Növénytermesztés
Növénytermesztés

Érkezik a megoldás az aszályra?

Érkezik a megoldás az aszályra?

OMSZ

Alakul a hét második fele, egyre valószínűbb, hogy szinte mindenütt mérséklődni fog valamennyire a csapadékhiány.

Forrás: OMSZ

A legfrissebb modellfutások alapján csütörtökön és pénteken is jelentős (kb. nyom-20mm) mennyiségű csapadékra számíthatunk. A képen az előrejelzett csapadékösszeg látható csütörtöktől vasárnapig.

Forrás: OMSZ

A Nyugat-Dunántúlon akár összességében 40 mm is eshet, azonban ahogy a második képen is látható, a vízhiány igen nagy (főleg keleten), tehát a kiadós esőzés a legtöbb helyen kiegyenlíti a hiányt, de így is maradhatnak olyan területek (pl. Tiszántúl, Alföld egyes részei) ahova még további csapadék is elférne.

Vertikális farmok lehetnek az emberiség megmentői

2019. július 17. 08:36

A növényeket termőtalaj nélküli, úgynevezett hidropóniás rendszerek segítségével termesztik, a napfényt pedig ledes világítótestek szimulálják, már-már tökéletesen.

Lencsetermesztés: új őszi fajtákkal, kiszámítható piaci viszonyok nélkül

2019. július 16. 08:08

A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

Tudnivalók a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotról 1.

2019. július 14. 14:25

Egyes támogatások teljes körű kifizethetőségének feltétele a már jól ismert kölcsönös megfeleltetés követelményrendszerének teljesítése. Ennek részét képezi a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (a továbbiakban: HMKÁ) előírásrendszere, illetve a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK).

Ez volt a legmelegebb április 1901 óta

2018. május 7. 10:10

Áprilisban beköszöntött a nyár. A 2018. április havi országos átlaghőmérséklet az 1901-től tekintett rangsorban a legmelegebbnek adódott.

Vasárnap akár 20 fok is lehet

2018. március 6. 15:57

A hétvégén előreláthatóan igazi tavasz lesz 15 Celsius-fok körüli maximumokkal, sőt vasárnap néhol a 20 fok sem elképzelhetetlen. A jövő hét elején azonban hidegfront érkezik.

Az extrém hideg kihatással van az amerikai mezőgazdaságra is

2019. február 5. 10:33

A feldolgozás csökkenését jól szemlélteti, hogy – az Egyesült Államok földművelésügyi minisztériumának becslése szerint – a sertésvágás a korábbi 466 ezres állományról egy hét alatt 261 ezerre csökkent.

Kemény kánikula jön a kukoricára, 34 fokos forróságra kell számítani

2018. július 29. 18:27

A következő napokban is sok lesz a napsütés, de többször lehetnek záporok, zivatarok. Emellett augusztus első napjaiban is folytatódik a kánikula, többfelé 34 fok lehet.