Apró, kerek lyukak a cékla levelein

Apró, kerek lyukak a cékla levelein

Agrofórum Online

M. János kérdése: A cékla levelein valami apró, kerek lyukakat rág. Mivel tudok ellene védekezni?

Aki válaszol:
Tóth János, kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A kártétel a répabolha (Chaetocnema tibialis) károsítására utal.  A répabolha a cukorrépát, takaramányrépát és a céklarépát károsítja, de a fehér libatop (Chenopodium album) gyökerén is megél. Száraz, meleg időben lehet számítani a kártételére, a répa vontatottan kel, a kikelt növények szik- és lomblevelein hámozgat 1-2 mm-es lyukakat, ablakokat rág. Erősebb felszaporodása esetén akár a növény pusztulását is okozhatja, azzal, hogy felborítja a növények vízháztartását, a sebzéseken fokozott a vízveszteség.

Évente egy nemzedéke van, árokpartok, erdőszélek avarában telel kifejlett imágó alakban. Megjelenésére a hőmérséklet 8-10 0C fölé emelkedése után kell számítani. Eleinte ugrálva, majd a meleg, déli órákban repülve nagy távolságokat képes megtenni. Első megjelenésére a tábla szélén kell számítani.

Fotó: Tóth János

A könnyen felmelegedő, középkötött, vagy laza talajokon szaporodik el a leggyorsabban. Az áttelelt répabolhák rövid táplálkozás után a répa gyökereihez petéznek, az ezekből kikelt lárvák pedig június végéig táplálkoznak a répa gyökerein. Júliusban jön elő az új nemzedék, de ekkor már nem képes a fejlett répában komoly károkat okozni.

Vetésforgóval védekezni ez ellen a kártevő ellen nem lehet, azonban kerüljük azokat a táblákat, melyek szomszédságában olajretek, mustár kultúra található, főleg ha ökológiai célterületként termesztik, hiszen a 2018-as évtől ezeken a területeken növényvédőszer használata nem engedélyezett.

A vetőmagok csávázására az imidakloprid és a tiametoxam tartalmú készítmények használhatóak. Ezek a neonikotinoid típusú készítmények átlagos kártevő nyomás mellett megfelelő védettséget biztosítanak.

A legjobb és a legfontosabb védekezési módszer azonban a jó agrotechnika választása, fontos a jó minőségben előkészített vetőágy és az időben elvégzett pontos vetés, valamint vetés után a cékla esetében a kelesztő öntözés. Ennek köszönhetően egyenletesen és gyorsan fog növekedni a céklarépánk és rövid idő alatt „kinő a répabolha foga alól”.

A kelőfélben lévő cékla gyomirtásához célszerű tankkeverékben rovarölő készítményeket is kijuttatni, hiszen a bolha lemászik a talaj repedésein és már a csíranövényt is képes károsítani. A répabolha ellen a céklában jelenleg az alfametrin, cipermetrin és a deltametrin tartalmú piretroid készítmények használhatóak fel. A cékla esetében jelenleg csak „EC” formulájú piretroidok használata az engedélyezett, de ha a későbbiekben, vagy más kultúra esetében van választási lehetőségünk, akkor érdemes a mikrokapszulázott „CS” formulával rendelkező készítményeket használni, ugyanis ezek 1 nap helyett akár 3-4 napos tartamhatással is rendelkeznek.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23. 04:36

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

Interra® Farm: intenzív gazdálkodás fenntartható megoldásokkal

2019. június 8. 09:19

A cél az, hogy egyre több gazdálkodó ismerje fel a természeti erőforrások - mint a talaj és az ivóvízkészlet - védelmének fontosságát, ugyanakkor használják fel a gazdálkodás javára is a környezetkímélő megoldásokat.