpiaca is megérzi majd.

Burgonyatermesztés: új megközelítés szükséges

2021. július 26. 05:38

Egy közvélemény-kutatásban az agrárszakemberek 90%-a a klímaváltozás okozta változó környezeti körülményeket jelölte meg, mint a burgonyatermelést hátráltató tényezőket az elmúlt 10 év során.

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Lassan melegszik az időjárás, csapadékos hét következik

2018. március 25. 17:57

Csapadékos, de egyre melegebb lesz a jövő hét időjárása. A hét második felében többfelé 15 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok.