Elkéstem már a dióburok-fúrólégy elleni permetezéssel?

Elkéstem már a dióburok-fúrólégy elleni permetezéssel?

Agrofórum Online

Kertemben három diófa található. Szeretnék érdeklődni, hogy elkéstem-e már a dióburok-fúrólégy elleni permetezéssel?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezés alapját a sárga ragacslapok kihelyezése adja, mellyel ugyanis a kártevő megjelenése és jelenléte is igazolható. E csapdák kihelyezését már júliusban érdemes megtenni, hiszen augusztusban már akár jelentős egyedszámban is jelen lehetnek a diófákon a kártevők. A diófákra több csapdát is ajánlatos tenni, azokat lehetőség szerint minél magasabban a fa koronájába kihelyezni. Védekezni kémiai módszerrel csak a repülő legyek ellen tudunk hatékonyan, a lerakott tojások és a kártételüket megkezdett táplálkozó lárvák ellen már nem.

A dióburok-fúrólégy rajzása akár szeptemberig is elhúzódhat, de ennek dinamikája és ideje helyenként eltérően alakulhat, hiszen számos körülmény befolyásolja élettevékenységüket. A mostani csapdafogások alapján már számos helyen megjelentek az imágók, néhol jelentős mennyiségben. Csapda hiányában a pontos permetezés időpontja nehezen meghatározható, viszont ahol egyszer már jelen volt a kártevő ott mindenképp érdemes kémiai kezelést végezni a jelentős kártétel megakadályozása érdekében.

Kiskerti körülmények között, a fák teljes magassága házi permetezővel kevésbé érhető el, főként, hogy az imágók nagyobb számban a fák napos oldalán és annak felső részén helyezkednek el. A kereskedelemben már beszerezhető olyan segédanyag, mellyel az imágók adott helyre csalogatása is elérhető. E táplálkozási szempontból csalogató készítményhez szükséges a permetlébe acetamiprid hatóanyagú szert is keverni, majd pedig a fákra juttatni. A permetlé készítése és bekeverése során vegyük figyelembe továbbá a gyártó által írt utasításokat, és használjunk nagy cseppmérettel történő kijuttatást. A permetezések során legyünk tekintettel a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére is.

Házikerti körülmények között kiegészítő eljárásként alkalmazható még a fák alatti talajrész takarása fóliával, valamint a lehullott termések mihamarabbi begyűjtése is, ezáltal ugyanis a lárvák talajba húzódása, későbbi bábozódása akadályozható meg.

Hogyan előzhető meg a körte varasodása?

2022. augusztus 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként előzhető meg a körte varasodása?

Milyen kártevők ellen kell most megvédeni a szilvafákat?

2020. április 7. 04:36

R. Miklós kérdése: A kertemben több szilvafa is található. Milyen tavaszi kártevők ellen kell most megvédeni a szilvafákat?

Mi okozza vörösbarna foltok kialakulását a korallberkenye levelein?

2020. február 21. 05:38

H. Franciska kérdése: Korallberkenye bokromon vörösbarna foltok szaporodtak el, ezek a levelek le is hullanak. Mi okozza?

Mi károsítja a menta leveleit?

2019. szeptember 10. 09:10

Sz. Renáta kérdése: Menta bokrok levelein apró, kerek, barna foltok jelentek meg, szinte mindegyik levélen. Teának nevelem, most szüreteltem volna. Mi okozhatja?