6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda

A természetes levélváltás miatt sárgulnak a leander levelei?

Agrofórum Online

Leanderem levelei erősen sárgulni kezdtek. Tavaly nem volt ez a jelenség. Mi lehet az oka? Olvastam olyat, hogy ez a levélváltás természetes a leandernél. Fényképet csatolok.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Minden edényben, konténerben, cserépben nevelt növényre jellemző, hogy sokkal kisebb gyökérrel él, mintha szabadföldben nevelnénk. Valamint az edényben lévő, a növény számára rendelkezésre álló talaj mennyisége is minimális.

Kérdésében azt írta, hogy tavaly nem lépett fel ilyen jelenség. Ez azt feltételezi, hogy azóta nem volt átültetve a virág. Pedig szükség lett volna arra. A leander gyorsan növő, meleg helyet kedvelő virág, amennyiben az igényeinek megfelelően gondozzák, lombja látványosan gyarapodik, gyökere is dúsul. Ezért évente javasolt nagyobb cserépbe átültetni.

A meleg időszak beköszöntével a napon tartott a leander lényegesen több vizet igényel, mint korábban. Növeli a leander vízfogyasztását a virágok kinevelése is. A képen látható leander tele van virágbimbókkal. A napi egyszeri öntözés már kevés szokott lenni, 2 esetleg 3 alkalommal is pótolni kell a cserépben és alátétjében a vizet. Szűkös vízellátással együtt jár az alacsony tápanyagpótlás is, ilyen helyzetekben a növény alsó, legidősebb levelei kezdenek el sárgulni, elhalni, majd lehullani. Az alsó levelek sárgulása időszakos vagy tartós víz- és tápanyaghiány jele. Következménye lesz a szár felkopaszodása. Ez a folyamat indult el a képen látható leandernél is. A növény elveszti eredeti alakját, csökken díszítő értéke. Sajnos a lehullott levelek helyén a szár csupasz marad, nem hajtanak ki ott új levelek. A gondozásában bekövetkező változás, hiányos öntözés maradandó nyomot hagy, utólag nem korrigálható. Leanderre nem jellemző a levélváltás, ez téves megállapítás.

Sárgulnak a leander levelei (fotó: az érdeklődő felvétele)

Amikor a nyári forróság beköszönt és a napi 2-szeri öntözés is kevés a leander növényének, érdemes azt 11-15 óra között árnyékolni. Nyárra a leander cserepe alatti tálat célszerű nagyobbra cserélni, ami el tudja látni hosszabb ideig vízzel a növényt. Szintén megoldást jelent, ha a kertben félárnyékos helyet biztosít számára a forró nyári hetek alatt július, augusztus hónapokban. A napos, erősen felmelegedő, száraz helyen (erkélyen, teraszon) tartott leandereken mindig felszaporodnak a takácsatkák, erre is érdemes figyelni.

A napi öntözéssel az edényben lévő kevés talajból a tápanyagot a növény hamar feléli, ezért 10-14 naponta májustól augusztus végéig tápoldatokkal pótolni szükséges azt. Erre a célra komplex, virágzást támogató tartalmú készítmények alkalmasak. Minden olyan tápoldat megfelelő, amiben a nitrogén- és foszfortartalomnál magasabb a kálium mennyisége, és mellettük számos mikroelem is van benne. A tápoldatok pontos összetétele a csomagoláson olvasható.

Az edényben nevelt növények gyakori, napi gondoskodást, ellátást igényelnek. Kimaradásuk, vissza nem fordítható jelenségeket okoznak, melynek nyomai őszig láthatók.

Kiemelt kép: az érdeklődő felvétele

Öntözni vagy nem öntözni? –az űrből érkező segítség

2019. október 27. 07:14

Hamarosan az űrből is segítségre számíthatnak a gazdák az öntözéssel kapcsolatos döntések meghozatalában.

Bauer Öntözős Piknik

2023. május 26. 09:37

A Bauer Hungária Kft. 2023. 05. 11-én rendezte meg az Öntözős Pikniknet, melynek keretében bemutatták saját fejlesztéseiket és a velük együttműködő cégek öntözési megoldásait, a tervezéstől, a kivitelezésen, a monitorozáson át a víz minél nagyobb hatékonysággal történő felhasználásáig.

Hol és hogyan neveljem a cserepes cikláment?

2022. november 18. 04:37

Kaptam egy kis virágú cserepes cikláment, hol neveljem és hogyan? Kiültethetem-e a kertbe, vagy csak benti virág?

Mit tehetünk az uborka kesernyés íze ellen?

2023. augusztus 14. 13:10

Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?