A poloska már az őszibarackot sem kíméli

A poloska már az őszibarackot sem kíméli

Agrofórum Online

Őszibarack fám termésein és a kajszibaracknál is furcsa elváltozást tapasztaltam idén. A gyümölcsök felülete sok helyen besüppedt, egyenetlen lett a felszíne. Mi okozza ezt? Lehet-e védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Kérdező!

Behurcolt, az utóbbi években, hazánkban mindenhol felszaporodóban lévő kártevőkről van szó: a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) és az ázsiai barna márványos poloska (Halyomorpha halys) kártételét látta a gyümölcsök felszínén.

Mindkét invazív poloska faj tavasztól őszig egyre nagyobb egyedszámban fordul elő üzemei gyümölcsösökben, üvegházakban, házi kertekben, és az őszi hidegek beálltával a lakásokba is behúzódnak. Mindkét poloska faj szívó kártevő, a gyümölcsök, zöldségek terméseit szívogatásukkal károsítják: ahol a termésbe szipókájukat beszúrják, ott a szövetek sejtjeinek számában, növekedésében elváltozás, gyakran elhalás vagy színelváltozás lép fel. A károsodott helyen a bőrszövet (gyümölcs héja) alatt a szövetek megkeményednek, almánál, baracknál gyakran elbarnulnak. A gyümölcs nem romlik meg, de fogyasztásánál és feldolgozásnál a belső kemény részek rontják annak élvezeti értékét.

Igen szapora poloskákról van szó, évente több nemzedékük fejlődik, jelenlétük gyakran rejtve marad, különösen a zöld vándorpoloska – színe miatt –kevésbé szembeötlő. Számos növényfajt fertőznek, gyakoriak utcai sorfákon is, ahonnan repüléssel terjednek, és fertőzik az újabb növényeket.

Védekezés ellenük majdnem lehetetlen. Üzemi területen rendszeres rovarölő szeres permetezéssel tartják távol ezeket a rovarokat. A megoldhatatlan helyzet a gyümölcsfélék érése idején áll fenn, ha az érés elhúzódó, folyamatos. Ezeknél a növényeknél a termésszedés és a rovarölő szer lebomlási idejét kell finoman összehangolni. A piretroid hatóanyagcsoportba tartozó lambda-cihalotrin hatóanyagú szerek hatásosak ellenük. A kémiai védekezést a kifejlett egyedek tojásrakására, a lárvák kikelésére célszerű időzíteni. Még nem fejlesztettek ki csapdákat a kártevők ellen és természetes ellenségeikről sincsenek ismereteink.

Házi kertekben mindig az érő félben lévő gyümölcsféléken, főleg az élénk, színes terméseken szoktak gyülekezni, és megbújni. Jelenleg a folyton termő málna piros bogyóinál, az érésben lévő piros paradicsom bogyókon és szőlőfürtök bogyóinál találhatók. Poloskák összegyűjtésével és megsemmisítésével lehet felszaporodásukat lassítani.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2018. április 1. 11:04

Jelenleg a hazai őszibarack-termesztésben alapvetően kétféle koronaforma az irányadó. A nyitott koronák közül a váza, a központi tengelyesek közül pedig a karcsú orsó.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében