Eladhatatlan a csemegekukorica, mi segíthet?

Eladhatatlan a csemegekukorica, mi segíthet?

Agrofórum Online

F. Zoltán kérdése: Eladhatatlan a csemegekukoricám a csövek végén található barnás-zöldes lárváktól. Melyik kártevőről van szó és hogyan tudok védekezni ellene?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A kukoricacsövek végét a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója károsítja. Ez egy sok tápnövényű kártevő, a kukoricán kívül hazai körülmények között a paradicsomot, paprikát, babot, borsót, szóját, cirkot, napraforgót és még a dísznövényeket (pl. Muskátli) is károsítja.

Helicoverpa armigera on tomato

Általánosságban elmondható róla, hogy a generatív részek kártevője, tehát többnyire virág és termésfogyasztó, de ennek hiányában a levélzetet vagy a napraforgó tányér hátsó lédús állományába is szívesen berág. A hernyó a paprika, paradicsom és a kukorica terméseibe mélyen berág, a hüvelyeseknél (borsó, bab, szója) kívülről, a magvak irányába hatoló sekélyebb berágásokkal is beéri.

A gyapottok-bagolylepke

A gyapottok-bagolylepke imágójának szárnyfesztávolsága 34-38 mm, nyár közepéig világossárga, enyhén zöldes árnyalatú lepkék mutatkoznak, míg a nyár második felében sötétebb, okker, sőt barna színelemeket is tartalmaz. Hernyói a világoszöldtől a sötét, feketés-zöldig változhatnak, jellegzetességük a lárvák oldalán húzódó hullámos lefutású sáv.  A gyapottok-bagolylepke szárazság- és melegkedvelő vándorlepke, hozzánk többnyire déli, délkeleti irányból vándorol be, két-három nemzedéket fejleszt. Éjszakai lepkefaj, de nappal is aktív, a nőstények a táplálkozást követően a táblán teljesen elszórtan, a virágokra és a virágok közelébe, levelekre petéznek. Tojásaikat, melyek apró, alig láthatóak, egyesével helyezik el. A hernyók a tojásból való kikelés után azonnal a termések felé kezdenek rágni. A talajban 4-6 cm mélyen a talajban bábozódnak, a tél folyamán részben elpusztulnak, részben következő évben fejlődnek lepkévé.

Védekezés

A védekezéseket előrejelzésre alapozva célszerű végrehajtani, a csemegekukorica, paprika, paradicsom esetében különösen fontos az időzítés, hiszen eredményesen csak a lárvakelés idején tudunk védekezni, amíg a lárvák nem rágnak be a termésbe. Előrejelzésüket fény és szexferomon csapdákkal végezhetjük el, az előbbi nem szelektív és nagy szaktudást igényel, míg az utóbbi szelektíven, kizárólag a gyapottok-bagolylepkéket vonzza, egy-két esetben vonz csak más bagolylepke egyedet. A szexferomon csapdák ragacslapos és varsás típusban érhetőek el, melyek közül a varsás, több darab kihelyezése esetén, akár tömegcsapdázásra is alkalmazható. A csapdákat májustól érdemes kihelyezni, 2 naponta szükséges megszámolni a fogott egyedek számát, és ha hirtelen kiugró egyedszámot tapasztalunk, az jelzi a rajzáscsúcsot, mely után pár nappal már a tömeges lárvakelésre számíthatunk.

Kémiai védekezésre csemegekukorica esetében az indoxakarb, klórantraniliprol, metoxifenoxid, béta-ciflutrin, cipermetrin, zéta-cipermetrin és a lambda-cihalotrin tartalmú készítmények használhatóak. A fentiek közül kiemelném a klórantraniliprol hatóanyagú készítményt, mely kiváló tojás és lárvaölő hatással rendelkezik, felszívódó hatásával pedig hosszú tartamhatást biztosít. Paprika és paradicsom termelőknek pedig az indoxakarb és a metoxifenoxid tartalmú készítményeket ajánlom, mert hosszú tartamhatással és rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkeznek.

A gyapottok-bagolylepke elleni biológiai védekezésre több lehetősége is van a gazdálkodóknak, a rajzáscsúcsot követően a fiatal lávák ellen használhatja a Bacillus thuringiensis spp. kurstaki-t tartalmazó készítményt, vagy az első imágók rajzásának kezdetével kihelyezni a Trichogramma fürkészdarazsakat tartalmazó polisztirol kapszulákat. A kapszulákból 3 hétig rajzanak a fürkészek, ezért addig a területen kell hagyni őket. A kihelyezést követő 4-5. napig kerüljük az esőztető öntözést, valamint 25 napig ne alkalmazzunk egyéb rovarölő készítményt.

A hibrid kukorica, a csemegekukorica és a cirok termésfokozása levélen keresztül

2020. június 29. 10:50

Egy gazdálkodóval folytatott beszélgetés késztetett arra, hogy foglalkozni kellene a hibrid kukorica, csemegekukorica és a cirok tápanyagellátási problémájával.

Drágább lesz a csemegekukorica - kevesebb termett

2019. augusztus 27. 14:13

Kifogytak az európai konzervgyárak készletei csemegekukoricából, így a feldolgozók nagyon várják az idei termést, amely a szélsőséges időjárás miatt kissé elmaradhat hazánkban az elmúlt években átlagosan megtermelt 500 ezer tonnás mennyiségtől.

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

2023. február 14. 09:34

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetével, kihívásaival foglalkoznak.

Jó évük lehet idén a hazai csemegekukorica termelőknek

2023. július 15. 11:10

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményéből kiderül, hogy a hazai csemegekukorica termelők jó reményekkel várhatják a betakarítást, a tavalyi aszályos, rossz év alacsony termése után. A kilátások pozitívak, panaszra nem lehet ok. Az idei év időjárása és körülményei kedveztek a csemegekukorica termés mennyiségének és minőségének egyaránt. Tekintsük meg részleteiben milyen tényezők alapján jutottak erre a pozitív következtetésre.