A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagyma érésének folyamatát, betakarításának közeledtét több külső jel is mutatja, ezek közül az egyik lehet pl. szárának megdőlése, hiszen ez a nyaki rész vízvesztése miatt következik be. További jel lehet még a levelek csúcsi részének száradása is. A dughagymáról történő szaporítás már március közepétől lehetséges, így a betakarítás akár már nyár közepére is eshet. Az érés idejét, vagyis a tenyészidőszak hosszát többek között befolyásolja a fajta tulajdonsága, de a termesztés módja is. Általában a tenyészidőszak 4-5 hónapig tart dughagymáról történő szaporítás esetében.

A hagymafejekben az érés során folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. A külső jelek mellett a hagymafej vizsgálata is segíthet eldönteni a betakarítás idejét, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása egyaránt az érettség mutatói közé tartoznak. A fajtára jellemző méret és forma, valamint színezet egyaránt iránymutatásként szolgálhat. Fontos, hogy csak a megfelelően érett hagymát takarítsuk be, hiszen tartós tárolásra csak olyan fejek alkalmasak, melyek kellően érettek.

A felszedésre napos időt válasszunk, továbbá érdemes esős nap után pár napot várni a felszedéssel. A betakarított hagymát akár a területen is szikkaszthatjuk, de csapadékos időjárás esetében érdemes fedett helyen óvni a hagymákat a bevizesedéstől az esetleges újragyökeresedéstől. A szikkasztás után a fejek felületéről a talaj maradványai és egyéb szennyeződések könnyen távolíthatók el. A folyamattal elősegíthető továbbá a buroklevelek megvastagodása, ezzel hosszabb tárolhatóságuk is. A hagymák tisztítása során a válogatás is nagyon fontos feladat, hiszen a beteg, rothadás jeleit mutató, sérült fejek hosszabb ideig semmiképp sem tárolhatók, valamint a többi, egészséges hagymafej romlását is előidézhetik. Hosszabb ideig történő tárolásra csak olyan helyiség alkalmas, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, valamint jól szellőzik, páratartalma sem magas. A tárolás során is érdemes időnként a hagymákat alaposabban átvizsgálni, a rothadó darabokat kidobálni.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Így termelnek szezonon kívül szamócát

2024. január 21. 14:10

Régóta lehet tudni, hogy a robotoknak, az automatizálásnak és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a mezőgazdaság területén ugrásszerű fejlődés várható.

Kukorica-szármaradvány fennhagyása ősszel és a bálák

2022. november 22. 07:37

A mezőgazdasági melléktermékek (mint biomassza) iránti mennyiségi- és minőségi igények folyamatosan növekednek. Ennek egyik oka, hogy a biomasszából előállított energia egyre nagyobb szerepet kaphat a megújuló energiatermelésben.

Az ukrán betakarítás 46,7 millió tonnánál tart

2023. október 7. 16:10

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonatermelője eddig 46,7 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarított be a 2023-as évben – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium.