Apró, kerek lyukak a cékla levelein

Apró, kerek lyukak a cékla levelein

Agrofórum Online

M. János kérdése: A cékla levelein valami apró, kerek lyukakat rág. Mivel tudok ellene védekezni?

Aki válaszol:
Tóth János, kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A kártétel a répabolha (Chaetocnema tibialis) károsítására utal.  A répabolha a cukorrépát, takaramányrépát és a céklarépát károsítja, de a fehér libatop (Chenopodium album) gyökerén is megél. Száraz, meleg időben lehet számítani a kártételére, a répa vontatottan kel, a kikelt növények szik- és lomblevelein hámozgat 1-2 mm-es lyukakat, ablakokat rág. Erősebb felszaporodása esetén akár a növény pusztulását is okozhatja, azzal, hogy felborítja a növények vízháztartását, a sebzéseken fokozott a vízveszteség.

Évente egy nemzedéke van, árokpartok, erdőszélek avarában telel kifejlett imágó alakban. Megjelenésére a hőmérséklet 8-10 0C fölé emelkedése után kell számítani. Eleinte ugrálva, majd a meleg, déli órákban repülve nagy távolságokat képes megtenni. Első megjelenésére a tábla szélén kell számítani.

Fotó: Tóth János

A könnyen felmelegedő, középkötött, vagy laza talajokon szaporodik el a leggyorsabban. Az áttelelt répabolhák rövid táplálkozás után a répa gyökereihez petéznek, az ezekből kikelt lárvák pedig június végéig táplálkoznak a répa gyökerein. Júliusban jön elő az új nemzedék, de ekkor már nem képes a fejlett répában komoly károkat okozni.

Vetésforgóval védekezni ez ellen a kártevő ellen nem lehet, azonban kerüljük azokat a táblákat, melyek szomszédságában olajretek, mustár kultúra található, főleg ha ökológiai célterületként termesztik, hiszen a 2018-as évtől ezeken a területeken növényvédőszer használata nem engedélyezett.

A vetőmagok csávázására az imidakloprid és a tiametoxam tartalmú készítmények használhatóak. Ezek a neonikotinoid típusú készítmények átlagos kártevő nyomás mellett megfelelő védettséget biztosítanak.

A legjobb és a legfontosabb védekezési módszer azonban a jó agrotechnika választása, fontos a jó minőségben előkészített vetőágy és az időben elvégzett pontos vetés, valamint vetés után a cékla esetében a kelesztő öntözés. Ennek köszönhetően egyenletesen és gyorsan fog növekedni a céklarépánk és rövid idő alatt „kinő a répabolha foga alól”.

A kelőfélben lévő cékla gyomirtásához célszerű tankkeverékben rovarölő készítményeket is kijuttatni, hiszen a bolha lemászik a talaj repedésein és már a csíranövényt is képes károsítani. A répabolha ellen a céklában jelenleg az alfametrin, cipermetrin és a deltametrin tartalmú piretroid készítmények használhatóak fel. A cékla esetében jelenleg csak „EC” formulájú piretroidok használata az engedélyezett, de ha a későbbiekben, vagy más kultúra esetében van választási lehetőségünk, akkor érdemes a mikrokapszulázott „CS” formulával rendelkező készítményeket használni, ugyanis ezek 1 nap helyett akár 3-4 napos tartamhatással is rendelkeznek.

Inváziós kártevők: a négyfoltos fénybogár

2019. március 31. 05:36

A fénybogarak egyik jellegzetes határozó bélyege a bunkós végű csáp, amely segítséget nyújthat a gyors azonosításban.

Gyökérzöldségfélék termesztésének lehetőségei környezetkímélő módszerrel

2019. január 25. 05:37

Az írásból kiderül, hogy a környezetkímélő termesztési módszer (tápanyag-utánpótlás, növényvédelem) milyen hatással van a sárgarépatermés mennyiségére és minőségére.

Őszi aktualitás: záró lemosó permetezés

2018. október 4. 06:00

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják. Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.

Inváziós kártevő: a babzsizsik

2019. március 24. 05:33

A babzsizsik közismert, veszélyes raktári kártevő, elsősorban a bab, másodsorban egyéb hüvelyes növények jelentős károsítója.