Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

Bayer Crop Science

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Visszapillantás a 2004. évi csemegekukorica herbicid-érzékenységi vizsgálat eredményeit bemutató jelentésre:

„Az AE 0172747 02 OD 07 A1, AE 0172747 02 OD 07 A2 készítmények jó gyomirtó hatásukról és a hibridekre gyakorolt csekély károsító hatásukról tettek bizonyságot. A tapasztalt széles gyomirtási spektrum, és a kismértékű fitotoxicitási veszély miatt bíztatónak tűnnek a csemegekukoricában való későbbi felhasználhatóságukat illetően. Célszerűnek tartjuk a további vizsgálatukat. A vizsgált hibridek közül a Maxima esetében kerülni kell az alkalmazásukat.”

Az idő igazolta a fenti, korai megállapításokat. Az A1 formuláció neve lett a Laudis. Azóta a készítmény folyamatosan jelen van a csemegekukorica hibrideken végzett gyomirtószer-érzékenységi kísérletekben. 2004 óta összesen 193 hibriden való viselkedése került tesztelésre. 87 azon hibridek száma, amelyeken legalább két évben vizsgálhattuk az esetlegesen kialakuló fitotoxikus tüneteket. S csupán ennek töredéke azon hibridek száma, amelyek nem kívánt reakcióval válaszoltak a Laudis normál (2,25 l/ha), illetve dupla dózisának (4,5 l/ha) kezeléseire.

A fokozottabb érzékenységet mutató hibrideken kialakult tünetek tipikus, HPPD-gátló gyomirtó szerre jellemző sárgulásos, fehéredéses foltokban nyilvánultak meg. A kifehéredő foltokban a levéllemez – elsősorban a levél csúcsi részén – elvékonyodott, később elbarnult, beszáradt. A posztemergensen, a csemegekukorica 4-6 leveles állapotában kijuttatott készítmények hatására a kifehéredő foltok a kukorica felső 3-4 levelére terjedtek ki, a kezelés időpontjában meglévő, alsó állású 2-3 levélen csak minimális mértékben jelentkezett a tünet. Később, a kezelés óta újonnan megjelent levelek zölden bújtak elő, és a kukorica zöld-fehér-zöld színezettséget mutatott. A színelváltozás mellett 5-10% mértékű, tartósnak bizonyuló növekedési depresszió is megfigyelhető a jelentősebb érzékenységet mutató hibrideknél. Ilyenek voltak: Bomb-R, Maxima, HMX 6386.

A gyengébb érzékenységet mutató hibridek esetében a tünet jellege kissé más: az alsó levelek szürkés zöldre színeződtek, és csak kisebb sárguló foltok jelenhetnek meg, ebben az esetben növekedési lemaradás nem alakul ki. A két dózis (engedélyezett normál és dupla) között csak csekély fitotoxicitásbeli különbség alakult ki. Csekélyebb érzékenységgel reagálónak bizonyultak: Enterprise, SF 0201, UY 2830 OL, Challenger 720, GH-2042, Box-R, GSS-1477, GSS-5649, Jumbo, Dessert 82, Kuatour, HMX 0373S.

Az évek során csak egy olyan hibrid volt, amely hiperérzékenyen reagált a Laudis-kezelésekre. E hibrid, a Merit, mondhatni gyorsabb ütemben pusztult el a kísérleti területen, mint az egyszikű gyomfajok.

A Laudis, a kedvező szelektivitási tulajdonságainak és széles gyomirtó spektrumának köszönhetően, a csemegekukorica-termesztők egyik bázis gyomirtó szerévé vált. A termelők számára azon tulajdonsága is kedvező, hogy nincs káros tartamhatása, ami korlátozná az utónövényként vethető kultúrák körét, így gyakorlatilag minden fontosabb kultúra vethető az alkalmazása után.

A jót könnyű megszokni. Egyoldalú használata, esetlegesen a csökkentett dózisok alkalmazása kockázatokat is rejthet magában. Az évek alatt kiderült, hogy a fejlettebb varjúmák egyedek nem pusztulnak el teljesen az alkalmazás után, az ugari szulákpohánka pedig teljesen képes tolerálni a kezelés hatását. A fakómuhar is kevésbé érzékeny rá, mint a kakaslábfű. Az egyoldalú, több éven át tartó használata e fajok felszaporodásához vezethet.

Összefoglalva elmondható, hogy a köztermesztésben levő csemegekukorica hibridek többsége nem, vagy csak nagyon enyhe tünetekkel reagál a Laudis alkalmazása után. Ezért fontos pillére a csemegekukorica gyomirtási technológiájának. Új, a gazdálkodó számára még ismeretlen tulajdonságokkal bíró hibrid vetésekor mindenképp szükséges kikérni a termeltető konzervgyár, hűtőház, illetve a gyomirtó szer gyártójának véleményét a Laudis adott hibridben való alkalmazhatóságáról.

Molnár Ferenc fejlesztőmérnök
SynTech Research Hungary Kft.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Biztos lehet a Zamir és a Mavrik hatékonyságában

2019. február 18. 09:17

Megállapítható, hogy a vizsgált kombinációkban történő kijuttatásuk nem jelent kockázatot a méhekre.

A sokoldalú Laudis

2019. április 27. 03:33

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.