Vajon lisztharmat fertőzte meg az őszibarackfáimat?

Vajon lisztharmat fertőzte meg az őszibarackfáimat?

Agrofórum Online

Honnan tudhatom, hogy lisztharmat fertőzte meg őszibarackfáimat? Köszönöm a választ!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az őszibarackon megjelenő lisztharmatos fertőzés, a többi gyümölcsfajhoz hasonlóan lisztes bevonat képződését okozza a leveleken, de a terméseken, hajtásokon szintén megfigyelhetők elváltozások. A levél színén még a lisztes bevonat megjelenése előtt sárgászöld foltok alakulnak ki, majd ezekben jelenik meg a fehér színű nemezes bevonat. A betegség nyomán a levelek hullámosodnak, kanalasodnak, végül pedig elszáradva lehullnak, súlyos esetben így a hajtások jelentős felkopaszodása is bekövetkezik. Az idő előtti lombhullás miatt a fák kondíciója gyengülhet, mely akár a termések mennyiségének csökkenéséhez, minőségének romlásához is vezethet.

A hajtásokon és terméseken megjelenő tünetek ugyancsak fehér, nemezes penészbevonat formájában mutatkoznak meg. A gyümölcsökön megjelenő lisztes bevonat a termések szőrözöttsége miatt kezdetben csak nehezen észlelhető, viszont a szőr nélküli nektarinok esetében ez már korábban is jól látható. A foltok később akár már 1 cm-es nagyságú kerek képletek formájában is megmutatkozhatnak, majd a termés héja barnul, felreped és deformálódik. A korán fertőződött termések még éretlenül leperegnek, a később megbetegedett termések viszont fogyasztásra alkalmatlanná válnak.

A védekezést, mint minden esetben, érdemes a megelőzésre alapozni, így már a lemosó kezelésre nagy hangsúlyt fektetni. A kórokozó a rügypikkelyek alatt, illetve a hajtások felületén is képes áttelelni, így ezen képletek száma csökkenthető le a kéntartalmú lemosó készítmények alkalmazásával. A metszés során sem árt szemügyre venni a vesszőket, így ezek eltávolítása mindenképp indokoltnak tekinthető. A fertőzés már kora tavasszal kialakulhat a leveleken és a hajtásokon egyaránt, melyeken képződő képletek segítségével a kórokozó későbbi terjedése is biztosítva van. Szaporodását a közvetlen csapadék csökkenti, viszont a páradús (80% feletti) és meleg (22-25 °C) levegő kedvező körülményeket biztosít számára.

A sziromhullás utáni időszaktól kezdve, megelőző jelleggel már kéntartalmú készítménnyel, illetve Signum WG-vel, Switch 62,5 WG-vel is védekezhetünk, melyek egyéb kórokozó eredetű fertőzés ellen is hatékony védelmet nyújtanak.

Kiemelt kép: Pixabay

Hányszor kell permetezni a barackfákat a molyok ellen?

2023. július 5. 04:39

Hányszor kell permetezni az őszibarackfákat a gyümölcsbe berágó molyok ellen?

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.